Ķēķa stāsti

Ja esam iegādājušies apmēram 600 gramu svaigas cūkgaļas karbonādes, izmantojot arī 200 gramu šampinjonu, 100 gramu cieta siera, 1 burkānu, 1 sīpolu, 1 olu, 3 – 4 kartupeļus, sāli, piparus, svaigas dillītes, nedaudz vairāk laika gan veltījot nekā vienkāršākam ēdienam, svētkos galdā varam celt

pildītas cūkgaļas ruletītes ar kartupeļu garoziņu. 

Gaļu sagriezu plānās šķēlēs, katru no abām pusēm ar gaļas āmuriņu izklapēju. Smalki sagriezu nomizotu sīpolu un notīrītas sēnes, burkānu notīrīju un sarīvēju. Tos apcepu pannā ar augu eļļu. Pildījuma sastāvdaļas atdzesēju, pēc tam samaisīju ar rīvētu sieru un sasmalcinātiem zaļumiem.
  Gaļas šķēlēm uzkaisīju sāli, piparus, uzliku katrai sēņu pildījumu un satinu ruletītēs. Tās apviļāju miltos, tad – sakultā olā, visbeidzot – uz rupjas rīves sarīvētos kartupeļos. Tie jāsarīvē tieši pirms cepšanas, citādi kļūs tumši. Pannā ar uzkarsētu augu eļļu cepu pildītās ruletītes līdz zeltainai garoziņai.                       

Kārtainās mīklas pīrādziņi ar maltās gaļas
pildījumu

izdevās apaļi un kārdinoši. Jāiegādājas paciņa saldētās bezrauga mīklas, vajadzēs arī apmēram 200 gramu maltas gaļas, 1 sīpolu, pāris ēdamkarotes eļļas, 1 ēdamkaroti tomātu mērces, 10 olīvas ar paprikas pildījumu, 1 tējkaroti majorāna, sāli un maltus melnos piparus.
Sīpolu nomizoju, sasmalcināju un apcepu eļļā. To no pannas noņēmu, taukvielās liku malto gaļu un maisīdama pacepu. Kad tā kļuva irdena, pieliku garšvielas, tomātu mērci, sagrieztas pildītās olīvas un cepu, līdz gaļa gatava, beigās piejaucot arī apceptos sīpolus.
    Kārtainās bezrauga mīklas plāksnītes atlaidināju pēc norādēm uz paciņas un pa vienai izveltnēju. Ar glāzi no mīklas izspiedu ripiņas. Pusei no tām uzliku pa karotei atdzesēta pildījuma, ar pārējām to pārsedzu, lai veidojas apaļi pīrādziņi. To malas labi saspaidīju, palīgā ņemot dakšiņu, un izvietoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Pīrādziņus pārsmērēju ar sakultu olu un pārkaisīju ar sezama sēkliņām. Cepu 20 – 25 minūtes līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī.

Rupjmaizes ruleti ar biezpiena krēmu
un brūklenēm 

līdzīgi jau biju gatavojusi. Vispirms jāizcep biskvīts no 5 olām, 5 ēdamkarotēm cukura, 5 ēdamkarotēm mūsu pašu maizes kombināta rudzu rīvmaizes. Milti te netiek izmantoti.
    Olu baltumus atdalīju no dzeltenumiem. Dzeltenumus ar mikseri labi saputoju kopā ar cukuru, iemaisīju rīvmaizi un arī ēdamkaroti ūdens. Olu baltumus savukārt saputoju stingrās putās un uzmanīgi iecilāju maisījumā, lai mīkla nesaplok. To lēju uz plāts, kas izklāta ar ietaukotu cepampapīru, un izlīdzināju. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 15 minūtes. Biskvītu izņēmu no krāsns, apvērsu uz dvieļa ar tīru cepampapīru, noņēmu “veco” papīru, cepumu vēl pārkaisīju ar cukuru un kanēli, tad ar dvielīša un papīra palīdzību viegli saritināju un atstāju, lai atdziest.
Saputoju 200 mililitru 35 % saldā krējuma ar pāris ēdamkarotēm cukura un vaniļas cukuru. Šoreiz krēmam, lai tas būtu stingrāks un arī vēl gardāks, pievienoju 200 gramu biezpiena “Ricotta” ar cukuru. Ja biezpienu neizmantosit un rulete nav paredzēta tūlītējai apēšanai, putukrējumam labāk pievienot vai nu biezinātāju, vai arī uzbriedinātu un izkausētu želatīnu.
Atdzisušo biskvītu atritināju un vispirms pārsmērēju ar brūkleņu ievārījumu – izmantoju apmēram pusi puslitra burciņas. Tad pārklāju putukrējuma un biezpiena krēmu un cieši saritināju ruletē. To uz kādu laiku ievietoju ledusskapī. Pēc tam pārkaisīju ar pūdercukuru un noņēmu “provi”. Gardi gan!
Teksts un foto: Brigita Skaistkalne

Citu datumu laikraksti

  • Mežos - ugunsnedrošais periods

    Mežos - ugunsnedrošais periods

    Visā Latvijas teritorijā no 19. aprīļa noteikts ugunsnedrošais laikposms, paredzot virkni drošības nosacījumu, kas šajā laikā jāievēro gan meža...

  • “Zaķu skrējiens 2019”

    “Zaķu skrējiens 2019”

    Otrajās Lieldienās Alūksnes Pilssalas stadionā norisinājās tradicionālais “Zaķu skrējiens 2019”, kas vienuviet pulcēja teju simts lielus un mazus...

  • Afiša

    24. aprīlī ◆ 9.00 Alsviķu bibliotēkā senioru grupas “Par prieku sev un citiem” tikšanās - informācijas meklēšana portālos letonika.lv un news.lv,...

  • Mājas Mazuļos 2

    Mājas Mazuļos

    Turpinājums. Sākums  2018. gada 20. aprīļa, 8., 15., 25. maija, 5., 12. jūnija, 31. jūlija, 3. augusta, 19. oktobra “Malienas Ziņu” numuros, 2019....

  • Horoskopi

    19. – 25. aprīlisAuns ◆ Vairāk enerģijas velti sevis sakārtošanai! Aktīvāks darba temps ļaus paveikt plānoto ātrāk, nekā domāji. Apdomā labi, pirms...

  • Nesēdi telefonā!

    Brīdī, kad nākas uzgaidīt, roka tā vien stiepjas pēc mobilā tālruņa, lai aplūkotu jaunumus sociālajos tīklos un saziņas vietnēs. Modernās...