Ķirbis aizved līdz Amerikai

Darot to, kas no sirds patīk un padodas, var gūt panākumus, kas aizved līdz pat visu iespēju zemei Amerikai. Tā alūksniete Solvita Zelča kopā ar domubiedriem no Valmieras tehnikuma, darbojoties skolēnu mācību uzņēmumā “Unique Latvia”, kas ražo dažādus ķirbju produktus, uzvarēja jauno uzņēmēju konkursā un šovasar smelsies iedvesmu un zināšanas Amerikā.

Lauž stereotipus
“Absolvējot Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā 9.klasi, biju izvēles priekšā, ko darīt tālāk. Vēlējos apgūt kādu profesiju, nevis vienkārši iegūt vidējo izglītību. Tā kā Valmieras tehnikumā bija mācījusies mana māsa, izvēle krita par labu šai skolai. Pildot dažādus karjerus testus, biju noskaidrojusi, ka man piemērots darbs birojā. Tā kā patika un padevās skaitļi – izlēmu par labu grāmatvedībai. Tā ir mana labākā izvēle, ko ne mirkli nenožēloju. Man patīk tas, ko es mācos!” saka S.Zelča.
Viņa iebilst valdošajam stereotipam, ka uz tehnikumiem dodas mācīties tie, kuri nezina, ko ar savu dzīvi iesākt. “Ir pilnīgi pretēji. Man ir skaidrs, ko es vēlos, un kopā ar vidējo izglītību apgūstu arī profesiju. Tas netraucēs pēc tam mācīties augstskolā. Turklāt es varēšu līdztekus strādāt, jo man būs atbilstoša izglītība, un mācīties augstskolā,” saka S.Zelča.

Apgūst jaunas lietas
Otrs stereotips, ko viņa lauž – grāmatveži ir mierīgi un ieturēti cilvēki. Viņa noteikti tāda nav. Viņa ir aktīva un radoša, vienmēr kustībā un labprāt iesaistās jaunās lietās. Tā viņa iesaistījusies mācību uzņēmumā “Unique Latvia” (“Unikāla Latvija”), kur kopā ar trīs citiem jauniešiem - uzņēmuma galveno vadītāju Rūdolfu Ločmeli no Valmieras, IT speciālistu, mājaslapas un sociālo mediju konta uzturētāju Timoteju Medni no Valmieras un mārketinga speciālisti Keitiju Sūnu no Ogres - ražo dažādus gardumus no ķirbjiem: sīrupus, sukādes, ievārījumus, čipsus, saldējumu, jogurtu.
“Sākumā uzņēmumā iesaistījos kā grāmatvede, bet nu esmu iekšā visos procesos – piedalos ķirbju pārstrādē. Ir interesanti uzzināt un iemācīties, kā pagatavot sīrupus, ievārījumus vai saldējumu. Šī ir reāla iespēja biznesam, jo veikalu plauktos ķirbju izstrādājumu nemaz tik daudz nav. Tas ir dīvaini, jo ķirbis ir unikāls un īpašs, tādēļ arī uzņēmuma nosaukums latviski skan “Unikāla Latvija”. Ķirbim ir daudz labu īpašību, kas atstāj labvēlīgu ietekmi uz veselību, par to gan vairāk zina mūsu pārtikas tehnologs. Ķirbis nav pietiekami novērtēts,” teic S.Zelča.

Ķirbis kļūst garšīgs
S.Zelča ir priecīga, ka Valmieras tehnikumā ir atbilstošs aprīkojums produktu ražošanai. “Ir moderna un mūsdienīga mācību virtuve, arī sterila un tīra mācību laboratorija. Tur var darboties ne tikai mācību stundās, bet arī brīvajā laikā. Piemēram, mēs savus produktus ražojam vakaros, pa dienu tam nemaz neatliek laika. Iespēju virtuvē ir daudz, ir jāmāk tikai tās izmantot. Esmu priecīga, ka man ir iespēja to visu izmēģināt, lai gan mācos par grāmatvedi,” teic jauniete.
Ķirbjus jaunieši iepirkuši no zemnieku saimniecībām un audzējuši arī paši. Diemžēl no Alūksnes neviens ķirbis uz Valmieru nav aizceļojis, un, kā teic S.Zelča – tas tikai tādēļ, ka tos grūti transportēt autobusā.
Jauniešu saražotos ķirbju gardumus var iegādāties dažādos gadatirgos un arī internetā. Pieprasījums ir liels. „Īpaši Ziemassvētku laikā interese par ķirbju izstrādājumiem bija liela. Mums ir skaista dizaina iepakojumi, un cilvēki mūsu ķirbju produktus izvēlējās dāvanām. Esam sūtījuši arī uz ārzemēm. Cilvēkiem garšo,” saka S.Zelča.
Viņa neslēpj, ka pirms iesaistīšanās mācību uzņēmumā viņai ķirbis nav garšojis. “Taču tagad varu teikt, ka ķirbis ir garšīgs. Arī man garšo! Galvenais ir garšīgi pagatavot. Tādēļ citus iedrošinu, sakot, lai pamēģina, un varbūt iegaršosies,” stāsta S.Zelča un teic, ka viņai pašai mīļākais izstrādājums ir sukādes, kuras viņa dēvē par veselīgajām konfektēm.

Veiksmes pamatā – laba komanda
Lai arī šī ir tikai mācību firma, S.Zelča ar domubiedriem saprot, ka tā ir strādājoša biznesa ideja. “Kas notiks tālāk? Pagaidām vēl turpināsim kopā darboties, taču, kā būs ceturtajā kursā un arī pēc tam, grūti prognozēt. To rādīs laiks. Citkārt saka, ka biznesu nevajag veidot ar draugiem, jo tā var pazaudēt draudzību, taču mēs ļoti labi sastrādājamies un tas, ka visi esam draugi, ir papildu bonuss. Mums kopā ir jautri un interesanti. Piemēram, burkānu rīvēšanu ievārījumam mēs pārvēršam par sacensību, kurš ātrāk un vairāk, tādējādi procesu padarot par interesantu un jautru, nevis garlaicīgu un vienmuļu. Komandai ir būtiska nozīme, ir jāizvēlas pareizie cilvēki,” viņa saka.
Kopīgā veiksmīgā darbošanās viņus jūlija sākumā aizvedīs uz Ameriku. “Tas ir cītīga darba rezultāts. Piedalījāmies skolēnu mācību uzņēmumu konkursā “Jauno uzņēmēju dienas 2018”, kur vairākus mēnešus piedalījāmies meistarklasēs, pildījām mājasdarbus, prezentējām savas idejas investoriem. Šajās nodarbībās uzzināju ļoti daudz jauna. Taču cerību, ka uzvarēsim un dosimies uz Ameriku, nebija. Skolotāja Agita Šamšele mūs motivēja un iedvesmoja. Viņa ticēja, ka mēs varam uzvarēt. Un uzvarējām, lai gan rezultātu paziņošanas brīdī ar prātu nespēju tam noticēt!”.
Amerikā būs iespēja uzzināt vairāk par biznesa vidi otrpus okeāna un tikties ar uzņēmīgiem un veiksmīgiem cilvēkiem. “Vienmēr esmu domājusi, ka Amerika ir iespēju zeme, un, jā, gribējās tur nokļūt, taču nedomāju, ka tas varētu notikt tik drīz,” viņa saka.

Varētu būt uzņēmēja
Pirms mācībām Valmieras tehnikumā S.Zelča sevi neredzēja uzņēmējdarbības vidē, taču tagad domas mainījušās. “Jā, es varētu būt biznesa sieviete. Un zinu arī, kas man turpmāk jādara, jāmācās, sevī jāattīsta, lai būtu veiksmīga uzņēmēja. Man tas patiktu. Jo vairāk iesaistos dažādās aktivitātēs, jo vairāk saprotu, ka nebūšu tikai grāmatvede. Grāmatveža zināšanas man būtu kā labs pamats, veidojot pašai savu uzņēmumu. Man gribas sevi attīstīt, pilnveidoties un redzēt vairāk. Grāmatveža darbs nav viegls. Jo vairāk mācos, jo vairāk gribas uzdot jautājumu – kurš to visu izdomāja? Nodokļu sistēma ir ļoti sarežģīta un nesakārtota. Tādēļ var saprast jaunos uzņēmējus, kuri baidās veidot savus uzņēmumus. Ja ir ļoti daudz jāatdod nodokļos, tad nav vairs motivācijas pelnīt, jo peļņa ir maza,” uzskata S.Zelča.
Viņa atzinīgi vērtē, ka pašvaldības atbalsta jaunos uzņēmējus, piemēram, izsludinot biznesa ideju konkursus. “Protams, Valmierā iespēju ir vairāk, taču, ja ir laba ideja, arī Alūksnē var strādāt un attīstīties. Vien jābūt pašiem atvērtiem un “jāķer” iespējas. Ja nedarīs, nekā nebūs - ir jāuzdrīkstas. Man gribas teikt, ka jaunieši tomēr nepietiekami uzdrošinās un veido savus uzņēmumus,” viņa saka.
Būtiski esot arī atrast atbalsta personu jeb motivētāju, kas var būt arī skolotājs. “Skolotājiem ir ļoti liela nozīme, viņi var motivēt un “pabīdīt”. Katram dzīvē vajag kādu, kurš izšķirošā un svarīgā brīdī “pabīdīs” pareizajā virzienā,” viņa saka.

Būtisks ir vecāku atbalsts
Tomēr tikpat svarīgs esot arī vecāku atbalsts. “Man ir ļoti paveicies ar vecākiem, kuri man ļauj iet pašai savu ceļu un visas manas izvēles atbalsta. Viņi nekad nav teikuši, lai nemēģinu, ka neizdosies. Viņi ļauj man “lidot”, pašai kļūdīties un izvērtēt, lai saprastu, ko man vajag vai nevajag. Ļauj darīt tā, kā es pati uzskatu par pareizu. Un līdz šim visas manas izvēles ir bijušas man labākās,” saka S.Zelča.
Jauniešiem, kuriem šogad jāabsolvē skolas un jāizvēlas tālākais dzīves ceļš, viņa iesaka izvēlēties to, kas tiešām patīk. “Tas ir svarīgākais. Ja izvēlēsies virzienu vai profesiju, kas nepatīk, tad būs ļoti grūti. Darīt “sakostiem zobiem” nebūs tā labākā dzīve. Ir daudz iespēju, kā uzzināt, kas patīk un padodas, piemēram, var pildīt karjeras testus, piedalīties Ēnu dienās. Vajag to izmēģināt, lai saprastu, kas patīk,” saka S.Zelča.
— Agita Bērziņa

Citu datumu laikraksti

  • Sliktās prakses piemērs

    Šodienai vēlējāmies sagatavot publikāciju par SIA “Pilsētvides serviss” jaunizveidoto laukumu Alūksnē, kur iedzīvotāji par maksu varēs nodot...

  • Liela interese par skolēnu vasaras nometnēm

    Vasara ir laiks, ko visvairāk gaida skolēni, jo ir brīvība no mācībām trīs mēnešu garumā. Ne katram ir iespēja savas atvases aizsūtīt lauku darbos...

  • Kurš pirmais sāks mazināt birokrātiju?

    Aizvadītās nedēļas nogalē Daugavpilī notika Latvijas Pašvaldību savienības 29.kongress, kas šogad bija veltīts problēmai, ar ko valsts un pašvaldības...

  • Ģimnāzisti konkursā  “Enkurs 2018” izcīna 2.vietu 2

    Ģimnāzisti konkursā “Enkurs 2018” izcīna 2.vietu

    Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas skolēnu komanda parādījusi atzīstamu sniegumu jūrniecības konkursā vidusskolēniem “Enkurs 2018”, iegūstot...

  • Mātes diena – ģimenes svētki 2

    Mātes diena – ģimenes svētki

    Turpinās no 1.lappusesMātes diena alūksnietei Tatjanai Krutinai (30) ir ģimenes svētki, tādēļ šo dienu viņa pavadīs, darot ko interesantu kopā ar...

  • Iestāda simtgades ozolu 4

    Iestāda simtgades ozolu

    Jaunannas pagastā 4.maijā, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienā, parkā pie tautas nama pulcējās dažādu paaudžu jaunannieši, lai...

  • Latvijas simtgadi atzīmēs ar īpašu vides objektu

    Latvijas simtgadi atzīmēs ar īpašu vides objektu

    Alūksne ir visaugstākā pilsēta Latvijā - 217 metrus virs jūras līmeņa. Par godu Latvijas simtgadei mūsu pilsētā taps jauns vides objekts “Alūksne -...

  • Saņem goda nomināciju

    Četri Alūksnes novada mazpulcēni saņēmuši Latvijas mazpulku goda nomināciju “Augsim Latvijai!”. Nominācijai izvirza tikai tos mazpulcēnus, kuri ir...

  • Ar sportu sirdī 4

    Ar sportu sirdī

    Futbola treneris Mārtiņš Meisters ir cilvēks, no kura var mācīties entuziasmu un neatlaidību. Viņš ir cilvēks, kurš nekad neapstājas, vienmēr...