Aromātiska pica ar žāvētu zivi un desu

Tumšajos un garajos ziemas vakaros namamātes/namatēvi savai ģimenei vai viesiem var pagatavot aromātisku picu. Ja izmantosiet veikalā pirktu, sasaldētu picas mīklu, maltītes pagatavošana aizņems tikai pusstundu.

Tumšajos un garajos ziemas vakaros namamātes/namatēvi savai ģimenei vai viesiem var pagatavot aromātisku picu. Ja izmantosiet veikalā pirktu, sasaldētu picas mīklu, maltītes pagatavošana aizņems tikai pusstundu. Picas sastāvdaļas var būt dažnedažādas, kādas vien jūs kārojat - šķiņķis, sēnes, zivs ar piedevām.
nn Picu pagatavošanai nepieciešams:
- Picai ar pusžāvētu desu - saldēta picas mīkla, pusžāvēta vai žāvēta desa, svaiga paprika, sīpols, siers, Ķīnas saldskābā mērce.
- Picai ar zivi - žāvēts jūras asaris (vai cita zivs), svaiga paprika, marinēti gurķi, sīpols, siers, Ķīnas saldskābā mērce.
Abu picu sastāvdaļu daudzums atkarīgs no tā, cik cilvēkiem to vēlaties gatavot.
1.Vispirms sagriež visas sastāvdaļas, sarīvē sieru.
2. Nomizo sīpolu un sagriež plānās šķēlītēs.
3. Desu sagriež plānās strēmelītēs.
4. Paprikai izņem sēklas un arī sagriež plānās strēmelītēs.
5. Jūras asarim izņem asakas un sadala to nelielos gabaliņos.
6. Arī marinētus gurķus sagriež plānās strēmelītēs.
7. Pannu ieziež ar taukvielām, uzliek picas mīklas plāti. Uz tās kārto žāvētu desu, papriku, sīpolu.
8. Pārlej Ķīnas saldskābo mērci. Mērci var nedaudz uzliet uz mīklas arī pirms pārējām sastāvdaļām.
9. Picu ar zivi gatavo tāpat kā ar desu, nedaudz mainot sastāvdaļas - sīpols, paprika, marinēts gurķis, zivs. Cep 15 minūtes 250 grādu temperatūrā.
10. Pārkaisa ar sarīvētu sieru.
11. Picas ievieto cepeškrāsnī, līdz siers izkūst.
Gatavu picu pasniedz ar tēju, kafiju vai sulu. Lai labi garšo!
***
Sama pica (sešām personām)
- Gatavošanas laiks - 10 minūtes, cepšanai - piecas minūtes.
- Nepieceiešams: 40 grami konservētu anšovu, 40 grami melno olīvu bez kauliņiem, 2 tējkarotes konservētu mazo kaperu, 150 grami sama filejas vai citas baltās zivs filejas, 1/2 citrona, sāls un pipari, siers, tomātu mērce.
- Gatavo: Sakarsē cepeškrāsni līdz 250 grādiem pēc Celsija. . No mīklas izveido apli, pārziež ar tomātu mērci, pārkaisa rīvētu sieru. Virsū kārto anšovus, olīvas, strēmelītēs sagrieztu zivs fileju, kaperus.Pārkaisa sāli un piparus, uzspiež citrona sulu un cep 15minūtes.
Veģetārā pica ( sešām personām)
- Gatavošanas laiks - 10 minūtes, cepšanai - 15 minūtes.
- Nepieciešams: 1/2 sarkanās paprikas, 1/2 dzeltenās paprikas, 1 liels tomāts, 1/4 baklažāna, 1/4 cukini, 1 vidēja lieluma sīpols, 2 ēdamkarotes olīveļļas, 2 ēdamkarotes sasmalcinātu svaigu zaļumu: koriandrs, baziliks, pētersīlis; sāls, pipari, tomātu mērce, siers, saldēta picas mīkla vai pašu gatavota rauga mīkla.
- Gatavo: Sakarsē cepeškrāsni līdz 250 grādiem pēc Celsija. No mīklas izveido apli, pārziež ar tomātu mērci, pārkaisa rīvētu sieru. Paprikai izņem sēklas un starpsienas, sagriež salmiņos. Tomātu un sīpolu sagriež pusapļa šķēlītēs. Baklažānu un cukini sagriež plānās ripiņās, kuras pēc tam sadala četrās daļās. Visas sagrieztās sastāvdaļas samaisa, klāt pieliek sagrieztus zaļumus, sāli, piparus un eļļu. Cep 15 minūtes.
No žurnāla "Labu apetīti"
***
Fakti par picām
- Picas pirmsākumi meklējami Senajā Romā. Tur gatavoja ēdienu, kas sastāvēja no divām apaļām pankūkām. Starp tām lika visas nepieciešamās sastāvdaļas. Šādas pankūkas sauca pičea. Laika gaitā šis vārds ir mainījies līdz mums zināmajai picai.
- Termins "pica" ir zināms jau no mūsu tūkstošgades sākuma, taču tad ar šo vārdu apzīmēja saldu ēdienu no mīklas un augļiem.
- Neapoletāniešu pica tika radīta 18.gadsimtā. Sākotnēji tas bija vienkāršo ļaužu ēdiens, taču drīz vien pica iekaroja arī aristokrātu galdus.
- 19.gadsimta vidū pica ieguva tikpat lielu popularitāti kā makaroni spageti.
- 1830.gadā tika atvērta pirmā picērija un drīz vien to skaits pārsniedza vairākus simtus. Cenas šajās picērijās nebija augstas. Tajās bieži viesi bija mākslinieki, dzejnieki un komponisti.
- Interesanta ir slavenākās picas "Margarita" rašanās vēsture. To 1889.gadā pēc Itālijas karaļa Umbrero I pasūtījuma radīja Rafaels Espozito. Šī trīskrāsainā pica attēloja Itālijas karoga krāsas: baltā - siers "Macarella", sarkanā - tomāti un zaļā - baziliks. Šis ēdiens uz karali un viņa sievu Margaritu de Savoiju atstāja lielu iespaidu. Kopš tā laika šo picu sauc par "Margaritu" un to pasniedza katram karaliskā galma augstajam viesim.
- Mūsdienās picas ir ļoti daudzveidīgas, bet neatņemamas tās sastāvdaļas ir tomāti vai tomātu mērce, siers un garšvielas.
- Picu katrs var ēst, kā tīk - ņemot rokās vai arī izmantojot nazi un dakšiņu.

Citu datumu laikraksti

  • Kas ir Latvijas galvenās eksporta preces?

    Kas ir Latvijas galvenās eksporta preces? 2003.gadā preču eksportā aizvien dominēja koksne un tās izstrādājumi, kas veidoja trešdaļu no eksporta...

  • Ir aizdomas par trakumsērgu

    Veclaicenes pagastā pirmdien nobeigusies govs. Tajā pašā dienā Alsviķu pagasta māju pagalmā nošauts jenotsuns. Ir aizdomas par abu dzīvnieku...

  • Gripas epidēmija nav sākusies

    Alūksnē vēl gripas nav, taču pamazām valstī tā aktivizējas kā katru gadu.Alūksnē vēl gripas nav, taču pamazām valstī tā aktivizējas kā katru gadu....

  • Apes pilsētā šogad ir divi simtgadnieki

    Apes pilsētā ar lauku teritoriju šogad svinēs divas simtgadu jubilejas - Apes bibliotēkai un Dzenīšu dižvītolam.Apes pilsētā ar lauku teritoriju...

  • Saņems informatīvo biļetenu

    Šonedēļ iznāks pirmais 2004.gada Jaunalūksnes pagasta ikmēneša informatīvā biļetena “Mūsu Jaunalūksne” numurs.Šonedēļ iznāks pirmais 2004.gada...

  • Brīvprātīgais bērniem mācīs angļu valodu

    Alūksnes Nevalstisko organizāciju atbalsta centra brīvprātīgais Matiass de Paeps no šīs nedēļas Pededzes pagasta bērniem vadīs angļu valodas...