Būs 12 ēdieni

Pavāre ar teju 30 gadu stāžu Sarmīte Žagatiņa no Liepnas Ziemassvētkos galdā cels 12 ēdienus. Viņa ar prieku gatavo gan svētkos, gan ikdienā, bet darba nogurumu liek aizmirst ēdāju uzslavas par gardo maltīti. 

Ikdienā S.Žagatiņa strādā par šefpavāri Liepnas vidusskolā, kopā ar kolēģi katru dienu gādājot par 150 bērnu ēdināšanu. Arī Sarmītes mamma ir lieliska saimniece, kura prot garšīgi gatavot – mammas strādāšanu virtuvē vēroja Sarmīte, līdz pašai tā kļuva par profesiju. “Man ļoti patīk savs darbs – tas man ir sirds darbs, neko mīļāku nevaru iedomāties. Mana vieta ir pie katliem – kā kārtīgai sievietei,” smaidot saka S.Žagatiņa. Viņa vērtē, ka katra sieviete prot gatavot, bet ir tādas, kas to necenšas darīt slinkuma vai aizņemtības dēļ. S.Žagatiņai zelta likums virtuvē ir – aiz sevis vienmēr ir jāsakopj darbavieta. Viņa daļēji piekrīt teicienam, ka mīlestība iet caur vēderu. “Lai cilvēku noturētu, ar ēdienu vien nepietiks. Bet, protams, paēdis cilvēks ir miermīlīgāks un nav tik dusmīgs.”

Ir savas receptes
Vislabprātāk Sarmīte gatavo dažādus gaļas ēdienus. Īpašs ir viņas gatavotais cūkgaļas cepetis un rulete jeb ķimeņu gaļa. Šie ēdieni noteikti būs arī šogad Ziemassvētku mielastā. “Ķimeņu ruletes recepte ir aizgūta no zinošām saimniecēm, bet papildināta ar manām idejām – lieku arī papriku, burkānu, nedaudz plaušas, speķīti,” atklāj pavāre. Tradicionālās māju tortes viņa necep, toties Sarmītei ir sava īpašā medus tortes un pilnpiena tortes recepte, labprāt cep arī rauga mīklas kārumus. Sarmītes medus torti ļoti ir iecienījuši tuvinieki: dodoties viesos, viņi jau iepriekš zina – Sarmīte vienmēr pacienās ar pašas ceptu gardum gardu torti. Ziemassvētku mielasta sarūpēšana ir Sarmītes un viņas meitas ziņā, jo virtuvē saimnieko abas kopā. Pīrāgus un vafeles gan vienmēr jācep Sarmītei, bet pārējo ēdienu gatavošana tiek draudzīgi sadalīta. “Dzīvojam kopā ar meitas ģimeni, tādēļ arī gatavojam kopā. Pa vidam arī sešgadīgais mazdēls ieskrien virtuvē kaut ko parullēt vai nogaršot. Ziemassvētkos vienmēr cenšamies, lai galdā būtu 12 ēdieni. Ticējums vēsta, ka Ziemassvētkos deviņas reizes jāēd – to gan nevaram izpildīt,” saka S.Žagatiņa.

Galdā noteikti jābūt maizei
Viņa uzsver – Ziemassvētku galds nav iedomājams bez maizītes, pelēkajiem zirņiem, pīrāgiem un cepeša, kas vienmēr “iet uz urrā”. “Noteikti būs arī sautēti kāposti, vārīti kartupeļi, vairāku veidu salāti, tostarp siļķe kažokā, kas man pašai ļoti garšo, piparkūkas, cepta vista vai kotletītes, konfektes. Vienvārdsakot – būs gan siltais, gan aukstais galds!” atklāj saimniece. Kā ierasts, svētkos ciemos atbrauc arī brālis ar ģimeni no Alūksnes. Sarmīte neslēpj – pēc rosīšanās virtuvē ir neliels nogurums, bet to kompensē gandarījums, ka viesiem ēdiens garšo, tiek iedegtas sveces, māja smaržo pēc piparkūkām, cepeša un visi tuvākie ir kopā. “Man svētku izjūtu rada kopā būšana ar ģimeni. Man ir mazdēls, kurš mani vienmēr iepriecinās, skaitot dzejoļus, gaidot Ziemassvētku vecīti,” saka Sarmīte.

Sarunas par dzīvi