Ātri, garšīgi un… bīstami

Paņem “roltonus”, ātri uztaisi sev ēdamo, ledusskapī ir kola, pirmklasnieku telefoniski pamāca strādājoša māmiņa. Arī šoferi, studenti, naktī strādājošie mēdz remdēt izsalkumu ar “fastfūdu” jeb ātrajām uzkodām.

Saldie maldi atspēlējas
Kokakola ir iecienīta visā pasaulē. Burbuļūdens iespaidā bērni īslaicīgi kļūst hiperaktīvi, pieaugušie tiek pie ātra enerģijas lādiņa. Kolas sastāvā esošais kofeīns pie stūres esošajiem palīdz saglabāt uzmanību un, kad pie rokas nav medikamentu, iedarbina apstājušos gremošanu. Veselīgākā veidā no smaguma vēderā atbrīvo minerālūdens “Boržomi”, zina uztura speciāliste Guna Rijkure.
Jebkurš saldināts un gāzēts dzēriens mums garšo, jo tam pievienots daudz cukura. Glikoze ir galvenais smadzeņu barības avots, taču, pārmēru patērēta, var radīt pretēju efektu – bremzēt atmiņu un koncentrēšanās spēju. Ja īsā laika uzņem daudz cukuru saturošu produktu, piemēram, konfektes, bulciņas, organismu pārņem karstuma viļņi, svīšana.
Pastāv uzskats, ka kola dodama saslimušam bērnam, kurš atsakās dzert šķidrumu, taču ievērojamais cukura daudzums atūdeņo organismu. Sliktākajā gadījumā kolu var atšķaidīt ar ūdeni, bet vērtīgāks ir no sulas, augļiem mājās gatavots dzēriens, kurā daudz mazāk cukura nekā rūpnieciski ražotā gāzētā dzērienā.
Sistemātiska ogļhidrātu uzņemšana kavē tauku uzsūkšanos organismā. Arī paši ogļhidrāti, ja tos neizmanto, organismā var pārveidoties taukos un “tauku mētelītis aug”, norāda G. Rijkure. Reizēm pie viņas vizītē ierodas jaunieši, kuri sver 160–180 kilogramus. Un tur vainīgi ir saldinātie dzērieni, kas ļoti ātri uzsūcas, sastādot pusi no dienā uzņemamām kalorijām. Mazajā kolas pudelītē vien paslēptas 3,5 tējkarotes cukura.
Kāpēc, dzerot kolu, dīvaini šņirkst zobi? Tāpēc, ka kolā ir fosforu saturošā ortofosforskābe (H3PO4), kas “nomizo” zobus, bojājot to emalju. Kolā esošais kofeīns izvada no organisma kalciju un minerālvielas, vairojot osteoporozes risku. Fosforskābe veicina nierakmeņu rašanos, un cilvēkiem ar nieru problēmām nevajadzētu lieki riskēt, brīdina speciāliste.
Slaida auguma kārotāji pērk gāzētos dzērienus, kas nesatur cukuru, bet der papētīt, kādu mākslīgo saldinātāju ražotājs lietojis. Pēdējie pētījumi liecina, ka saharīns neveicina sīko asinsvadu sklerotizāciju, ļaundabīgu audzēju veidošanos, toties jāizvairās no saldinātājiem: E950, E951, E952, E962. Nevajag pirkt konfektes, kas satur karaginānu – tas atstāj negatīvu ietekmi uz gremošanas trakta darbību. Ja roka stiepjas pēc krāsainas limonādes un etiķetē norādīta kālija benzonāta un amonija sulfīta karamele, labāk atteikties.

Izraisa negausīgu ēstgribu
Ātri pagatavojamās nūdeles, biezputras, karstā ūdenī iejaucamās zupiņas, buljoni kārdina ar salīdzinoši draudzīgu cenu un solījumu, ka produkts lietojams pēc dažām minūtēm. Ātri pagatavojamais ēdiens šķiet garšīgs, un to ražotājs panāk, pievienojot garšas pastiprinātāju mono­nātrija glutamātu (glutamīnskābes nātrija sāls) – E621. Nav pierādīts, ka šī viela, izraisa atkarību, bet negausīgu ēstgribu gan. Grūti atrauties no iesāktas čipsu pakas, zūd sāta sajūta. Šī viela iestrādāta arī desās un kūpinātas gaļas produktos, kulinārijas izstrādājumos, zivju produktu konservos, margarīnā. Izskaidrojums vienkāršs – produktu pārstrādes procesā zūd garšas intensitāte, ko uztver dažādas mūsu mēles daļas. Mēles gals atpazīst saldumu, sānu daļa atbild par skābumu, bet aizmugurējā daļa – rūgtumu. E621 uztver visa mēles virspuse, tiek panākts lielāks kairinājums, un garša šķiet pilnīgāka.
Nevēlamas sekas ir paātrināta sirdsdarbība, galvassāpes, muskuļu vājums, jutīguma samazināšanās pakauša un muguras rajonā, vemšana. Šo pārtikas piedevu dēvē par ķīniešu restorāna sindromu, jo aziātu virtuvē viela atrodas uz produktu sagatavošanas galda, blakus sālim un garšvielām, zina G. Rijkure.

Salīdzina ar automašīnu
“Palmu eļļa, ko satur dažādas pusgatavās mērces, zupas, ir trakākais, kas var būt, jo piesātinātie tauki izraisa aterosklerozi, paaugstinātu asinsspiedienu, insultu, infarktu,” brīdina uztura speciāliste. Garšas pastiprinātāju E635 (dinātrija 5’-ribonukleotīdus) izmanto aromatizētajos kraukšķos, rūpnieciski izgatavotos pīrāgos, bulciņās un ātri pagatavojamās nūdelēs. Iespējamas garastāvokļa maiņas, astma, nieru problēmas, hiperaktivitāte, šo vielu aizliegts izmantot zīdaiņu pārtikā. Arī norādītajā vistas gaļas pulverī visdrīzāk ir samalts viss iespējamais.
Ksantāna sveķi ir biezinātājs, kas uztur produkta viendabīgu konsistenci, neļauj noslāņoties, pagarina derīguma termiņu. No mikroorganismiem – baktērijām – izdalīto stabilizētāju pievieno konditorejas izstrādājumiem, ātrajām zupiņām, mērcēm, dzērieniem.
Savukārt “krējuma izstrādājums uz augu tauku bāzes” liecina par ražotāja vēlmi palētināt izmaksas, pievienojot palmu eļļu, secina uztura speciāliste un norāda, ka “kūpinātie cūkas tauki” savukārt ir maskēti piesātinātie tauki un kūpinājuma efektu visdrīzāk rada ķīmisks pulveris.
Iespējams, paredzot eiropieša kuņģa reakciju, ražotājs pievieno galangai sakņu pulveri, ko Āzijā kopš viduslaikiem izmanto medicīnā, lai novērstu nelabu dūšu, vēdersāpes, uzlabotu gremošanas trakta darbību.
Mūsu lauku reģionu iedzīvotājiem garšo sāļi ēdieni – tas ir ceļš uz tūskām, paaugstinātu asinsspiedienu. Sirds un nieru slimniekiem no tādiem jāturas pa gabalu. Lielveikalu salātos, degvielas uzpildes staciju sviestmaizēs, hotdogos tāpat nevajadzīgi pievieno konservantus un garšas pastiprinātājus. “Ja tiešām nav, ko ēst, pārgājienos, kalnos, retumis ar pusfabrikātiem var izlīdzēties, bet tie nevairo fizisko izturību un nav piemēroti augošam bērnam. Lētāk un labāk mājās uzvārīt sakņaugu biezenīti. Arī pašu gatavoti našķi ir mazāk kaitīgi. Ja mašīnā lej labu degvielu un uztur kārtībā ritošo daļu, tā kalpo ilgi. Tāpat ir ar cilvēka ķermeni,” salīdzina G. Rijkure.

◆ Japāņu profesora Ikedas sintezēto nātrija monoglutamātu E621, sauktu arī par piekto garšu, rūpnieciski sāka ražot 1909. gadā. Brāļi Suzuki to piedāvāja tirgū kā garšvielu adžinomoto, kas nozīmē ‘garšas esence’.
Sākotnēji E621 ieguva hidrolīzes ceļā no kviešu glutēna un sojas pupiņu pārslām. Mūsdienās ražošanas procesa pamatā ir speciālas baktērijas (glutamicus) fermentizācija. Melases saldajā vidē ražotā, izdalītā glutamīnskābe pēc attīrīšanas un pārveidošanas pārtop baltā pulverī.
◆ Nopietnākā zinātniskā opozīcijā pret E621 iestājies ASV medicīnas doktors neiropatologs Džons Olnijs. Viņš kopš 1969. gada cīnās par pārtikas piedevu stingrāku ierobežošanu, jo uzskata šīs vielas par toksīniem, kas vainojami eksitotoksitātē – patoloģiskā procesā, kurā nervu šūnas tiek sapostītas un iet bojā pārliekas stimulācijas dēļ.
Aizvien vairāk nervu sistēmas slimību tiek saistītas ar eksitotoksīnu daudzuma palielināšanos smadzenēs. Piemēram, insulti, smadzeņu bojājumi, krampji, migrēna un pat AIDS plānprātība tiek saistīta ar eksitotoksīnu radītiem bojājumiem.
◆ Bieži lietojot pārtiku, kam pievienots E621, zūd spēja uztvert dabisku produktu garšas nianses. Tāpēc maziem bērniem tādu nav ieteicams dot.

Bīstamie saldinātāji
E950 – acesulfāms K (sintētiska ķīmiska viela), laboratoriskajos pētījumos ar dzīvniekiem pierādīts, ka izraisa vēzi.
E951 – aspartāms, var izraisīt galvassāpes, depresiju, agresivitāti, reiboņus, atmiņas zudumus; īpaši neiesaka grūtniecēm un bērniem.
E952 – ciklāmskābe un tās nātrija un kalcija sāļi (mākslīgs saldinātājs, ko pievieno konservētiem augļiem, atspirdzinošiem dzērieniem), var izraisīt migrēnu, nevēlamas ādas reakcijas, nelabvēlīgi ietekmē reproduktīvo sistēmu, ir kancerogēns.
E962 – aspartāma-acesulfāma sāls, izraisa līdzīgus simptomus kā limonādē, košļājamajā gumijā sastopamais E951.

Citu datumu laikraksti

  • Stāstu sega uzsāk ceļu Alūksnē

    Stāstu sega uzsāk ceļu Alūksnē

    Ar izstādes “Stāstu sega Latvijai” atklāšanu aizvadītajā nedēļā sākās Latvijas simtgades pasākumu cikls Alūksnē. Tas ir ilgtermiņa projekts, kurā...

  • Draudzīgais labradors Lotārs 2

    Draudzīgais labradors Lotārs

    (Turpinās no 1.lappuses)Lotārs Sarmītes, Andra un Sarmītes mammas Veltas ģimenē ienāca pirms teju septiņiem gadiem. Dzimšanas dienu mīļais suņuks...

  • Dzīve kā izrāde

    Dzīve kā izrāde

    Mums ikdiena paiet steigā, bet kādam varbūt absolūtā garlaicībā, un tā ir dzīve. Kā spēle vai izrāde ar aktieriem un skatītājiem. Kā nospēlēsi, tā...

  • Lieto enerģiju gudri

    Lieto enerģiju gudri

    Igaunijas - Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projektā “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā vakar...

  • Dzintars Čīča aicina  uz koncertu

    Dzintars Čīča aicina uz koncertu

    Janvārī čigānu izcelsmes latviešu dziedātājam Dzintaram Čīčam apritēja 25 gadi, un savu jubileju dziedātājs atzīmēs ar koncertprogrammu “Bučas...

  • Rīt - “Ilgāja zivtiņa”

    Veclaicenes pagastā, Latvijas – Igaunijas pierobežā, 3.februārī ikviens aicināts uz zemledus makšķerēšanas sacensībām „Ilgāja zivtiņa”. Sacensības...