Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Mājās maizi cep trešajā paaudzē

Latviskās tradīcijas: turpina no pēckara gadiem.

Latviskās tradīcijas: turpina no pēckara gadiem
Vakar atzīmēja Maizes dienu - svētkus tiem, kas gādā, lai galdā ik dienu varētu celt svaigas maizes riecienu. Jaunalūksniete Meta Ezīte maizes cepšanas procesā piedalījusies jau no bērnības gadiem, jo mamma allaž mājās cepusi maizi. Viņai īpaši garšīga iznākusi rupjmaize, kurā iecepts speķis un silķe, un tā toreiz bijusi delikatese.
“Pēckara gados maizi nevarēja nopirkt. Arī vecmamma, kas tolaik dzīvoja Krievijā, cepa maizi un veda to tirgot uz Alūksni,” laikrakstam stāsta Meta Ezīte.
Patstāvīgi M.Ezīte maizi sākusi cept apmēram sešpadsmit gadu vecumā, to turpinājusi darīt arī tad, kad izgājusi pie vīra. Pirmajās reizēs esot visādi gājis, pieļāvusi dažādas kļūdas, piemēram, mīklu iejaukusi vēsākā ūdenī nekā paredzēts. “Vēlāk, kad iepraktizējos to darīt, cepu saldskābmaizi un rupjmaizi Lauksaimniecības darbinieku dienai, kāzām, bērēm un citiem pasākumiem. Iznāca to darīt divas reizes nedēļā, biežāk nevarēju, jo mīklai divas dienas jārūgst. Vienā gadā maizes cepšanai izlietoju astoņus maisus miltu,” bilst šā aroda lietpratēja.
M.Ezīte mājās vienās reizē varot izcept desmit maizes kukulīšus, tās pietiekot nedēļai. Maize katru reizi iznākot citādāka. Visbiežāk agrāk cepusi kviešu saldskābmaizi, savulaik mīklai neesot izmantojusi ne raugu, ne cukuru.
Mājās ceptai maizei esot cita garša, turklāt ja vēl to ēd ar pienu, ievārījumu vai sviestu. Maizi var ilgi uzglabāt.
“Tad, kad mazdēls Rolands mācījās Apē, brīvdienās brauca palīgā mīcīt mīklu, jo tam ir vajadzīgs liels spēks. Viņam patika to darīt,” atklāj sieviete. Viņa atzīst, ka kādu laiku bijis pārtraukums maizes cepšanai, jo tirdzniecībā sāka parādīties daudzveidīgs maizes šķirņu piedāvājums.
Viņa ir pārliecināta, ka Ziemassvētkos galdā noteikti būšot pašas ceptā maize. To mudinot darīt bērni un mazbērni, tāpēc viņa plāno turpmāk maizi cept regulāri.
“Laukos ir grūtāk iegādāties pārtiku, pie mums brauc autoveikals. Būs jāiegādājas labi milti, agrāk tā bija problēma, jo dzirnavu tuvākā apkārtnē nebija,” spriež M. Ezīte.
Ne mazāk svarīga esot speciāla abra, kur raudzēt mīklu, mūrītis nedrīkstot būt pārlieku karsts, citādāk nekas no maizes nesanākšot. Viņa krāsns kurināšanai iesaka izmantot lapu koku malku, vislabāk alkšņa, nevis egles.
“Iemācīties cept maizi nav grūti, taču tās tapšanas procesam ir jādzīvo līdzi. Jebkuram darbam, ko dara, ir jāpatīk. Kulinārija man ir tuva, esmu gājusi uz godiem par saimnieci. Agrāk, kad strādāju par iecirkņa priekšnieci, steidzos uz māju, lai paspētu izcept maizi, ja bija pasūtījums,” atceras viņa. M.Ezīte labprāt nodotu maizes cepšanas zināšanas tālāk, taču jaunajiem trūkstot pacietības un arī vaļas.

Citu datumu laikraksti

  • Rotaļas turpinās

    Pirms nepilna mēneša Latvija teica jāvārdu Eiropai. Var likties, ka atpakaļceļa nav, nenovēršama ir eiropeisko labumu un nesmukumu ienākšana mūsu...

  • Ir vērts iepazīt kaimiņzemes neparasto šarmu

    Gudri ļaudis saka, ka Igauniju vajag sākt aplūkot no paugurainās dienvidu puses. Tās daba un klimatiskie apstākļi ir gandrīz tādi paši kā pie mums -...

  • Kolekcionē krūzes un senlaicīgas lietas

    Trapeniešu Lanas un Zigurda Safranoviču vaļasprieks jau četrus gadus ir krūzīšu kolekcionēšana. Viņi lepojas ar vairāk nekā 70 dažāda izmēra un...

  • Piedāvā dažādus kultūras un atceres pasākumus

    Atpūtas pasākums.Atpūtas pasākums 11.oktobrī no pulksten 14.00 – 16.00 Gulbenes rajona Staru kultūras namā – rudens ziedu un kompozīciju izstāde,...

  • Es vēlos tavu foto zeltītā ietvarā!

    Fotogrāfija ir sastindzis dzīves mirklis, kas saglabājas gadiem ilgi. To var glabāt lielākā vai mazākā fotoalbumā.Fotogrāfija ir sastindzis dzīves...

  • Baudi rudens smaržu un garšu!

    Vasara jau aizgājusi, sev līdz aiznesdama saules siltumu. Bet tā tāpat kā augļu salduma bijis pavisam maz.Vasara jau aizgājusi, sev līdz aiznesdama...

  • Iedzīvotājus neapmierina dabas lieguma ierobežojumi

    Veclaicenes pagastā Latvijas dabas fonda pārstāvji tikās un diskutēja ar iedzīvotājiem, kuru īpašumi atrodas dabas lieguma Korneti - Peļļi...

  • Policija informē

    Apzog lauku mājas. Alsviķu pagastā naktī uz 7.oktobri uzlauzta māja, nozagtas dažādas mantas un pase.Apzog lauku mājas Alsviķu pagastā naktī uz...

  • Reģistrēti dzimušie septembrī

    Alūksnes pilsētā - Edgars Voroņins, Laura Zitāne, Margita Lancmane, Ričards Tarantenkovs, Daniela Dantiņa, Reinis Liepiņš, Emīls Nils Hamanis, Alise...