Ak, ja kūkas varētu ēst katrā ēdienreizē!

Novadniece Juliana Sergejeva (24) jau kopš studiju laikiem par savu dzīvesvietu dēvē Jelgavu, taču mājas un mīļos Alūksnē viņa nav aizmirsusi. Lai arī jauniete ir šefpavāra vietniece restorānā “Terra” Rīgā un viņai ir profesionālais bakalaura grāds uzņēmējdarbībā (restorānu un viesnīcu vadītāja kvalifikācija), kā arī šogad tiks iegūts maģistra grāds ekonomikā, Julianas hobijs ir kūku un citu konditorejas izstrādājumu cepšana. Savus gardumus viņa gatavo ar dzīvesprieku un mīlestību. Taču nevar noliegt, ka šīs īpašības strāvo ne vien viņas gatavotajos gardumos, bet arī Julianā pašā.
- Cik sen jau rosies virtuvē?
- Pirmo reizi tā nopietni virtuvē nonācu, pateicoties savai draudzenei Dacei, kad nolēmām gatavot vakariņas savām ģimenēm. Toreiz man bija gadi vienpadsmit. Vēl kā tagad atceros – tās bija kotletes, kartupeļi un tomātu - gurķīšu salāti. Lieki piebilst, ka virtuvē pavadījām pusi dienas un īpaši lielu sajūsmu no ēdājiem nedzirdējām. Ak, jā, nevar nepieminēt, ka bērnībā manās mājās bija “kafejnīca” pagalma draugiem, toreiz ēdienkartē bija tikai divi ēdieni – tostermaizes ar desu un tostermaizes ar kakao. Un kas toreiz bija ļoti svarīgi – tās obligāti bija jāēd uz balkona, jo tur bija visgardāk. Vēlāk ģimnāzijas pēdējos gados aizrāvos ar pavārmākslu, mājās mammai regulāri gatavoju, cepu arī kūkas, guvu tuvinieku atzinību un uzslavas, un tā arī šis ceļš sākās.
- Kāpēc tieši kūkas? Kur rodi idejas?
- Grūti atbildēt, kurā brīdī sapratu, ka virtuve, ēdiens un kūkas man sniedz tik lielu prieku, bet domāju, ka tie varētu būt aptuveni astoņi gadi. Idejas receptēm rodu visā, kas ir man apkārt – grāmatās, žurnālos, restorānos, kafejnīcās, plašsaziņas līdzekļos, veikalos, tirgū. Parasti izdodas atrast, noķert kādu interesantu ideju, to transformēt, pielikt kaut ko no sevis, un tad jau beigu beigās tas nemaz nav līdzīgs tam, kas tas bija pirmsākumos, un patiesībā ir radies kaut kas pavisam jauns. Ģimenē mums konditoru nav, bet vectēvs savulaik strādājis armijas virtuvē un joprojām sparīgi šiverējas virtuvē. Viņa gatavotās zupas, štovētie kāposti un skābētie gurķi ir kaut kas tāds, kas liekus komentārus neprasa, tas ir kaut kas vienkārši supergaršīgs!
- Ko tev patīk vislabāk cept un kāpēc?
- Patīk cept gan kūkas, gan dažādas porcijas veida kūciņas, eklērus, mafinus, cepumus. Pēdējā laikā arvien vairāk aizraujos ar maizes cepšanu. Kūkas ir foršas, bet, izņemot karstu maizi no krāsns, tas ir kaut kas tik īpašs un neparasts, īsta māju sajūta – tik omulīga! Jāatzīst, ka pēdējos gados pavārmāksla ir guvusi lielu popularitāti un atzinību, arī Latvijā. Ir tik daudz labu kafejnīcu, konditorejas studiju, restorānu, pavāru, arvien vairāk cilvēki domā par to, ko viņi ēd, tāpēc, manuprāt, arī jaunieši arvien vairāk nododas šai nozarei, jo tā ir aktuāla, par to runā sabiedrībā. Es kūkas cepu draugiem, ģimenei un tuviniekiem. Kas ir interesanti – pati tikpat kā savas kūkas neēdu, laikam paspēju sagaršoties jau tapšanas procesā. Saldumi man garšo ļoti, īpaši šokolādes konfektes, kruasāni un labas bulciņas. Ak, ja varētu, ēstu katrā ēdienreizē!
- Ko tu izmanto kūku dekorēšanā?
- Kūku dekorēšanai vislabāk patīk izmantot svaigas ogas, augļus, dzīvos ziedus. Man patīk dzīvīgums - pirmie ķiršu ziedi, rudzupuķes, sulīgi ķirši, noplūkti tuvinieku dārzā, atrasti tirgū vai izčubināti un atrasti lielveikalā. Tās, manuprāt, ir labākās kūku dekorācijas. Kūkās vienmēr izmantoju īstas sastāvdaļas – īstu pienu, sviestu, cukuru, medu, vecmammas lauku vistu olas. Pulverīši, gatavas glazūras spaiņos, augu tauku putukrējums un sviesta rozes lai paliek citiem. Manuprāt, tas, ko lieku kūkās, kaut kā saistās ar to, ko visvairāk novērtēju cilvēkos – dzīvesprieku, īstumu un vienkāršību.
- Ko par tavu vaļasprieku saka draugi, radi?
- Draugi un tuvinieki, protams, nevienu brīdi nav sūdzējušies par manu vaļasprieku. Nesen pajautāju draugam, kura ir tava mīļākā manis ceptā kūka, uz ko viņš atbildēja: “Zini, citreiz ir tā, ka visas ir mīļākās.”
- Cik bieži sanāk atbraukt uz Alūksni?
- Alūksne man vienmēr saistās ar īstu māju sajūtu un siltumu, šeit vienmēr ir patīkami paciemoties, atpūsties un iegūt tādu kā “restart” sajūtu. Nezinu, kas tā par maģiju, bet reizi mēnesī vai vismaz reizi divos mēnešos man noteikti vajag aizbraukt uz Alūksni, lai sabučotu savus mīļos, saelpotos Alūksnes gaisu un gūtu tādu kā iekšēju mieru. Tad tālāko mēnesi vai divus var atkal dzīvot kā ierasts. Šobrīd jūtos ļoti labi, dzīvojot Jelgavā, strādājot Rīgā un ciemojoties Alūksnē, bet kas zina – varbūt kādreiz Alūksne mani atkal atvilinās pie sevis. Ak, jā, un ko es nevaru nepieminēt, runājot par sevi un kūkām, – es, tāpat kā visi citi īsteni alūksnieši, uzaugu, pūšot svecītes uz Alūksnē tik labi zināmās kūkas “Diena un nakts”. Tā arī tagad ir tikpat laba kā bērnībā!
- Varbūt vari ieteikt kādu gardu recepti mūsu lasītājiem?
- Recepti? Nebūs kūka, būs sāļā karamele. Tā garšo visiem. Visiem! Vajag 100 gramus sviesta, 200 gramus cukura, 600 mililitrus saldā krējuma, šķipsnu jūras sāls. Sviestu kausē kopā ar cukuru, kamēr cukurs karamelizējies zeltains un viegli brūns, pievieno sāli, lēnām un uzmanīgi maisot, pievieno saldo krējumu. Visu savāra tik biezu, cik vēlas. Garšos lieliski ar pankūkām, vafelēm, kūkās, pildījumos, kā glazūra kēksiem un mafiniem.

— Loreta Jargane

Citu datumu laikraksti

  • E-veselība klibo 2

    E-veselība klibo

    Jaunais gads Latvijā sācies ar obligātu valsts E-veselības sistēmas lietošanu, kas paredz, ka turpmāk darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu...

  • Būs jāpiejož jostas

    Alūksnes novadā šogad būs jāpiejož jostas ciešāk – iedzīvotāju skaits novadā samazinājies un līdz ar to arī pašvaldības budžets. Par Alūksnes novada...

  • Alūksne īsumā

    Alūksne ◆ 29.decembrī pulksten 10.33 ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama Laurencenes ielā Alūksnē, kur daudzdzīvokļu mājā kādā dzīvoklī...

  • No sirds uz sirdi

    No sirds uz sirdi

    Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādē ,,Pienenīte” noslēgusies labo darbu nedēļa ,,No sirds uz sirdi…”. Katras grupiņas bērni, bērnu vecāki,...

  • Aicina radīt novada iedvesmas stāstus Latvijas simtgadei

    Sagaidot Latvijas simtgades gadu, Alūksnes novada pašvaldība izsludinājusi novadpētniecības konkursu “Šodiena jau rīt būs vēsture”.Par konkursa tēmu...

  • Piepilda sapni par skaistu virtuvi

    Piepilda sapni par skaistu virtuvi

    Biedrība “Apes attīstības atbalsta klubs” realizējusi vēl vienu ilgi lolotu sapni par skaistu un labiekārtotu virtuvi Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas...