Alūksnei – savs kokteilis

Turpinās no 1.lappuses

“Alūksnes īpašais kokteilis” ir karstais kokteilis, ko alūksnieši un pilsētas viesi no šīs nedēļas var ieraudzīt Alūksnes ēdināšanas uzņēmumu dzērienu kartēs. Svētdien alūksnieši varēja ne tikai apgūt Alūksnes kokteiļa gatavošanas prasmes, bet uzzināt arī kokteiļu jaunākās tendences pasaulē. Bārmenis Inguss Reizenbergs šogad pārstāvēja Latviju Pasaules kokteiļu čempionātā, gūstot bronzas medaļu, viņš ir jaunās kokteiļu grāmatas “Rīgas kokteiļi” autors, “Gemos” un “Monin” zīmolu Latvijā un Igaunijā vadītājs. 

Sarūpē informatīvos
materiālus
Alūksnes kokteiļa radīšana ir Alūksnes tūrisma informācijas centra iniciatīva sava budžeta ietvaros, sadarbojoties ar novadniekiem – sabiedrisko attiecību speciālisti Andu Treiju un Oskaru Ludvigu, kurš radījis publicitātes foto. “Aprīlī Alūksnes novada tūrisma un ēdināšanas uzņēmēju sapulcē kopā ar A.Treiju prezentējām ieceri par Alūksnes kokteiļa radīšanu. Toreiz gandrīz visi pauda tam atbalstu. Meklējām veidus, kā to īstenot, mainījām receptūru, līdz nonācām līdz šai, un svētdien tikāmies apmācībās kopā ar I.Reizenbergu. Alūksnes novada ēdināšanas uzņēmumiem ir sarūpēti kvalitatīvi, vienota stila informatīvo materiālu maketi, kas pašiem jāizdrukā atbilstoši izvietošanas iespējām savā uzņēmumā. Ir arī vienādi informatīvie materiāli ar “Alūksnes īpašā kokteiļa” leģendu, ko novietot uz galdiņiem, tādējādi radot vienotu stilu,” stāsta Alūksnes tūrisma informācijas centra tūrisma darba organizatore Iveta Veļķere.

Īstais laiks kokteilim
I.Veļķere ir pārliecināta – tieši šobrīd, ziemā, ir īstais laiks, lai radītu un popularizētu “Alūksnes īpašo kokteili”, lai visur izskanētu Alūksnes vārds, lai rosinātu ikvienu atbraukt uz Alūksni aplūkot skaisto pilsētas Ziemassvētku egli un rotu un lai nesteidzīgi nobaudītu “Alūksnes īpašo kokteili”. “Mūsu uzņēmējiem starta kapitāls ir iedots! Šī viņiem ir laba platforma no Alūksnes novada pašvaldības puses, kas tagad tālāk pašiem jāattīsta. Ceru, ka apmācības kopā ar I.Reizenbergu kalpos viņiem kā iedvesma, ka neapstāsies pie šīs idejas, ar laiku atkal rodot ko jaunu. Liels prieks, ka apmācības apmeklēja tik kupls skaits uzņēmumu – visi no Alūksnes novada, izņemot “Airīšus” un “Cepurīti”, kuriem bija objektīvi iemesli. Ir gandarījums, ka tūrisma uzņēmēji ir vienoti šajā jautājumā,” saka I.Veļķere.
Janvārī notiks rallijs “Alūksne”, ko apmeklēs ļoti liels cilvēku skaits, kas nav alūksnieši, turklāt no dažādām valstīm. A.Treija uzskata – tas ir mirklis, ko alūksnieši nedrīkst palaist garām. “Man ļoti gribētos, lai uzņēmumi Alūksnes kokteili maksimāli daudz iesaka iebraucējiem, jo tūrisma galvenais uzdevums ir dabūt uz Alūksnes novadu tūristus, iebraucējus,” pauž A.Treija. I.Reizenbergs tam piekrīt un uzsver, ka Alūksnē tūristam, iebraucējam ir ļoti daudz, ko redzēt.

Kokteilim – četras
sastāvdaļas
I.Reizenbergs atzīst, ka šobrīd Latvijā savi kokteiļi ir tikai Rīgai ar nosaukumu “Rīgas atslēga”, Liepājai - “Dzintara pilsēta”, Tukumam - “Tukuma rožu kokteilis”. Tagad to skaitam piepulcēsies Alūksne. “Prieks, ka Alūksnē ir šāda iniciatīva un ideja realizēta, jo līdz šim citas pilsētas, kas arī to ir vēlējušās, tā arī tomēr nav izdarījušas... Alūksne pēdējā laikā kopumā ir ieguvusi lielu publicitāti arī ar mediju atbalstu. Alūksnes kokteilis ir karstais dzēriens – galvenais to nepārvārīt, jo karstajam kokteilim jābūt temperatūrā līdz 80 grādiem pēc Celsija, lai klients to var uzreiz izdzert un nav jāgaida. Alūksnes kokteilim ir četras sastāvdaļas, garšas balanss un kombinācija ir vienkārša, bet tajā pašā laikā unikāla, ko vajag izcelt un parādīt,” saka I.Reizenbergs.
Katrā kokteilī jābūt labām sastāvdaļām, tam jābūt viegli pagatavojamam, baudai acīm dekorāciju dēļ un tādam, lai klients vēlētos vēl vienu. “Šābrīža trends ir nesteidzīga ēdiena un dzēriena baudīšana no lieliem traukiem, kuri pilni ar ogām un augļiem, kas rada sajūtu apsēsties un izbaudīt mirkli. Modē ir viss veselīgais un sports, svaigas ogas, dārzeņi, viss, kas saistās ar ājūrvēdu, mājās gatavoti vīni, putukrējumi, šokolādes krēmi, dažādas dekorācijas. Vasarā populāras ir aukstās kafijas un dzirkstošās kafijas. Rīgā visu vasaru labprāt dzēra dzirkstošo kafiju. Cilvēkiem negaršo aukstā kafija ar pienu, lieliska alternatīva ir dzirkstošā kafija – kafija, limonāde, ledus un sīrups. Forši!” stāsta I.Reizenbergs.

Alūksnei jau ir savi ēdieni
Jau pirms dažiem gadiem Alūksnes tūrisma centrs uzrunāja ēdināšanas uzņēmumus radīt īpašu Alūksnes novada ēdienkarti. Šobrīd gandrīz katrā Alūksnes ēdināšanas uzņēmumā un iestādē apmeklētājiem piedāvā ēdienus, kam piešķirtie nosaukumi saistās ar Alūksnes vārdu vai pilsētai raksturīgiem simboliem, turklāt to nosaukumi ir ļoti radoši. Kāds ir pieprasījums pēc šādiem īpašiem ēdieniem? Viesnīcas “Jolanta” darbinieces Anita un Vēsma atzīst – šos ēdienus biežāk izvēlas nogaršot iebraucēji un tūristi, savukārt alūksnieši labprātāk izvēlas jau zināmus un klasiskus ēdienus. “Pie mums tūristi ir iecienījuši “Barona Aleksandra pusdienas” - cūkgaļas ribiņu ķiploku glazūrā, “Launagu pie pils strūklakām” - kartupeļu pankūciņas ar krējumu, kas izdekorētas kā strūklaka. Arī “Templīti” - saldējumu ar lazdu riekstiem,” viņas stāsta.

Alūksnes kokteilis “aizies tautās”
Arī uzņēmuma “Jaunsētas” “Katrīnkroga” darbinieki saka, ka Alūksnes īpašos ēdienus iecienījuši tūristi. “Šovasar starp tūristiem ļoti iecienīts bija “Malēnieša komplekts” - trīskārša maltīte: profitroļi ar buljonu, forele ar piedevām un rupjmaizes kārtojums. Profitroļus gatavojam paši, foreles ņemam no Armanda Rozes zivjaudzētavas tepat Pededzē,” stāsta Rūdolfs un Eva.
Anita un Vēsma uzskata, ka “Alūksnes īpašais kokteilis” ir garšīgs un varētu kļūt par iecienītu dzērienu. Arī Eva ir pārliecināta, ka Alūksnes kokteilis veiksmīgi “aizies tautās”. “Tam tā vienkārši ir jānotiek!” uzskata Eva.


Par “Alūksnes īpašo kokteili”
“Alūksnes īpašā kokteiļa” recepte atklāta netiek – tas ir karstais dzēriens no četrām sastāvdaļām.
Tilpums: 250 ml, pieejama alkoholiskā versija un bezalkoholiskā. Alūksnes kokteiļa leģenda vēsta: “Ziemas periodā Alūksnes iedzīvotājiem sasildīties un uzlabot garastāvokli lieliski palīdz kāds karsts un gards dzēriens, kas var būt pagatavots gan vienkāršs un nevainīgs, gan arī ar nelielu alkohola piedevu salīgākajiem. Alūksnes kokteilim ir maigi saldena garša, par ko rūpējas mandeļu sīrups, bet laima piedeva sniedz vajadzīgo vitamīnu devu, kas kopā ar apelsīna mizu palīdzēs aizbiedēt visas slimības un vīrusus, kuri varētu gribēt nodarīt pāri mūsu imūnsistēmai. Tādas visiem labi zināmas kokteiļu sastāvdaļas kā viskijs un ābolu sula kopā ar smaržu garšvielām – kanēļa standziņu un anīsa zvaigzni – maigi apreibinās un apburs ar savu lielisko garšu un aromātu, ienesot omulību ikvienā kompānijā.”

— Teksts un foto: Līga Vīksna

Citu datumu laikraksti

  • Saglabā latvisko  mantojumu 6

    Saglabā latvisko mantojumu

    Turpinās no 1.lappusesVārds, uzvārds: Uģis Puzulis.Dzimis: 1971.gada 17.maijā Alūksnē.Izglītība: Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolas keramikas...

  • Izrāde “Mačo” - par mūsdienu vīriešiem

    Izrāde “Mačo” - par mūsdienu vīriešiem

    Kā tas ir - būt šodien īstam vīrietim? Vai dzīve ir kļuvusi sievišķīga un vīrieši arī? Atbildes uz šiem un vēl daudziem citiem jautājumiem radīsiet,...

  • Aicina baudīt Alūksnes kokteili

    Alūksnes Kultūras centrā svētdien, 10.decembrī, Raimonda Paula un Latvijas Radio bigbenda koncerta apmeklētājiem būs ekskluzīva iespēja nogaršot...

  • Ziemassvētki sākas Alūksnes muzejā

    Ziemassvētki sākas Alūksnes muzejā

    Ziemassvētku gaidīšanas laiks tradicionāli sākas ar pirmās adventes sveces iedegšanu vainagā, bet Alūksnes muzejā svētku gaidīšanas laiks sākās jau...

  • Alūksnes koncertā nebūs Intara Busuļa

    “Latvijas Radio” bigbenda un Raimonda Paula koncertprogrammā “4 gadalaiki”, kas 10.decembrī izskanēs Alūksnes Kultūras centrā, ir izmaiņas solistu...

  • Adventes vainags – sajūtu vainags 7

    Adventes vainags – sajūtu vainags

    Turpinās no 1.lappusesDarinot Ziemassvētku gaidīšanas simbolu - adventes vainagu, florista amata zellis Dina Semjonova un floriste amatiere Liāna...