Cep lielas un garšīgas tortes

Annas pagasta iedzīvotāja Baiba Zelča ir lieliska pavāre. Vislabāk viņai patīk cept tortes.

Annas pagasta iedzīvotāja Baiba Zelča ir lieliska pavāre. Vislabāk viņai patīk cept tortes. To viņa dara jau 30 gadus. "Cepšanas mākslu apguvu no mammas māsas, kas savulaik mācījās pavāru skolā. Viņa iemācīja, ka ēst jāgatavo ar mīlestību," saka B. Zelča.
Baiba ir bijusi pavāre daudzās viesībās, ko viņai palīdz organizēt vīrs Jānis. Reiz uz Annas pamatskolas izlaidumu viņai nācās cept 15 tortes, bet padomju laikā Baibai ir bijusi pat kūku izstāde. "Kolhoza sapulcē izskanēja priekšlikums sarīkot kūku izstādi - pārdošanu. Tur bija daudz un dažāda izmēra tortes," atceras B. Zelča. Ar viņas tortēm ir mielojušies arī Rīgā un Lauros Krievijā. "Nav tāda mēneša, kad nebūtu cepusi torti," viņa smej.
Jākurina ar apses malku
"Esmu novērojusi, ka kāzu viesiem patīk uzturēties virtuvē. Kas viņus tur saista - nezinu, bet virtuvē vienmēr iet tikpat jautri kā kāzu zālē. Esmu cepusi tortes izlaidumiem, jubilejām, bērēm un citām svinībām. Bet, ja cepu bēru torti, tad man nepaliek pāri ne drusciņa produktu. Es zinu, ka šim cilvēkam cepu pēdējo torti," saka B.Zelča.
Tortes viņa cep mūra plīts cepeškrāsnī, jo uzskata, ka, cepot gāzes plīts krāsniņā, tām ir citādāka garša. "Esmu novērojusi, ka tortu cepšanai nepieciešama apses malka, jo tad tās ir vienkārši lieliskas. Nekad nevar krāsni kurināt ar bērza malku, jo tad cepums piedeg vai apsvilst. Savukārt olas baltumu nedrīkst kult alumīnija bļodā, jo tas kļūst pelēks," pamāca B.Zelča.
Labprāt izmēģina jauno
Viņa atzīst, ka visgrūtāk ir gatavot saldos ēdienus. "Labprāt izmēģinu jaunas receptes. Reizēm atkal gribas kaut ko senu, aizmirstu, jo jaunās receptes ātri apnīk. Bieži vien ir nepieciešamas tik specifiskas izejvielas, ko nemaz nevar iegādāties. Reizēm alkstu pēc īsti latviska ēdiena. Tāpēc gribētu izcept tādu kliņģeri, kādu gatavoja pirms daudziem gadiem - no rauga mīklas, krējuma un sviesta. Tas bija tik gards, ka "mēli varēja norīt"," saka B.Zelča. Viņas grāmatu plauktā atrodama recepšu grāmata, kas izdota 1935.gadā.
Tortes viņai topot naktī. "Tad esmu pārliecināta par tās kvalitāti. Nakts ir mans laiks, jo nekad agrāk par pulksten 2.00 gulēt neeju," apgalvo B.Zelča.
Viņu ģimenē mīļākie svētki esot Vecgada vakars, kad saimniece galdā ceļ 17 ēdienus, lai nākamajā gadā būtu pārticība.
Atpūšas, braucot automašīnā
Vasarā viņa ir aktīvās atpūtas cienītāja. "Labprāt apmeklējam balles un koncertus Alūksnes Pilssalā. Vasarā man patīk čubināties pa dārzu. Ļoti patīk ziedi, bet vislabāk rozes. Manā dārzā gan vēl neviena neaug, jo uzskatu, ka tā ir cēla un skaista puķe, bet mans dārzs pašlaik nav tās cienīgs," apgalvo B. Zelča.
Kad ir brīvs brīdis, nav jāstrādā savā saimniecībā, kur darba nekad netrūkst, jācep tortes vai jāiekopj dārzs, Baiba labprāt brauc ar automašīnu. "Tad var atpūsties. Ja esi piekusis - sēdi mašīnā un brauc! Vienalga kurp! Man vislabāk patīk braukt pa taisnu, asfaltētu ceļu. Vienmēr klausos mūziku, jo bez tās automašīnā nav dzīvības," uzskata B.Zelča.
Senās receptes ir vislabākās
Viņa labprāt piekrita lasītājiem ieteikt garda biezpiena sacepuma recepti. "Tā ir no vecāsmātes krājumiem. Šī ir vienīgā recepte, kur katru nepieciešamo produktu sveru un mēru. Ja nepieliks tieši tik, cik norādīts, sacepums neizdosies," norāda B.Zelča.
Sacepumam nepieciešams viens kilograms biezpiena, 150 grami margarīna, 250 grami cukura, 5 olas, 50 grami rozīņu, 150 grami kviešu miltu, 50 grami "Selgas" vai "Jubilejas" cepumu, vaniļas cukurs un sāls. "Olas dzeltenumu, cukuru un vaniļas cukuru, sāli saputo, pievieno margarīnu, rozīnes, kas iepriekš izmērcētas, un miltus samaisa. Olas baltumu puto atsevišķi. Kad masa gatava, to iecilā tajā. Pannu izsmērē ar eļļu, izkaisa ar sadrupinātiem cepumiem un liek masu. Arī pa virsu uzkaisa cepumus. Cep apmēram 30 līdz 40 minūtes. Pasniedz ar tēju, kafiju vai pienu," labu apetīti vēlot, saka B. Zelča.

Citu datumu laikraksti

  • Atbildam lasītājam

    Alūksnē Jāņkalna ielā starp 40. un 42. māju atrodas novadgrāvis, kas nav tīrīts jau daudzus gadus.Alūksnē Jāņkalna ielā starp 40. un 42. māju atrodas...

  • Vienreiz gadā var apmeklēt ginekologu bez maksas

    Atbilstoši valsts profilaktisko medicīnisko apskašu programmai ikvienai sievietei ir tiesības vienreiz gadā bez maksas apmeklēt ginekologu.Atbilstoši...

  • No seksuāli transmisīvajām slimībām cieš bērni

    Saslimstība ar seksuāli transmisīvajām slimībām turpina palielināties un ir viena no aktuālākajām mūsdienu medicīnas problēmām.Saslimstība ar...

  • Žurnāls „Agro Tops"

    Žurnāla „Agro Tops" marta numura tēma - graudaugi.Žurnāla „Agro Tops" marta numura tēma - graudaugi: - kā ziemo graudaugi; - cik sakārtots šobrīd ir...

  • Iznāk jubilejas numurs

    "Manam Īpašumam" 22.martā – 10 gadi! Žurnāla jubilejas numurā: kā drīkst izlikt no dzīvokļa."Manam Īpašumam" 22.martā – 10 gadi! Žurnāla jubilejas...

  • Steidzas palīgā

    Grāmatveži, studenti, pacienti, jums palīgā steidz sērijas "Mana Īpašuma bibliotēka" četras brošūras.Grāmatveži, studenti, pacienti, jums palīgā...

  • Gavēnis nav plānota diēta

    Lielā gavēņa laiks sākas ar Pelnu dienu, kas šogad bija 13. februārī.Lielā gavēņa laiks sākas ar Pelnu dienu, kas šogad bija 13. februārī. Līdz...

  • Lēti, vienkārši, ātri un garšīgi

    Lai pacienātu viesus vai brīvdienās baudītu kaut ko garšīgu, ne vienmēr vajag daudz laika un pūļu.Lai pacienātu viesus vai brīvdienās baudītu kaut ko...

  • Vafeles ar mokas krēmu

    Viesus iespējams pārsteigt ar mokas krēmu trauslajās vafeļu turziņās.Viesus iespējams pārsteigt ar mokas krēmu trauslajās vafeļu turziņās. Saldēdienu...