Padomi skābbarības vērtēšanā

Latvijā skābbarības paraugu izvērtēšanā šogad piedalījās somu firmas "Kemira Chemicals Oy" skābbarības speciālists Harijs Mitinens.

Latvijā skābbarības paraugu izvērtēšanā šogad piedalījās somu firmas "Kemira Chemicals Oy" skābbarības speciālists Harijs Mitinens. Skābbarības vērtēšana Latvijā un Somijā nedaudz atšķiras, tomēr padomus ieteicams ņemt vērā.
Labā skābbarībā jābūt no 13 līdz 17 procentiem (sausnā) kopproteīna. Ja tas ir vēl augstāks, atgremotāji to izmanto nelietderīgi, palielinās slodze aknām un nierēm, līdz liekais slāpeklis tiek izvadīts. Lielākajā daļā skābbarības paraugu proteīna saturs ir no 11 līdz 15 procetiem un mazāks. Tas nozīmē, ka zālāju botāniskais sastāvs ir slikts. Zālājus mēslo pieticīgi. Tie nav pļauti optimālajā laikā.
Ja skābbarībā neto enerģija laktācijai mazāka par 6,5 procentiem (minimālā robeža seši), tā govis nevar nodrošināt ar vajadzīgo enerģijas daudzumu, jo proteīnam un enerģijai jābūt sabalansētai. Ja viena no šiem elementiem nav vai ir par daudz, dzīvniekam rodas veselības problēmas un samazinās izslaukums.
Koppelnu saturs skābbarībā nav vēlams lielāks par astoņiem procentiem. Ja tas augstāks, pļauta jau pāraugusi zāle vai tā vākta lietus laikā, kad ir lielākas iespējas barībā nokļūtt smiltīm vai dubļiem.
Skābbarības skābums ir saistīts ar sausnas saturu. Optimālais tās saturs ir 25 procenti. Tad skābumam jābūt ne augstākam par 4,2. Ja sausnas saturs lielāks, arī skābumam jābūt lielākam. Palielināts skābums negatīvi ietekmē skābbarības garšu un tās uzglabāšanu.
Pienskābei jābūt no viena līdz 2,5 procentiem. Ja tās skābbarībā ir vairāk, samazinās atgremotāju barības uzņemšanas spējas. Ja pienskābes saturs zems, tas norāda, ka barība jau bojāta vai sācies šis process. Etiķskābes daudzums nedrīkst būt lielāks par procentu dabīgi mitrā paraugā. Ja tās daudzums palielināts, tas nozīmē, ka barībā notikusi nepareiza fermentācija. Sviestskābes apjoms nevar pārsniegt 0,1 procentu. Tā parasti rodas barības paraugos ar zemu sausnas saturu.
Skābbarībā jābūt vismaz 2,5 procentiem kopcukura. Lielāko daļu cukura izmanto pienskābes baktērijas, lai notiktu pienskābās rūgšanas process.

Citu datumu laikraksti

  • Filmējas kopā ar profesionāļiem

    Neaizmirstams laiks Antonijai Melgalvei ir vasara pirms 12 gadiem, kad viņai bija iespēja piedalīties latviešu kinofilmas "Mērnieku laiki" filmēšanā...

  • Piedāvā atpūtu dažādām gaumēm

    Dievkalpojumi 3.martā pulksten 14.00 Valkas rajona Variņu tautas namā - dievkalpojums.Dievkalpojumi 3.martā pulksten 14.00 Valkas rajona Variņu...

  • Zivīm jāuzmanās no zagļiem

    AUNS. Kādam Aunam popularitāte būs sagrozījusi galvu, traucēs objektīvi vērtēt savu darbību.AUNS. Kādam Aunam popularitāte būs sagrozījusi galvu,...

  • Afiša

    1.martā pulksten 22.50 Alūksnē atpūtas klubā "Jolanta" jautrās dejas spēlēs DJ Agris.1.martā pulksten 22.50 Alūksnē atpūtas klubā "Jolanta" jautrās...

  • Veiksmīgs dizains ir kapitāls

    Dizains – priekšmetu un vides mākslinieciska projektēšana ir mūsu dzīves neatņemama sastāvdaļa.Dizains – priekšmetu un vides mākslinieciska...

  • Muzejā cienā ar bišu maizi

    Jaunlaicenes pagasta "Ozoliņu" mājas ārsienas izskatās kā bišu šūnas.Jaunlaicenes pagasta "Ozoliņu" mājas ārsienas izskatās kā bišu šūnas. Tai blakus...

  • Nekur nav tik labi kā Jaunlaicenē

    Vēlas saglabāt pagastu Jaunlaicenes pagasta padomes priekšsēdētājai Rasmai Muceniecei martā aprites 20 darba gadi šajā amatā.Vēlas saglabāt...

  • Strūklaku atjaunos par ziedojumiem

    Trešās labdarības akcijas "Strūklaka Alūksnes pils parkam" noslēguma balle pulcēja šī pasākuma organizatorus, rīkotājus un ziedotājus.Trešās...

  • Mājas remontam ir dažādi varianti

    Remonts - tās ir jaunas iespējas, kuras vērts laikus apdomāt un plānot, izsverot, vai tā būs tikai vienas sienas netradicionāla nokrāsošana vai...