Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Ēdieni ar mīlestību un prieku

Alūksniete Astrīda Melece ir no tiem retajiem cilvēkiem, kuriem darbs ir arī vaļasprieks. Sirdslieta viņai ir ēdienu gatavošana, un to viņa katru dienu var darīt arī darbā, ierādot pavāra prasmes Alsviķu profesionālās skolas audzēkņiem.

Pirmā interese par pavāra profesiju radusies jau smilšu kastē, cepot smilšu kūkas. „It īpaši man patika pavasarī gatavot dažādas putras, ņemot irdeno sniegu un maisot ar smiltīm. Ar draudzenēm barojām lelles, bet kā paplāte noderēja veļas dēlis. Savukārt nopietnu interesi par šo profesiju man radīja Mildas tante. Viņa gatavoja mielastus viesībām un cepa ļoti garšīgas tortes. Šķiet, vēl tagad jūtu viņas cepto tortu ripu smaržu,” atceras A.Melece.

Sapņu pasaule - kūkas
Pēc pamatskolas viņa iestājās Rīgas profesionālajā skolā un ieguva pavāra specialitāti. Pirmā darbavieta bija padomju laikos slavenajā Gandas Beķeres kafejnīcā Alūksnes centrā.
G.Beķere ir otra skolotāja, kura iepazīstināja Astrīdu ar pavārmākslas pasauli. Pēc tam ir strādājusi sabiedriskajā ēdināšanā prečzinībā, vairumtirdzniecības bāzē par ēdnīcas vadītāju un uzņēmumā „Bērtiņš”. „Tur es atkal aizgāju savā sapņu pasaulē – kūkās. Pēc laika Alsviķu profesionālajā skolā vajadzēja skolotāju, kas pasniedz pavārmākslu. Esmu pateicīga skolas direktorei, ka uzticējās man pirms 12 gadiem, jo jūtos kā cilvēks īstajā vietā.
Pašreizējais darbs ir sasaistījies ar vēl kādu senu sapni – pamatskolas beigās Astrīda ļoti vēlējās kļūt par skolotāju un mācīt krievu valodu. „Tagad esmu gan skolotāja, gan pavāre. Nesen iestājos arī Rēzeknes augstskolā, lai iegūtu pedagoģijas bakalauru – tas arī bija kluss mans sapnis,” atklāj A.Melece.

Mīlestība iet caur vēderu
A.Melecei patīk sarūpēt cienastu viesiem. „Par godu svecīšu vakaram izcepu ābolmaizi, tradicionāli man ir kāpostu tīteņi, patīk cept pīrādziņus. Mana sirdslieta ir konditoreja. Kad mājās gaidāmas viesības, man ļoti patīk gatavošanās process un satraucošais prieks. Kad dzirdu atsauksmes par nobaudīto, tad ir dubults prieks,” atzīst A.Melece.
Visgrūtāk pavāram ir strādāt karstā laikā. Vienmēr garas stundas ir jāpavada, stāvot kājās, arī tas nav viegli. Astrīda uzskata, ka lielāka vērtība ir mājās gatavotam ēdienam, nevis veikalā pirktajam. “Mēs nezinām, ar kādām emocijām cilvēks ir strādājis un gatavojis to, ko pērkam veikalā. Ja gatavoju pati, ēdienā vienmēr ir arī mīlestība un prieks. Piekrītu teicienam, ka mīlestība iet caur vēderu.
Jautāta, ar kādiem gardumiem lutina mājiniekus, A.Melece skumji atzīst, ka viņi bieži vien tiek apdalīti. “Mājās gardumi parasti tiek gatavoti, kad gaidāmas viesības. Ikdienā viss ir skriešanas režīmā: darbs – mājas, kas ledusskapī ir, to pagatavo.

Zupai jāpievieno cukurs
A.Melece ir pavāre, kas gatavojot vadās pēc tradicionālām vērtībām. “Daži pavāri uzskata, ka garšvielām virtuvē vispār nav vietas, jo tās sabojā ēdiena patieso garšu. Arī man nepatīk specifiski garšaugi. Kulinārijā garšvielas lieku „uz aci”, nevis noteiktās proporcijās. Piemēram, konservējot sēnes, lieku klāt kanēļa standziņas. Citi brīnās, no kā tik specifiska garša, un lūdz recepti. Bet es vienmēr varu nosaukt sastāvdaļas, nevis proporcijas. Tiesa, konditorejā viss ir citādāk – tur ir jāievēro noteiktās proporcijas pēc receptes, lai kūkas izdotos.
Citām saimniecēm viņa iesaka cepot aknas nesālīt, citādi tās kļūst porainas – aknu pastētei sāls jāpievieno beigās. “Arī cepot kartupeļus, sāls jāpievieno beigās, citādi kartupeļi izšķīst. Jebkurai zupai ir jāpievieno nedaudz cukura, jo tas uzliek punktu uz “i”. Turklāt zupu nekad nevajag ēst uzreiz pēc izvārīšanas, bet vismaz 15 minūtes pēc tam, lai veidojas garšas buķete,” pamāca A.Melece.

Reizēm taisa teātri ar ēšanu
A.Melece izmanto katru iespēju, lai pavāra zināšanas papildinātu kursos. Tā rod jaunas idejas darbam. Viņa ir skolojusies arī pie slavenā pavāra Mārtiņa Rītiņa, trīs gadus apmeklējot pavārmākslas akadēmiju „Slow food”.
„M.Rītiņš mums kursos teica: „Ja tu gribi paēst, ej uz picēriju, ēdnīcu, kafejnīcu. Bet, ja tu gribi teātri ar ēšanu, tad tev jābūt paēdušam un jāiet uz restorānu, kur jārēķinās ar ilgāku ēdiena gatavošanas laiku, lai varētu izbaudīt visu procesu.
Šīs zināšanas ļoti noder, gan strādājot ar audzēkņiem ikdienā, gan klājot galdu, kad skolu apmeklē viesi. Tad vairāk eksperimentēju, gatavojot kaut ko īpašu.

Ir daudz spontāno recepšu
A.Melece daudzas receptes zina no galvas, citas ir pierakstījusi. Viņa priecājas, ka ar tagadējo pavāru grupu ir daudz ko izmēģinājuši, jo grupā ir atsaucīgi audzēkņi.
„Liels palīgs man ir arī internets. Viens audzēknis pie manis aizmirsa savas vecmāmiņas recepšu kladi – to tagad rūpīgi glabāju, jo tur ir daudz interesantu recepšu. Puisis pie mums vairs nemācās un savu kladi arī nemeklē. Bieži jaunas receptes rodas pēkšņi galvā – redzi produktus un uzreiz zini, ko pagatavot. Šonedēļ pēkšņi izdomāju jaunu recepti cūkgaļas veltnīšiem. Ar audzēkņiem samalām gaļu, pildījumā likām rīvētus un pēc tam vēl samaltus burkānus, konservētas sēnes, rīvētu sieru, ceptus sīpolus, panējām rīvmaizē un priecājāmies, cik garšīgi un krāsaini veltnīši sanāca. Kulinārijā cilvēks var izlikt visu savu fantāziju – ielūkoties, kas ir ledusskapī, pagrabā, un gatavot,” ir pārliecināta A.Melece.

Citu datumu laikraksti

  • Skolēns valda pār skolotāju

    Akciju “Skolotāju uzticības tālrunis” sākotnēji uztvēru ar apslēptu smīnu. Liekas taču, ka skolotāji ir izturīgākie, emocionāli stabilākie un jau...

  • Atspēriens lielam lēcienam pasaules izzināšanā

    Alūksnes vidusskolas sākumklašu skolēni pārgājienā apmeklēja divus Alūksnes muzejus. Pārgājiena mērķis bija ne tikai vērot pilsētas pārvērtības...

  • Gatavojas komandu čempionātam

    Latvija Alūksnes džudisti gatavojas nedēļas nogalē paredzētajam Latvijas komandu čempionātam, kurā Alūksnes rajons būs pārstāvēts pirmo reizi....

  • Depresīvā finanšu reanimācija

    Nepagāja ne simts gadu, kā ASV federālā valdība jau atkal spiesta ķerties pie pārbaudītām vecā labā Rūzvelta laika ekonomikas atveseļošanas...

  • Nesaskaņas gaisā

    Baltijas brāļu kariņi nākamajās paaudzēs varētu ieņemt stabilu vietu kā paliekoša anekdošu tēma.Lidojošais konfliktsPirms vairākiem gadiem Latvijai...

  • Slimnīcā veic mazāk traumatiskas operācijas

    Alūksnes rajona slimnīcā tagad var veikt pacientam mazāk traumatiskas operācijas, jo ir iegādāts laparoskops.„Ar laparoskopu var veikt mazinvazīvās...

  • Mēness kalendārs

    6.oktobrī – augošs Mēness Mežāža zvaigznājā. Pirmdiena sniedz daudz iespēju. Var ķerties klāt pašiem sarežģītākajiem uzdevumiem – tie nebūs par...

  • Daumants ir vīrišķīgs un solīds

    Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes vārda dienu statistika liecina, ka rīt, 7.oktobrī, Alūksnes rajonā vārda dienu svinēs deviņi Daumanti -...

  • Tiekas sporta projekta dalībnieki

    Apes tautas nama mazajā zālē  30.septembrī notika pirmā Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas atbalstītā projekta „Towards cross-boder...