Gatavo ķirbju sukādes un zaļo sāli

Garajos ziemas vakaros Viola Kaparšmite savās mājās Ilzenes pagastā nesēž dīki pie televizora, bet mizo un griež ķiplokus vai ķirbjus. Pēc kaltēšanas var baudīt garšīgus un vērtīgus produktus.

“Ideja radās garajos vakaros, kad nav, ko darīt. Turklāt ir izauguši ķirbji, kurus paši vien nevar patērēt. Kādā pieredzes braucienā Zemgalē iegādājos garšaugu sāli, par ko daudzi bija sajūsmā. Kāpēc tādu nevarētu gatavot tepat, nevis meklēt tālu prom? Turklāt tika atvērta Eiropas Savienības fonda programma, kurā var saņemt 45 procenti atbalstu. Tāpēc ilgi nedomāju un rakstīju projektu,” stāsta V.Kaparšmite.

Ķiploku čipsi gatavi un gaida pavasari
Alūksnes lauku konsultāciju biroja vadītāja V.Kaparšmite reģistrējusi mājražošanu un apņēmusies līdz 2017.gadam īstenot projektu, kas guvis Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu pasākumā “Konkurētspējas veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā”.  Žāvējamā skapja plauktos tiek nodrošināta vienmērīga temperatūra. Turklāt elektrības patēriņš nav liels – dienas laikā ir jāmaksā apmēram 1 lats.
Lai gan bija paredzēts, ka garšaugu sāli varēs gatavot jau pērnā gada nogalē, tas neizdevās. Skapi žāvēšanai piegādāja tikai oktobrī. Kamēr to uzstādīja, pienāca novembris, kad zaļo garšaugu uz lauka vairs nebija. Tāpēc jāgaida pavasaris, lai varētu sākt gatavot garšaugu sāli, izmantojot selerijas, pētersīļus, dilles un citus garšaugus. “Tagad lielākā daļa ķiploku ir jau sasmalcināta, izžāvēta un hermētiskos traukos gaida pavasari. Protams, tos arī šādā veidā ērti var lietot zupām vai citiem ēdieniem. Taču iecere ir gatavot garšvielu sāli, sajaucot jūras sāli ar žāvētiem, samaltiem ķiplokiem un izžāvētiem zaļajiem garšaugiem. Visu samals un vēlreiz izžāvēs, iegūstot sausu pulveri – piedevu ēdieniem un sviestmaizēm,” stāsta V.Kaparšmite.  Viņa noslēgusi līgumu ar mazpulcēniem, kuri audzēs garšaugus. Turklāt tos varēs saņemt arī no apkārtējiem zemniekiem.

Lielākā problēma – atrast īsto recepti
Mājražotājai pašai ir izauguši ķirbji, no kuriem tagad tiek gatavotas sukādes. Taču nav viegli atrast īsto recepti. Pirmie “kucēni” bija jāslīcina, sukādes neizdevās izžāvēt. “Tagad ir atrasts veids, kā var izžāvēt sukādes. Taču to gatavošanas process ir garš – jānomizo, jāsagriež... Paiet apmēram pusotra stunda, kamēr sagriež kārtīgu ķirbi,” skaidro V.Kaparšmite. Viņa uzsver, ka labāk bērniem ēst izžāvētus, saldus ķirbjus, nevis “čupa – čupu”, no kura mēle nokrāsojas. Turklāt sukādes ir ļoti garšīgas. Kad Viola tās atnesa nogaršot kolēģiem, plastmasas maisiņš ātri vien bija tukšs. “Tā ir produkcija, ko var ēst konfekšu vietā. Pavasarī domāju gatavot arī rabarberu sukādes, iespējams arī upeņu un citu ogu,” atklāj V.Kaparšmite. Tiesa, cukura patēriņš sukādēm ir diezgan liels. Vajadzētu izmantot arī ķirbju mizas, kas ir vēl vērtīgākas par pašu ķirbi.  

Paātrina gatavošanu un dažādo produkciju
Projektā ir iegādāts dārzeņu griezējs, ar kuru ļoti labi var sasmalcināt ķiplokus. Ar rokām ķiplokus vajadzēja griezt 4 stundas, lai iegūtu 5 kilogramus produkcijas, bet ar griezēju to var izdarīt 3 minūtēs. Tāpēc tagad smalcinātāju izmantos arī ķirbju griešanai, ar ko var iegūt dažāda lieluma un formas produkciju. “Var rīvēt, sagriezt ripiņās, šķēlītēs vai iegūt frī kartupeļu formas gabaliņus. Ar šo agregātu iespējams arī spiest ābolu vai citu augļu un dārzeņu sulu. Ābolu man ir daudz, bet līdz šim bija grūti iegūt sulu. Turklāt ābolus varēs arī žāvēt,” norāda V.Kaparšmite. Viņa atzīst, ka pagaidām ar visiem darbiem tiek galā viena. Kad sāksies produkcijas ražošanas process, būs jādomā par palīgiem. Mājražotāja secina, ka ar nelielu šādas produkcijas apjomu bagāts nevar kļūt. Taču ar laiku iespējams ražošanu paplašināt un dažādot.

Citu datumu laikraksti

  • Īsumā

    Biatlons Biatlonisti no Alūksnes startējuši vairākās Pasaules kausa sacensībās. Latvijas vīriešu biatlona izlase, kurā startēja Andrejs ...

  • Alūksnes muzejs top skaistāks

    Alūksnes Jaunajā pilī šobrīd notiek otrā stāva pārseguma siju protezēšana un nomaiņa Alūksnes muzeja izstāžu zālēs, tādēļ janvārī muzeja izstādes un...

  • Gripai nepatīk aukstums Alūksnē

    Ausma Mininga, ģimenes ārste  Varoņus tēlot nevajag Gripa tuvojas, un domāju, ka arī šogad tā garām neies. Cik plaša tā būs, ir ļoti grūti...

  • Tukšie lauki - skarbā realitāte

    Bija saulaina un skaista ziemas diena, kad mani ceļi veda uz Alūksnes novada nostūri Pededzi. Ceļā devos priecīgā noskaņojumā, jo braucu uz rotaļu...

  • Karro komandai - jauns treneris

    Motobraucējs Matīss Karro, kurš pagājušajā gadā Zviedrijā guva smagu traumu, atsācis trenēties. Komanda “STR KTM” novērtējusi līdzšinējo sportista...

  • Uzlabo dzeramā ūdens kvalitāti

    Apes pilsētā tiek īstenots projekts ūdenssaimniecības sakārtošanai, kurā ir pabeigti darbi divās aktivitātēs. Pilnībā no jauna ir izbūvētas dzeramā...