Pavasaris tomēr rullē...

Saulīte, lai arī ar zobiņiem, tomēr ripo uz pavasara pusi – jo diena, jo tuvāk. Šodien jau Zaļā ceturtdiena, rīt – Lielā Piektdiena un tad – Lielās dienas ir klāt! Lai arī mūsu pusē pakalni vēl ir sniega klāti, putnu čivināšana, pūpoli, kas saulē silda savus pūkainos vēderiņus, sniegpulksteņu baltie degunteļi un piesaulē atkusušais ledus un sniegs jau liecina: pavasaris ir klāt, lai kā arī ziemai negribas padoties. Laiks kārt šūpoles un krāsot olas. Pēc garās ziemas pavasara lielie svētki ir klāt!

Rullē arī šokolāde
Veikalā nopērk šokolādes olas. Ar sakarsētu nazi nogriež cepurītes un iegriež robiņus. Šokolādes olas pilda ar krēmsieru, ko pirms tam saputo ar cukuru un vaniļu, pakāpeniski pievienojot saldo krējumu.
Olas dzeltenumu var imitēt gan ar dzeltenu vai oranžu želejkonfekti, aprikožu džemu vai kādu citu dzeltenas krāsas džemu. Tās var arī pildīt ar biezpiena krēmu, ja tas palicis pāri no biskvīta ruļļa pildījuma.

Ripu, ripu, raibulītes!

Nav tādas mājas, kur, sagaidot Lieldienas, nekrāsotu olas. Katram sava māka, sava pieredze. Tradicionāli olas tiek krāsotas sīpolu mizās, pirms tam olai piestiprinot dažādus augus, putraimus un daudz ko citu. Arī krāsu meklējumos tiek izmēģinātas dažādas metodes: dzeltenu krāsu olas iegūst kurkumas novārījumā, mellenēs un bietēs krāsotās kļūst melnīgsnēji violetas. Tiek izmantoti pat sarkanie kāposti, lai iegūtu zilu, bet karkades tējā – koši lillā krāsojumu. 
Es pērn pamēģināju krāsot tā saucamās “zeļonkas” novārījumā. Sanāca superīgas! Es darīju tā: iegādājos baltas olas, jo uz tām raksts izskatās īpaši koši. Smalki sagraizīju sīpolu mizas, katliņā ielēju ūdeni, pielēju “zeļonkas” pudelītes saturu, iebēru sāli. Olas samitrināju un apviļāju smalki sagraizītajās sīpolu miziņās un iesēju marlītē, saliku katliņā un, tiklīdz sāka vārīties, pavārīju kādas 7 minūtes, noņēmu no uguns un vēl paturēju kādas minūtes katliņā. Tad aukstā ūdenī noņēmu marli, noskaloju, prātīgi noslaucīju un ar eļļā piesūcinātu salveti iesmērēju, lai spīd. Lai veicas!

Biskvīta rullis ar biezpienu un ķiršiem
Biskvīts:
5 olas,
5 ēdamkarotes cukura,
5 ēdamkarotes miltu.

Krēms:
250 g biezpiena,
3 ēdamkarotes cukura,
200 g saldā krējuma,
vaniļas cukurs,
ķiršu ievārījums.

Gatavošana
Olas sakuļ ar cukuru un vaniļu stingrās putās, viegli iecilā piecas ēdamkarotes miltu. Ar cepampapīru izklātā veidnē lej saputoto masu un ievieto jau līdz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī uz 20 minūtēm. Pirmās 10 minūtes krāsns durtiņas nevajadzētu virināt, lai biskvīts nesakristu. Gatavu biskvītu uzliek uz tīra virtuves dvielīša, noņem cepampapīru, ar dvieļa palīdzību sarullē un noliek atdzist.
Krēmam biezpienu ar cukuru un vaniļu puto, pakāpeniski pievieno istabas temperatūrā turēto saldo krējumu un turpina putot, līdz masa kļūst stingra.
Atdzisušu rulli atritina, apsmērē ar ķiršu ievārījumu, pa virsu pārklāj ar biezpiena krēmu un saritina. Novieto uz šķīvja ievilkties. Pārber ar pūdercukuru. Ja paliek pāri krēms, tad pārsmērē ar to un pārkaisa ar šokolādes skaidiņām vai arī pārber ar ogām.

Lavaša rullis “Trīs vienā”
Lavašs ir galvenokārt Tuvajos Austrumos un Kaukāzā izplatīta neraudzēta kviešu maize. Lavaša rullīši ir viena no labākajām uzkodām ne tikai svētkos, bet arī reizēs, kad ļoti gribas ko vienkāršu, ātri pagatavojamu, bet tajā pašā laikā pietiekami sātīgu. Tos var dažādot ar pildījumiem.
3 lavaša plāksnes,
1 bundža sardīņu vai citu konservu eļļā,
4 cieti vārītas olas,
200 gramu kūpināta kausētā siera,
zaļumi,
majonēze.

Gatavošana
Vienu lavaša plāksni nosmērē ar majonēzi un pārliek ar sasmalcinātiem zivju konserviem, pārber ar dillēm. Satin ciešā rullī. Otro plāksni iesmērē ar majonēzi un pārber ar sasmalcinātām olām un zaļumiem. Pirmo rulli liek uz olu plāksnes un abas kopā sarullē. Uz trešās plāksnes, kuru arī pārklāj ar majonēzi, uzrīvē skaidiņās pirms tam saldētavā paturētu kausēto sieru. Uz šīs plāksnes malas liek iepriekš sarullētās pirmās divas lavaša plāksnes un visu kopā cieši sarullē. Iegūto triju kārtu lavaša rulli ietin pārtikas plēvē un novieto vēsā vietā, lai ievelkas.

Citu datumu laikraksti

  • Gūst pieredzi Bulgārijā

    Gūst pieredzi Bulgārijā

    D.Ozoliņa Apes vidusskolas skolnieki Rauls Vīksna un Kristiāns Toms Briedis kopā ar skolotāju Lauru Popi un projekta vadītāju Daigu Bojāri “Erasmus+”...

  • Iespēja biedrībām

    Alūksnes un Apes novadu nevalstiskajām organizācijām (NVO) ir iespēja rakstīt projektus un piesaistīt finansējumu, piedaloties Valmieras novada fonda...

  • Uguns izdzēš divu bērnu dzīvības 2

    Uguns izdzēš divu bērnu dzīvības

    Trapenes pagastā svētdien traģiska ugunsnelaime izdzēsa divu mazu bērnu dzīvības, bet tēvs, kurš saviem spēkiem centās novērst nelaimi, guvis smagus...

  • Mūža skaistie zelta graudi 5

    Mūža skaistie zelta graudi

    (Turpinās no 1.lappuses)Lūcija Sāgameža-Nāgele ir viena no tām alūksnietēm, kuras tālajā 1945.gadā Alūksnes vidusskolā (šobrīd Ernsta Glika Alūksnes...

  • Aicina uz salidojumu Vidagā

    D.Ozoliņa Apes vidusskolas izglītības programmu realizēšanas vietā Vidagā 15.jūnijā notiks salidojums, kas būs veltīts Sikšņu skolas 170 gadu...

  • Plāno veidot Apes muzeju  apvienību

    Plāno veidot Apes muzeju apvienību

    Apes novadā ir iecere veidot Apes muzeju apvienību kā jaunu muzeju ar vienotu krājumu, bet dažādām eksponēšanas vietām pagastos. Jaunajā muzeju...

  • Sievišķība ir skaista! 7

    Sievišķība ir skaista!

    Atverot drēbju skapi, sievietes bieži vien saprot, ka nav ko uzģērbt. Tā jau ir sava veida klasika. Alūksniete Antra Reismane lieliski prot parādīt,...

  • Meistarklasē apgūst pavāru stiķus

    Meistarklasē apgūst pavāru stiķus

    Smiltenes tehnikuma Alsviķu teritoriālajā struktūrvienībā trešdien jaunajiem pavāriem norisinājās meistarklase, ko vadīja SIA “Pētersīlis” kafejnīcas...

  • Gaida pieteikumus vasaras nometnēm

    Alūksnes novada pašvaldības Izglītības pārvalde ir izsludinājusi Alūksnes novada bērnu un jauniešu vasaras nometņu projektu konkursu.Lai pretendētu...