Izjust viduslaiku šarmu Cēsu pilī

Kad pa Cēsu pils vārtiem ieiet pagalmā, kur tiek rīkoti krāšņi viduslaiku svētki, ir daudz jauna un neparasta, ko redzēt, izmēģināt un baudīt. Cik daudz mēs zinām par viduslaikiem Latvijā? Visai maz. Lai gan, vērojot bruņinieku paraugdemonstrējumus, prātā nāk Lāč­plēsis un Melnais bruņinieks, neparasto svētku sajūtu tas nemazina. Priecē savdabīga mūzika un dejas skaistos viduslaiku tērpos, aizrauj loka šāvēju sacensības, ieinteresē amatnieku rosīšanās, piedāvājot gan zobenus, gan rotaslietas, bet viduslaiku ēdienu garšas var baudīt kopā ar viduslaiku pavārmākslas meistaru Filipu Masonu. Viņš uz autentiski rekonstruētas plīts gatavo pārsteidzošus ēdienus, bet maizes krāsnī tikko iešauti glīti kukulīši, kurus jau gaida nepacietīgākie. Ne mazāk ekskluzīva ir iespēja apmeklēt viduslaiku ārstu, kurš atklāj, ar kādām metodēm sirdzēji tika ārstēti pirms 500 gadiem. Viņš gan atzīst – ja zāles nepalīdzēs, tad arī nekaitēs. Turklāt katram ir iespēja ne tikai izpētīt, kas saglabājies no senās pils, bet arī pielaikot bruņas vai pagatavot kādu rotaļlietu bērniem. Cēsu viduslaiku pils ir viena no lielākajām un izcilākajām pilīm Latvijas teritorijā. Saglabājušās drupas gandrīz pilnā pils augstumā. Tā atrodas divu dziļu gravu veidotā “pussalā”, un to no trim pusēm sargā stāvas kraujas. Ar pili saistīts daudz nostāstu par garām pazemes ejām un apraktu mantu. Varbūt tāpēc daudzi vēlas uzkāpt pa stāvajām kāpnēm pils tornī, kur līdzi jāņem lukturis. ◆

Citu datumu laikraksti

  • No ezera izņem 14 murdus

    No ezera izņem 14 murdus  3

    Šajās vējainajās rudens dienās, šķiet, nebūtu sevišķi grūti izvilkt lielus zivju lomus Alūksnes ezerā. Taču ne viens vien maluzvejnieks uzskata, ka...

  • Muzejā - formu un  materiālu trakulības

    Muzejā - formu un materiālu trakulības

    Alūksnes muzejā šodien pulksten 13.00 tiek atklāta Rīgas dizaina un mākslas vidusskolas pagājušā mācību gada kvalifikācijas darbu izstāde. Tā būs...

  • Ābolu sacepums

    Ābolu sacepums

    Būs nepieciešami āboli, cukurs, kanēlis, rīvmaize, krējums, saldējums vai putukrējums. Āboliem izņem serdes, tad tos sagriež gabaliņos. Pēc tam...

  • Lielākā līdaka – 5,900 kilogrami

    Lielākā līdaka – 5,900 kilogrami

    Spiningošanas sacensības “Alūksnes rudens “Plēsējs”” Alūksnes ezerā beidzās ar alūksnieša Jura Baltā un rīdzinieka ‍Artūra Veispāla komandas uzvaru,...

  • Horoskopi

    25. - 31.oktobrisAuns ◆ Brīvdienās darīšanas ar sievietēm var radīt neparedzamas spriedzes situācijas. Mājās radīsies vēlme pēc neparastām pārmaiņām...

  • Izdziedāt prieku

    Izdziedāt prieku

    Rīt Pededzes tautas namā pulksten 19.00 norisināsies koncerts “Dziesma vieno, 15 gadi folkloras kopai “Labā oma””. Pasākumā uzstāsies gan paši...

  • Savdabīga izstāde

    Savdabīga izstāde  3

    Otrdien Alūksnes muzejā tika atklāta ļoti interesanta izstāde “Tas viss ir par cilvēkiem”, kurā divas nedēļas būs skatāmi un klausāmi pašu alūksniešu...

  • Ātri un vienkārši

    Ātri un vienkārši

    Būs nepieciešami vārīti kartupeļi, vārītas olas, žāvēta gaļa (var arī nelikt gaļu), zaļie zirnīši, svaigs gurķis, marinēts gurķis, puravs, majonēze....

  • Pededzes muzejs svin apaļu jubileju

    Pededzes muzejs svin apaļu jubileju  1

    Varētu šķist, ka Pededzes muzejs klusi jo klusi darbojas pierobežā un tajā viss norit lēnām, taču tā nebūt nav. Muzeja vadītāja Inese Volšteine...