Ķēķa stāsti

Svētki godam aizvadīti, un, droši vien, iespēju un vēlmju robežās baudīti arī divpadsmit vai
vismaz deviņi ēdieni. Tādēļ šoreiz “Ķēķa stāstos” – vienkāršākas un ikdienišķākas receptes.
Garšām bagātu un veselīgu arī Jauno gadu!
Gardas grūbas ar cūkgaļu, sīpoliem un burkāniemLai gan pārsvarā esam kartupeļu ēdienu cienītāji, biju nopirkusi arī pērļu grūbas, tādēļ, atradusi šo ideju, nopriecājos, ka tās šeit varētu lieliski izmantot – tā pie gatavā ēdiena tiksim ātrāk, nekā vārot grūbas “parastās”.
Sīpolus nomizoju un sagriezu pusgredzenos, notīrītus burkānus – gabaliņos. Vienā pannā ar augu eļļu tos apcepu. Grūbas būtu jānomazgā un katliņā ar 6 glāzēm uzvārīta pasālīta ūdens jāvāra 25 – 30 minūtes, līdz tās gatavas, tad caurdurī vēl jānomazgā aukstā ūdenī. Šī “procedūra” man gāja secen, jo pēc norādījumiem uz iepakojuma izvārīju trīs maisiņus, katru pa 125 gramiem, pērļu grūbu.
Dziļajā pannā savukārt nelielā augu eļļas daudzumā apcepu līdz zeltainumam gabaliņos sagrieztu cūkgaļu, tai piekaisīju arī garšvielas. Pēc tam turpat pievienoju tomātu mērci un vārītu ūdeni tā, lai tas jau gandrīz pārsedz gaļu, un pasautēju. Tad piemaisīju apceptos burkānus ar sīpoliem un sutināju visu, līdz gaļa gatava. Visbeidzot piejaucu no maisiņiem atbrīvotas izvārītās grūbas un ēdienu vēl pakarsēju vairākas minūtes. Vienkārši un gardi! Ja nav svaigās gaļas, domāju, te varam izmantot arī kādus kvalitatīvus gaļas konservus, un arī tā iegūsim sātīgu maltīti.Sastāvdaļas
◆ 2 glāzes grūbu,
◆ 600 gramu cūkgaļas,
◆ 2 sīpoli,
◆ 1 burkāns,
◆ 2 ēdamkarotes tomātu
pastas,
◆ 1 tējkarote garšvielu maisījuma cūkgaļai, sāls, pipari, augu eļļa.

Banānu un kivi deserts ar jogurtuJa esam iecienījuši vieglus un vienkāršus saldos ēdienus, kuru pagatavošana aizņem maz laika,  šis
būs īsti piemērots. Un arī veselīgs, protams. Sastāvdaļu proporcijas te varam izvēlēties paši.
   Banānus un kivi nomizoju un sagriezu gabaliņos. Stikla trauka apakšā ielēju apmēram pusi tējkarotes medus, pēc tam izliku sagriezto augļu gabaliņus. Tā mainīju - medus un augļi -, līdz deserta trauciņš pilns. Pēc tam pārlēju jogurtu. Ēst varam gan uzreiz, gan arī desertu vēl ievietot ledusskapī. Protams, vasaras sezonā varam izmantot un papildināt šādu ēdienu ar zemenēm, avenēm un citām ogām vai augļiem. Smūtiju cienītāji šo pašu sastāvu var arī sablendēt.
Siļķu pastēte ar olām un burkāniemBijām iegādājušies metāla kārbu ar siļķēm, tādēļ vēlējos sameklēt vēl kādu līdz šim neizmēģinātu šo zivju izmantošanas recepti. Un atradu! Tādējādi varējām baudīt arī gardas pastētes maizītes. Pie šādas pastētes tikt bija viegli. Galvenais – iepriekš jāizvāra burkāni un olas.
   Vārītās olas nolobīju. Uz smalkās rīves sarīvēju gan olas, gan arī vārītus burkānus. Siļķes iztīrīju no asakām un kopā ar krēmsieru (šoreiz – ar zaļumiem) sablendēju viendabīgā masā. Visu savienoju, piekaisīju piparus un labi samaisīju. Ja nu siļķes šķiet sāļas, tās varam vai nu nomērcēt, vai pastētei pievienot vairāk vārīto olu un burkānu.Sastāvdaļas
◆ 200 gramu siļķu fileju,
◆ 50 gramu krēmsiera,
◆ 2 olas,
◆ 1 burkāns,
◆ sāls un pipari pēc garšas.

Banānu un kivi deserts ar jogurtuJa esam iecienījuši vieglus un vienkāršus saldos ēdienus, kuru pagatavošana aizņem maz laika,  šis
būs īsti piemērots. Un arī veselīgs, protams. Sastāvdaļu proporcijas te varam izvēlēties paši.
   Banānus un kivi nomizoju un sagriezu gabaliņos. Stikla trauka apakšā ielēju apmēram pusi tējkarotes medus, pēc tam izliku sagriezto augļu gabaliņus. Tā mainīju - medus un augļi -, līdz deserta trauciņš pilns. Pēc tam pārlēju jogurtu. Ēst varam gan uzreiz, gan arī desertu vēl ievietot ledusskapī. Protams, vasaras sezonā varam izmantot un papildināt šādu ēdienu ar zemenēm, avenēm un citām ogām vai augļiem. Smūtiju cienītāji šo pašu sastāvu var arī sablendēt.Sastāvdaļas
◆ 4 banāni,
◆ 3 kivi,
◆ vismaz 1 tējkarote medus,
◆ 300 – 400 mililitru dzeramā jogurta.

Pelmeņi ar tomātiemArī šis ir vienkārši un ātri pagatavojams ēdiens tad, kad “mājās nekā nav”, jo saldētavā kaut ko reizēm tomēr atrast varam.
   Nomizoju sīpolu, sasmalcināju un dziļajā pannā apcepu nelielā augu eļļas daudzumā. Tad pieliku smalki sagrieztus tomātus un skābo krējumu. Piekaisīju arī sāli un piparus. Maisījumu uzvārīju un pievienoju neatkausētus pelmeņus. Uzliku pannai vāku un sautēju visu uz vidēji stipras uguns, šad tad apmaisot, līdz pelmeņi gatavi, minūtes 12 – 15.Sastāvdaļas
◆ 400 gramu paciņa saldētu pelmeņu,
◆ 400 gramu tomātu,
◆ 1 sīpols,
◆ 6 ēdamkarotes skābā krējuma, sāls, malti pipari – pēc garšas.

Citu datumu laikraksti

  • Lai veiksmīgs jaunais!

    Vēl dažas dienas un svinēsim gadu miju, ieejot 2020. gadā, par kuru astrologi saka: kopumā tas būšot dažādu jaunu iespēju gads. Pirmais darbības gads...

  • No Alūksnes miesta līdz pilsētai 2

    No Alūksnes miesta līdz pilsētai

    20. gadsimta sākumā Alūksnes miestā dzīvoja apmēram 1500 iedzīvotāji, bet uz 1920. gadu bija jau 2029 dažādu tautību iedzīvotāji un 305 dzīvojamās...

  • Kur un kad būs salūts?

    Salūts kļuvis par šķēpu laušanas objektu starp tā atbalstītājiem un pretiniekiem. Kamēr kaimiņi igauņi to sāk nomainīt pret citām svētku...

  • Atcerēties par tiem, kuri nesvin

    Mana Ziemassvētku sajūta ik gadu atnāk citādi. Vai neatnāk. Kopš puika izaudzis no salavecīša sāgas, sajūta visbiežāk rodas tieši darba procesā,...

  • Latvijā zāles ir dārgākas nekā citās Baltijas valstīs

    Pagājušajā nedēļā laikrakstā pētījām, ka salīdzinājumā ar Lietuvu un Igauniju cenu veidošanās mehānisma dēļ Latvijā ir dārgākie medikamenti Baltijā....

  • Aicina nomainīt konteinerus

    Laikraksta redakcijā saņēmām lasītāja jautājumu par nepievilcīgu sadzīves konteineru izskatu Alūksnē. “Alūksni poš, bet konteineri ir nepievilcīgā...

  • Vilksim svētkus kalniņā!

    Vilksim svētkus kalniņā!

    Visi, kuri iecienījuši Alūksnes muzeja rīkoto vasaras saulgriežu pasākumu gada īsākajā naktī, noteikti priecāsies uzzinot, ka līdzīgi varēs svinēt...

  • “Atzele” radīs svētku noskaņu

    Ziemassvētku gaidīšanas laiks Alūksnē nav iedomājams bez Kultūras centra skolotāju kora “Atzele” koncerta. Šoreiz tas izskanēs sestdien, 21. decembrī...

  • Represēto klubs “Sarma” svin 30 7

    Represēto klubs “Sarma” svin 30

    Sestdien viesmīlīgajā Alūksnes novada vidusskolā svinēja Alūksnes un Apes novada politiski represēto kluba “Sarma” 30 gadu jubileju un krājuma...