Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Gardumi Līgovakaram

Līgovakarā pie tradicionālā jāņusiera un alus labi garšos arī grilēta gaļa un dārzeņi. Grilēt var dažāda veida gaļu, zivis, dārzeņus un pat augļus, bet katram no šiem produktiem izteiktu garšu var piešķirt ar dažādām šķidrajām un sausajām marinādēm.

Grilētas zivis
Akciju sabiedrības “Santa Maria” sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova iesaka – ļoti veselīgas un garšīgas ir grilētas zivis, kuras ir viegli pagatavot. “Lasis ir ļoti populāra un grilēšanai piemērota zivs. Var izmēģināt makreli, kas būs ar augstāku tauku saturu un stingrāka. Zivis ar zemu tauku saturu, piemēram, mencu, ir vieglāk grilēt veselas vai ar visu ādu. Esiet pacietīgi un sagaidiet perfektu karstumu, pirms liekat zivi uz grila. Tas prasīs aptuveni 20 minūtes. Pārliecinieties, ka grila tvertne ir tīra, lai zivs nebūtu pielipusi, kad mēģināsiet to pagriezt. Var nedaudz iesmērēt zivi ar eļļu, lai pasargātu no pielipšanas grilam. Noderēs īpaši izstrādāta lāpstiņa, kas atvieglo zivs apgriešanu. Ja grilēsiet zivs fileju ar ādu, tad vispirms grilējiet zivs pusi bez ādas aptuveni 70 % no kopējā grilēšanas laika, tad apgrieziet zivi un grilējiet ādas pusi atlikušo laiku. Ja vēlaties grilēt zivi ar ādu, iegrieziet to, tad grilējot tā neatrullēsies. Lielākai vai veselai zivij var iegriezt arī zivs gaļas daļas, lai tā būs gatava ātrāk,” stāsta S.Stalbova.

Grilēti dārzeņi
Dārzeņi ir veselīga un garda izvēle, un, ja uzliksiet tos uz grila, tie iegūs vēl bagātīgāku garšu. Varat grilēt lielāko daļu dārzeņu, to vislabāk darīt uz spēcīgas uguns tieši virs liesmas. Ja grilējat dažādus dārzeņus, sagrieziet tos vienādos gabaliņos un paturiet prātā, ka grilēšanas process notiek ļoti ātri, tāpēc uzmanieties, lai tos neapdedzinātu. Saknes garšos labāk, ja grilēsiet tās nemizotas.

Šķidrā marināde
“Ievietojiet marinējamo gaļu plastmasas maisiņā kopā ar marinādi un pirms grilēšanas vismaz stundu paturiet to ledusskapī. Piemēram, atsvaidzinoša marināde ar ingveru, citronu un soju grilētā laša vai citas zivs garšu padara īpašu. Pirms grilēšanas uz stundu pārlejiet ar marinādi 600 gramus laša filejas un marinējiet! Var arī vistas gaļas gabalus ielikt plastikāta maisiņā, pārliet ar šai gaļai paredzētu marinādi un novietot ledusskapī. Pirms gaļas grilēšanas vai cepšanas to marinē vismaz stundu. Veselu vistu marinē ilgāk,” iesaka S.Stalbova.
Sausā marināde
Sausā marināde ir garšvielu maisījums, ko pirms grilēšanas ierīvē gaļā. To izmanto, lai gaļai ātri piešķirtu bagātīgu garšu un skaistu izskatu. Piemēram, lai ar sauso marinādi marinētu ribiņas, vispirms jānoņem plēve no ribiņu iekšpuses. Lieciet tās uz grila karstuma malā (netiešā grilēšana, grilējiet aptuveni 150°C temperatūrā 1,5–2 stundas, līdz kauli viegli atdalās).

— Līga Vīksna

Citu datumu laikraksti

  • Dāvana Latvijai simtgadē 2

    Dāvana Latvijai simtgadē

    Vēsmas Kokles-Līviņas patriotiskā dzeja un Alūksne iemūžinātas brīnišķīgās Viestura Reķa fotogrāfijās, un tam visam klāt skanīga saksofona mūzika...

  • Aicina uz obeliska atklāšanu

    22.jūnijā pulksten 13.00 ikviens aicināts piedalīties pasākumā Alūksnes muižas parkā, lai nākamajām paaudzēm atstātu vēstījumu Laika kapsulā. To kopā...

  • Skolas durvis aizveras 2

    Skolas durvis aizveras

    Turpinās no 1.lappusesSkolai visus pastāvēšanas gadus izdevies piesaistīt domājošus un pašaizliedzīgus sava darba pratējus. Daudziem šī skola ir...

  • Alūksnes pusē - jauns keramiķis 6

    Alūksnes pusē - jauns keramiķis

    Latviešiem ir pamats satraukties, ka nākotnē varētu izzust tādi amatniecības darbi kā glazēti māla podi, austi vilnas deķi vai pītie klūgu grozi, jo...

  • Luterāņu baznīca svin 230 3

    Luterāņu baznīca svin 230

    Viens no Alūksnes lepnumiem un simboliem - Alūksnes evaņģēliski luteriskā baznīca - nedēļas nogalē svinēja 230 gadu jubileju. Draudzes locekļus un...

  • Alūksnes novada domes deputāts tikai nepilnu gadu

    Alūksnes novada domes deputāts tikai nepilnu gadu

    Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!” - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” Alūksnes nodaļas vadītājam, uzņēmējam Druvim Tomsonam iespēja būt Alūksnes novada...

  • Kad sapņi piepildās 6

    Kad sapņi piepildās

    Nav nekāds jaunums, ka daudzi latvieši aizbrauc uz ārzemēm laimi meklēt, neatgriežoties dzimtenē. Apeniete Anda Sutugova pirms trīs gadiem atgriezās...

  • Kājnieku skolai jauns komandieris 2

    Kājnieku skolai jauns komandieris

    Alūksnē vakar notika Nacionālo Bruņoto spēku Kājnieku skolas komandiera maiņas ceremonija -  komandiera amatā stājās Kājnieku skolas komandiera...

  • Vecākiem jābūt kopā ar bērniem

    Vecākiem jābūt kopā ar bērniem

    Maija izskaņā Jaunalūksnes pagasta pirmsskolas izglītības iestādes „Pūcīte” kolektīvs kopā ar audzēkņiem un vecākiem Jaunannas dabas takā atzīmēja...