Mācās svinēt svētkus

Kā svinēt Līgosvētkus un kā tiem gatavoties? Uz šo jautājumu atbildes varēja meklēt sestdien pie Mālupes saieta nama notikušajā “Meistarklasē līgotājiem”. Pasākuma apmeklētāji tika rosināti atcerēties gan jau zināmas lietas, gan apgūt pilnīgi jaunas nodarbes.

Vislielāko atsaucību guva kļavu lapu cepuru darināšana, ko vadīja Kristīne un Velga Vimbas no Alsviķu pagasta. V.Vimba atzīst, ka šādas cepures visbiežāk tiek gatavotas jaunā pāra mičošanai kāzās, tomēr praktisku pielietojumu tām var atrast arī līgotāji. “Tādu cepurīti var uzlikt vainaga vietā, lai nepieciešamības gadījumā izsargātos no lietus,” viņa stāsta. Cepures pagatavošanas ilgums atkarīgs no tās lieluma. Vidēja izmēra kļavu lapu cepures pagatavošana prasa apmēram stundu. Jo lielāka cepure, jo vairāk iespēju, ka tā pasargās no salīšanas. “Pēc tam nemaz nevar atšķirt, kura ir māte, kura – meita,” nosmejas cepuru darinātāja. Lai gan cepure vislabāk kalpo dienā, kad izveidota, tā savu funkciju var veikt vēl vismaz nedēļu pēc tapšanas.

Vairāk lasi laikraksta "Alūksnes Ziņas"  20.jūnija numurā vai pērc maksas rakstu šeit

Vairāk foto šeit

Kultūra