Ķēķa stāsti

Vasaras zupa ar frikadelēm
Kādā no drēgnajām un lietainajām dienām izvārīju garšīgu zupiņu. Ielēju katlā pāris litru ūdens un uzvārīju. Liku tajā vārīties notīrītus un gabaliņos sagrieztus kartupeļus. Tikmēr no maltās gaļas ar garšvielām izveidoju frikadelītes apmēram paipalu oliņu lielumā, tās laidu vārītajā ūdenī pie pusgataviem kartupeļiem. Pievienoju arī sasmalcinātus kāpostus. Sīpolus savukārt nomizoju un sagriezu nelielos kubiņos, tos un notīrītu un smalki sagrieztu burkānu apcepu augu eļļā un pārliku katlā. Vēl zupai pievienoju arī konservēto zaļo zirnīšu vismazākās kārbiņas saturu. Vārīju, līdz dārzeņi un gaļa gatavi. Visbeidzot piekaisīju sāli un sasmalcinātus pētersīļu zaļumus. Zem vāka visu vēl pāris minūtes pavārīju, un gardā zupa bija lejama bļodiņās.

Svaigu gurķu un krabju nūjiņu salāti
Tie ir viegli un ātri pagatavojami un izdevās garšīgi. Tā saukto Ķīnas kāpostu un arī nedaudz lapu salātu sagriezu strēmelītēs, krabju nūjiņas (jāraugās, lai to sastāvā ir salīdzinoši daudz surimi jeb zivs pastas) – nelielos gabaliņos, saldo piparu atbrīvoju no sēkliņām un sagriezu kubiņos. Svaigo gurķi nomizoju, gareniski pārgriezu četrās daļās, tās pēc tam ar nazi sadalīju trīsstūrīšos. Sasmalcināju diļļu un pētersīļu zaļumus.
   Visām sastāvdaļām pieliku arī konservēto kukurūzu, pirms tam nokāšot šķidrumu, un sajaucu tās ar majonēzi, cik nu šķita nepieciešams. Rotāšana ar salātu sastāvā ietilpstošajām sastāvdaļām jau ir katra gatavotāja paša ziņā.

Cepumi ar zemenēm
Zemenes sagriezu nelielos gabaliņos, bļodā apslacīju ar citrona sulu, apbārstīju ar ēdamkaroti cukura, sajaucu un atstāju, pēc tam notecināju. Atlikušajam cukuram citā bļodā pievienoju citrona miziņu, mazliet paberzu, lai izdalās aromāts, iesijāju miltus ar cepamo pulveri un sāli un samaisīju. Pieliku rupji sarīvētu sviestu un visu ar pirkstiem saberzu drumstalās. Pievienoju skābo krējumu un atkal samaisīju. Visbeidzot uzmanīgi piejaucu arī zemeņu gabaliņus.
Mīklu ar karoti liku uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, tā, lai veidojas cepumiņi, un cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī minūtes 15, līdz tie kļuva zeltaini.
Teksts un foto: Brigita Skaistkalne

Citu datumu laikraksti

  • Bauda Rūjienas saldējumu un Mazsalacas valdzinājumu

    Bauda Rūjienas saldējumu un Mazsalacas valdzinājumu

    Biedrība “Alūksnes novada pensionāru apvienība” šonedēļ rīkoja ekskursiju uz Rūjienu un Mazsalacu.“Atsaucība bija liela, jo ekskursijā devās seniori...

  • “Sudrabs” sirsnīgi uzņem ciemiņus

    “Sudrabs” sirsnīgi uzņem ciemiņus

    Alūksnes pilsētas pensionāru biedrībā “Sudrabs” arī vasarā notiek dažādas aktivitātes. Šonedēļ pie Alūksnes senioriem viesojās Rugāju novada senioru...

  • Apes novada senioru aktivitātes

    Darbīga šī vasara ir arī Apes novada pensionāru biedrībai “Iesim kopā!”. Šodien Gaujienā notiek Apes novada senioru sporta spēles, kurās piedalīsies...

  • Iesakiet pretendentus sabiedrības balvai  “Gada alūksnietis 2019”!

    Iesakiet pretendentus sabiedrības balvai “Gada alūksnietis 2019”!

    Gaidot Alūksnes Pilsētas svētkus, ko svinēsim no 1. līdz 4. augustam, un portāla “Alūksniešiem.lv” 11 gadu jubileju, Alūksnes un Apes novadu...

  • Afiša

    12. jūlijā ◆ 19.00 Alūksnes Kultūras centrā starptautisks mūziķu kopkoncerts “Mūzika vieno”. Piedalās: Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju...

  • Ķēķa stāsti 3

    Ķēķa stāsti

    Cāļa fileja ar ķiplokiem un sieru Šis ir viens no ātri pagatavojamajiem ēdieniem, garšīgs un aromātisks.Gaļu sagriezu garenos gabaliņos, uzkaisīju...