Ar šūpulī ieliktu saimnieces talantu

Par alūksnieti Dainu Grandāni pastāstīt ieteica lasītāji, kas no viņas uzzinājuši vērtīgas saimniekošanas atziņas.

Par alūksnieti Dainu Grandāni pastāstīt ieteica lasītāji, kas no viņas uzzinājuši vērtīgas saimniekošanas atziņas. Runājoties ar viņu daudzstāvu nama nelielajā virtuvītē, secinu, ka saimnieces zināšanas un talants ir neizsīkstoši. Daina arvien uzzina kaut ko jaunu, ko tūliņ liek lietā, papildinot ar izdomu un prasmi.
"Mana mamma bieži bija saimniece lielos godos. Protams, mēs ar māsu redzējām visu viesību gatavošanu, droši vien kaut kas ir aizķēries. Ģimenē bijām septiņi bērni, bet pārējiem nepatīk gatavot. Māsa ir pavāre galvaspilsētas kafejnīcā, bet es izvēlējos citu specialitāti. Mācījos tirdzniecības tehnikumā, taču sāku strādāt policijā. Man piestāv formas tērps, turklāt patīk darbs ar cilvēkiem," stāsta Daina.
Tagad viņa ir pensijā, tāpēc vairāk laika var atlicināt vaļaspriekam - vārīšanai, cepšanai un konservēšanai. Tiesa, sieviete par nevaļu nekad nav sūdzējusies.
"Man ir trīs bērni, seši mazbērni un divi mazmazbērni, bet visam pietiek laika. Ir prieks, kad jautā - kā man tik garšīgi viss izdodas," atzīst D.Grandāne.
Pārsteidz ar ežu kotletēm
Viņai patīk pārsteigt. Dēlam bija dzimšanas diena, viņš atbrauca vēlu, māte bija pasūtījusi puķu pušķi jubilāram. To atnesa uz māju un jautāja pēc gaviļnieka, bet vecāki tēloja nezinīšus. "Nevajag lielas dāvanas! Un nav svarīgi, cik daudz būs ēdienu, bet tas, ka atceras, ka apliecina sirsnību un mīlestību," ir pārliecināta D.Grandāne.
Kad gaida ciemiņus, saimniece desu un gaļu neliek šķēlēs uz galda, bet satin tūtiņās un tajās ieliek kādu pildījumu. Nekā sevišķa tur nav, tomēr cilvēki labprātāk izvēlas tās, nevis parastas šķēles. Daina bieži izmanto ābolu pusītes, kur sasprauž irbulīšus ar sāļām un saldām uzkodām. "Brīnos, ja saka - nepatīk gatavot ēst. Es varu stāvēt pie plīts no rīta līdz vakaram. Turklāt mēdzu vienmēr kaut ko izfantazēt. Ja man jautā ēdiena recepti, nevaru izstāstīt, jo nekad nemēru un nesveru," saka Daina.
Vienīgo reizi viņa nav klājusi galdu - savā 60 gadu jubilejā. Sieviete atceras, ka kādās svinībās sacepusi dažādas kotletes: parastās, pildītas ar sieru, ar papriku, bet vienas izveidoja kā mazus ezīšus. Kukurūzas nūjiņas bez saldām piedevām tobrīd nevarēja nopirkt, lai sasmalcinātu un apviļātu ezīšus, tāpēc Daina eļļā izvārīja nūdeles. Tās sasprauda adatu vietā, izveidoja ezim acis. Ne tikai bērni, arī pieaugušie ēda tikai "ežus". Jā, tas ir lielāks darbs, bet ir vērts pūlēties.
Gadās, ka atbrauc mazbērni, bet nav liesas gaļas kotletēm. Tad Daina nopērk malto gaļu ar treknumu, masai pieliek mannu, kas uzsūc taukvielas. Pārējās piedevas liek kā parasti. "Nākamajā ciemošanās reizē viņi prasa uzcept tieši tādas pašas kotletes! Kur lai ņemu, ja tagad ir atbilstoša maltā gaļa?" spriež Daina.
Svaigas garšvielas ņem no ledusskapja
Grandānu ģimenei dārzeņi un garšaugi izaug mazdārziņā "Kalnadruvās". Tajā vienmēr viss aug griezdamies. Šogad vienīgi gurķi nav padevušies. Pirmo reizi sēklas nesadīga. Pēc atkārtotas sēšanas tās sadīga, bet nīkuļoja. Tagad stādi ir sakuplojuši un zied, bet, vai izaugs gurķi, būs atkarīgs no laika apstākļiem. Ne tikai siltumnīcā, arī uz lauka ir aizmetušies tomāti. Iespējams, ka tie nogatavosies.
"Tomāti un gurķi ir vīra ziņā. Manā - zemenes un puķes. Puķzirnīši ir saauguši kā liels krūms. Tāpat ir daudz citu puķu, kas priecē no agra pavasara līdz vēlam rudenim. Nogatavojušās jāņogas un ērkšķogas. Darba pietiek, bet neviens nedzen," skaidro Daina.
Agrāk viņa grieza dilles un burciņās lika sakaisītas ar sāli. Tagad saimniece tās nelielās buntītēs, cik vajag vienai ēdienreizei, satin pārtikas plēvē un liek saldētavā. Tāpat satin lokus, skābenes, arī citas garšaugus. Savukārt piena pakās saliek ogas, sēnes, zirņus, ziedkāpostus... Tā viss var stāvēt līdz pavasarim.
"Kad vēl nekādu zaļumu nekur nav, es tos varu paņemt svaigus. Bija reiz kuriozs. Ieradās vīra kolēģi sveikt viņu dzimšanas dienā un pēkšņi sajuta svaigu sēņu smaržu. Viņi bija pārsteigti, jo nebija sēņu laiks," ar efektu ir apmierināta Daina. Viņa atzīst, ka sālītas sēnes, protams, nav sliktas, bet svaigas ir svaigas. Taukos ceptas dažreiz labi glabājas, bet citreiz ne.
D.Grandāne lepojas, ka nekad konservu burkas nekarsē, bet neviena "nav gājusi gaisā". Viņai ir savs noslēpums - pirms kaut ko liek burkā, to un arī vāciņu izslauka ar "dezinficējošā šķīdumā" - degvīnā - samērcētu marli. "Cik tad tur vajag! Ar vienu pudeli pietiek diviem gadiem," smej Daina.
Vēl arvien burkās saimniece liek burkānus, sīpolus, puravus, papriku, dilles un vēl citus garšaugus, kas ir zaļi, visus kopā. Tos sagriež un samaisa ar sāli. Tiesa, zupai tad sāli nevar likt. "Kad dabūju vairāk gaļas par pašizmaksu, nekad nelieku saldētavā. Pārsaldētai tai vairs nav garšas! Sašmorēju un salieku visu uzreiz burkās. Tad ir viegli paņemt un sagatavot," ssaka saimniece.
Gliemežus atbaida ar kafijas biezumiem
Saimnieki krāj kafijas biezumus. Sevišķi rūpīgi tas tiek darīts ziemā, kad nosusinātus biezumus saliek spainīšos un citos traukos. Tā nav dīvainība! Daina zina, ka dārzā izkaisīti kafijas biezumi atbaida gliemežus. Varbūt tiem nepatīk smarža, ko ar tādu baudu ieelpo šā dzēriena cienītāji?
"Man nav gliemežu ne zemenēs, ne puķēs. Ja biezumu ir daudz, tad tos apkaisu arī ogu krūmiem. Citi izmanto zāģskaidas, bet es - biezumus," stāsta viņa. Gliemežiem sevišķi tīk upenes. Tāpat tie katru gadu sagrauza mārrutku lapas. Tiesa, pēc lietus biezumi jākaisa no jauna. Var domāt, ka lielus krājumus nav iespējams sagatavot, bet kafiju dzer katru dienu, tāpēc mazdārziņam ir gana," saka Daina.
Šovasar pirmo reizi dārzā ir kurmji, pret tiem pagaidām Daina nezina "līdzekli". Tagad viņa cenšas noskaidrot, ko darīt, lai mazdārziņu neizrakņātu. "Esmu dzirdējusi, ka kurmja alā vajag ielikt dīzeļdegvielā samērcētu lupatu. Bet tad jau visa zeme smaržos, jo alu ir daudz!" spriež Daina. Viņas vīra brālis aizbaidījis nelūgtos racējus ar ūdeni, ko lēja alās. Apmēram 200 litrus vajadzēja, līdz tie izlīda. Daina tomēr šaubās, vai ir vērts izliet tik daudz, lai noķertu kurmi.
Daudzas saimnieces uztrauc gāzes plīts restes, kas ir taukainas, bet notīrīt tās nekādi nevar. Izrādās, ka tās vajag ielikt ugunskurā. Visi tauki un netīrumi pazudīs kā nebijuši. Ja izdedzina pavasarī un rudenī, tad plīts virsma izskatās gandrīz kā jauna. Dainas plīts tāpat kā virtuve, viņas iecienītā darba vieta, vienmēr ir spodra.

Citu datumu laikraksti

  • Atbalsta Bībeles muzeja bukleta izdošanu

    Alūksnes pilsētas dome parakstījusi līgumu ar Vācijas vēstniecību par Bībeles muzeja bukleta atjaunošanu. Paredzams, ka to iespiedīs līdz Bānīša...

  • Tiksies ar veselības ministru

    Rīt Smiltenē Ziemeļaustrumu slimokases dibinātāji tiksies ar veselības ministru Rinaldu Muciņu, lai runātu par slimokases pārveidi par SIA.Rīt...

  • Labiekārto Ezeriņu kapličas apkārtni

    Šonedēļ pie Ezeriņu kapsētas kapličas paredzēts vest melnzemi un sēt zālāju. Tas būs pēdējais darbs, ko šovasar veiks kapličas teritorijas...

  • Daiļā dzimuma uzvaras gājiens

    Par sieviešu tiesībām sabiedrībā ir runāts daudz. Šādai diskusijai ir vieta arī Latvijā. Vērojot no politikas procesu skatpunkta, viss liekas...

  • Izsniedz licenci

    Alūksnes rajona padomes jūlija sēdē nolēma uz vienu gadu izsniegt licenci Romanam Savinam pasažieru komercpārvadājumu veikšanai.Alūksnes rajona...

  • Iedzīvotājus aicina gatavoties forumam

    Projekts “Iedzīvotāju līdzdalības un vietējās filantropijas veicināšana Alūksnes rajonā” saņēmis daļēju programmas “Baltijas - Amerikas...