Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Kūka Sieviešu dienai

Politiskais traktējums 8. martam, ko kādreiz Latvijā oficiāli sauca par Starptautisko Sieviešu dienu, savu nozīmi bija zaudējis jau labu laiku pirms tam, kad domas par neatkarību izteica skaļi.

Politiskais traktējums 8. martam, ko kādreiz Latvijā oficiāli sauca par Starptautisko Sieviešu dienu, savu nozīmi bija zaudējis jau labu laiku pirms tam, kad domas par neatkarību izteica skaļi.
Mātes dienu tad nesvinēja, un pamodināt māmiņu ar buču uz vaiga, kā arī iepriecināt ar jau uzklātu brokastu galdu varēja vēl reizi bez dzimšanas dienas rīta. Vienīgās rūpes bija sameklēt apsveikuma kartīti, kurā būtu tikai ziedi, nevis "padomijas" ideoloģiju simbolizējoši atribūti ar tulpi fonā. Tas, ka marta astotajā dienā novērojama pastiprināta ziedu veikalu un kiosku "šturmēšana", liecina par tradīcijas dzīvotspēju. Var svinēt pavasara tuvošanos, jauku dienu vai vienkārši uzcept kūku draugu cienāšanai.
Kūkai nepieciešami: 300 grami miltu, 250 - sviesta vai margarīna, 125 - cukura un 125 grami riekstu (mandeles, zemesrieksti vai citi), tējkarote sodas, tējkarote kanēļa, pustējkarote maltu muskatriekstu, trešdaļa glāzes piena, pusglāze želejveida ievārījuma, olas baltums, ola pārziešanai.
1. Sviestu sadala gabalos, liek dziļākā traukā, pieber cukuru un nedaudz saputo.
2. Olai atdala baltumu, ko pievieno sviesta un cukura masai, un turpina putot. 3. Kad olas baltums ir ieputots, pieliek kanēli, maltus muskatriekstus, sadrupinātus riekstus un sodu. Visu samaisa.
4. Maisījumam pievieno pienu, labi sajauc.
5. Masai pieber miltus un samīca viendabīgā mīklā.
6. Pannā ieklāj cepamo papīru, lai tā malas būtu nedaudz virs tās.
7. Uz pāris stundām mīklu novieto vēsumā. Mīklu var gatavot iepriekšējā dienā.
8.Attin sastingušo mīklu, nogriež un atliek trešo daļu.
9. Cepamo papīru liekas uz pannas. Divas trešdaļas mīklas izlīdzina vienmērīgā kārtā.
10. Uz mīklas kārtas klāj ievārījumu.
11. Atlikto mīklas piku izrullē uz nelielas miltu kārtas.
12. Izrullētu mīklu ar cepumu nazi griež strēmelēs un pa diagonāli kārto virs ievārījuma.
13. Ar sakultu olu pārziež mīklas strēmeles un cep.
14. Kūka ir gatava, kad pie iedurta koka irbulīša mīkla vairs nelīp un virsējā kārta ir zeltaini brūna.
15. Kūku nedaudz atdzesē un sagriež gabalos. Var arī sagriezt divās vienādās daļās un putukrējumu klāt vidū. Mēs piedāvājam ar putukrējumu un riekstiem greznot katru sagriezto kūkas gabalu.
Lai labi garšo!

Citu datumu laikraksti