Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Piedāvā ar mīlestību ceptu maizi

SIA "ALTA S" maizes kombināta apmēram 40 maizes veidus papildinājusi rudzu klona maize un saldskābmaize, ko cep pēc senču receptēm.

SIA "ALTA S" maizes kombināta apmēram 40 maizes veidus papildinājusi rudzu klona maize un saldskābmaize, ko cep pēc senču receptēm. Veikalos jaunos maizes izstrādājumus varēja iegādāties gadu mijā. Tagad var secināt, ka tā guvusi pircēju atzinību un ir pieprasīta.
"Lai radītu maizi, kas patiktu cepējiem un pircējiem, ir vajadzīgs laiks un pacietība. Nepieciešams izjust, kā vēl trūkst vai ir par daudz, jo ne vienmēr jauna maizes šķirne uzreiz izdodas. Ir jāmēģina, kādi milti piemērotāki – rupjāki vai smalkāki. Ilgākā laikā var arī redzēt, kā maize "uzvedas". Tirdzniecības vietās piedāvājām pircējiem to degustēt. Kārtējo reizi secinājām, ka labākā reklāma ir no mutes mutē. Mūsu veikalā "Klaipiņš" patīkami bija dzirdēt, ka prasa – dodiet jauno rudzu maizi," stāsta maizes kombināta direktore Ligita Rozenberga.
Senči maizi raudzēja abrās, bet tagad to plaucē koka kubulos, jo tā ir ērtāk strādāt. Mīklu mīca speciāla iekārta, bet pēc tam katru klaipu veido ar rokām. Klona maizi cep elektriskajā plauktu krāsnī, kur ir labs "klons". Tas sasilst apmēram tāpat kā senajās krāsnīs, jo šādu maizi nepieciešams cept vienlaikus no augšas un apakšas. Tad tā izdodas brūna, ar spīdīgu garozu.
Pagaidām rudzu klona un saldskābmaizi cep pārdienas, bet paredzams to darīt katru dienu. Iespējams, ka pircējus apmierina klaipa samazinātais svars – 700 gramu, nevis kilograms kā citām klona maizēm. Tiesa, lauku cilvēki neiet katru dienu uz veikalu, tāpēc viņi labprāt iegādājas lielākus kukuļus.
"Pārdošanā ir daudz saldskābmaizes šķirņu, tādēļ pēc tās nav tik liels pieprasījums kā pēc rudzu klona maizes," norāda L.Rozenberga.
Mīkla rūgstot ir dzīva
Liekas, ka maizes cepšana tagad ir daudz vieglāka: speciālas iekārtas mīca, sadala, cep un pārvieto. Tomēr roku darbs ir un būs nepieciešams visā procesā. Dienā strādniekiem ir jāpārcilā tonnām maizes klaipu. Tos liek uz pannas, raudzētavā, krāsnī, tad izņem no tās, saiņo polietilēna plēvē vai maisiņos un pako kastēs.
"Maizes cilāšana ir smags darbs, bet bez tā nevar iztikt. Roku darbu joprojām izmanto arī modernās ceptuvēs," vērtē L.Rozenberga. Viņa skaidro, kā automāts sver mīklu. Tā turpina rūgt, tāpēc ir iespējams, ka klaips veikalā ir dažus gramus vieglāks vai smagāks nekā norādīts etiķetē.
Cepēji atzīst, ka maizes klaips ir jāsamīļo. "Ar dusmām un nepatiku neizdodas neviens darbs. Ja maizi paglauda, tā izdodas glītāka un spīdīgāka. Ar mašīnu izveltnēta arī ir glīta, bet tomēr pavisam citāda. Liekas, ka apmīļota tā ir pat gardāka," secina L.Rozenberga. Tiesa, dusmīgam esot jābūt, maizi mīcot. Pieredze liecina, ka nedrīkst arī pārcensties. Ja par daudz samīļo, tad maize iznāk samocīta. Ir izjaukta mīklas struktūra, tāpēc tā plaisā. Ja strādā "ar vieglu roku", tad viss ir kārtībā.
"Diviem mūsu brigadieriem mīcītājiem ir liela darba pieredze. Jaunākā brigadiere Sarmīte Lapiņa mācās maiznieku skolā, ko atvēris "Rīgas dzirnavnieks". Domāju, ka no viņas iznāks lietaskoks, ja pietiks spēka un izturības," vērtē direktore. Kombinātā ir strādājuši brigadieru mācekļi, kas tomēr izdevīgā brīdī izvēlējušies vieglāku darbu.
Cep baltmaizi dažādām gaumēm
Maizes kombināts piedāvā 13 veidu baltmaizi. Gadu gadiem popularitāti nezaudē augstākā labuma batoni. "Cik vien sevi atceros, tos cep, pērk un pieprasa. Tāpat mūsu pusē labi pērk karašu," secina direktore. Iecienīta ir veselības jeb graudu maize un arī kliju maize, kas ir ieteicama diabēta un kuņģa slimniekiem. Tajā nav cukura un taukvielu, bet graudu ir vairāk nekā citās šāda veida maizes šķirnēs. Reizēm cep četru graudu maizi ar sēkliņām vai ar auzu pārslām.
"Maizes ar auzu pārslām un placinātiem graudiem recepti pārstrādāsim. Gribas tajā atklāt citas garšas nianses. Tas acīmredzot būs šāgada jaunums," akcentē L.Rozenberga.
Launaga baltmaize ir saldāka, un tajā ir arī vairāk taukvielas, bet Galda baltmaize ir vienkāršāka. "Cenšamies, lai katrs varētu izvēlēties sev atbilstošu šķirni, jo ne vienmēr ir ieteicams lietot augstākā labuma miltus. Galda un Launaga batons ir pērnā gada jaunums, ko pircēji atzinīgi vērtē," secina L.Rozenberga.
Tehnoloģiskā procesa kontrole un jaunu maizes šķirņu izstrāde ir tehnoloģes Dzintras Stilves pārziņā. Maizes uzlabotājus jeb irdinātājus Alūksnes cepēji lieto maz. Tie ir pievienoti baltmaizei ar kaltētiem sīpoliem. Arī tā ir viena no firmas receptēm, kas izturējusi laika pārbaudi. Tiesa, šī ir specifiska baltmaize, ko nelieto katru dienu. Turpretim rupjmaizi ar žāvētiem augļiem pārtrauca cept. To dara tikai pēc pieprasījuma. Iespējams, ka tā bija dārga, tāpēc nebija pietiekami daudz pircēju.
"Izmēģinājām pievienot mīklai uzlabotājus, kas to dara "pufīgu", bet lauku cilvēkiem gribas īstu maizi. Tā nav tik liela apjoma, bet ir sātīga, tāpēc ar uzlabotājiem neaizraujamies," atklāj viņa.
Rūpējas par higiēnu un kvalitāti
Ķiploku jeb alus sausiņus pārdod 100, 150 un 300 gramu fasējumā. L.Rozenberga atzīst, ka maizes fasējums polietilēna plēvē vai maisiņā nodrošina higiēnas prasību ievērošanu.
"Iesaiņošanai izmanto sertificētu pārtikas plēvi, tomēr ar to maize zaudē aromātu. Nav arī kraukšķīgās garoziņas, jo iesaiņojums to padara mīkstu," salīdzina direktore.
Maisiņos saiņo maizi, kas ir sagriezta šķēlēs: augstākā labuma baltmaizi, veidņu rupjmaizi, saldskābmaizi, tosteru, kliju un grauzdiņu maizi. Tiesa, iesaiņot plēvē ir lētāk. L.Rozenberga pieļauj, ka atradīs citu iesaiņojuma variantu, lai neciestu maizes kvalitāte.
Viņa atzīst, ka pircējiem nevar piedāvāt dārgu maizi. Degustējot var atzīt, ka jaunais izstrādājums ir garšīgs, bet par augstu cenu to nepirks.
"Nevaram strādāt tikai ar mērķi gūt peļņu. Tomēr tā vajadzīga, lai sakārtotu ražošanu. Ar valdes priekšsēdētāja Ēvalda Abdulajeva enerģiju daudz ir izdarīts – atjaunotas ražošanas iekārtas ceptuvē un iegādātas automašīnas "Reno" maizes pārvadāšanai. Līdzekļi ir nepieciešami arī tirdzniecības vietu sakārtošanai. Šogad ir paredzēts remontēt kombināta ražošanas ceha telpas," pauž direktore.
Uzņēmums ir reģistrēts Pārtikas un veterinārajā dienestā. Lai to atzītu par prasībām atbilstošu, vajadzīgas ērti tīrāmas, mazgājamas un kopjamas darba virsmas, kā arī telpu sienas, griesti un grīdas. Pašlaik izvērtē firmu piedāvājumus, lai izvēlētos remonta izpildītāju. Paredzams, ka remonta laikā cehā darbu nepārtrauks, bet pārkārtos.
Mainās maizes piegādes ģeogrāfija
Katru dienu no SIA "ALTA S" maizes kombināta automašīnas aizved vairākas tonnas maizes. To nogādā Rīgas un Rīgas rajona, Jūrmalas, Siguldas, Cēsu, Aizkraukles, Balvu, Gulbenes un, protams, Alūksnes rajona veikalos. Iespējams, ka nedaudz ir paplašinājies klientu loks. Tomēr jāņem vērā, ka vairāku tirdzniecības vietu vairs nav, jo to īpašnieki ir bankrotējuši.
"Mūsu veikalos pārdod citos rajonos ražotus maizes izstrādājumus, mēs savukārt piedāvājam savu produkciju citur. Interesanti, ka tās maizes šķirnes, ko šeit tik daudz nepērk, ir pieprasītas tālākās vietās. Piemēram, Aizkrauklē ļoti iecienīta ir ne tikai mūsu saldskābmaize un rudzu klona maize, bet arī Saikas veidņu baltmaize un Tējas baltmaize. Rīgā ir tirdzniecības vietas, kur vairāk izvēlas sēklu un graudu maizi, bet citur – saldskābmaizi," salīdzina L.Rozenberga.
Kaimiņos - Gulbenē un Balvos - tāpat kā Alūksnes rajonā lielāks pieprasījums ir pēc lētākas maizes. Kombināta direktore uzsver, ka katrs ražotājs ir ieņēmis savu tirgus nišu, tāpēc ir grūti atrast jaunus noieta tirgus.
"Piedalāmies konkursos slēgto iestāžu apgādei ar maizi. Reizēm ir grūti konkurēt ar zemākām cenām, bet pēc maizes garšas īpašībām tas ir iespējams. Piegādājām maizes izstrādājumus Valmieras cietuma sardzes pulkam, bet tagad tas ir likvidēts," norāda direktore. Alūksnē cepto maizi ēd pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs, pansionātā un slimnīcā un Alūksnes mobilo strēlnieku bataljonā. "Svaiga maize veikalos ir katru dienu, bet siltu var nopirkt pēc pulksten 16.00. Veikalā "Klaipiņš" par zemāku cenu pārdod arī maizi, kas nav izdevusies tik glīta. Tā ir nestandarta, lai gan iespējams, ka ar plīsumu sānā maizes struktūra ir vēl labāka nekā gludajā un spīdīgajā klaipā," skaidro L.Rozenberga. Iespēju iegādāties svaigu maizi lētāk izmanto daudzi pilsētnieki un garāmbraucēji. Par maizes piedāvājumu firmām un veikaliem rūpējas menedžere Nadežda Hercoga.
Fakti
Alūksnē maizes kombināts darbu sāka 1967.gadā.
Kombināta cep 46 veidu maizi.
Uzņēmumā strādā vairāk nekā 30 cilvēku.
Ražošanā trīs maiņās nodarbināts 21darbinieks.

Citu datumu laikraksti

  • Horoskopi šodien

    Mežāzim nav jātiecas pēc taisnības.Mežāzim nav jātiecas pēc taisnības AUNS. Pieņemiet drauga piedāvājumu palīdzēt atrisināt kādu darba problēmu....

  • Palīdz kareivjiem būt soli tuvāk Dievam

    Augustā būs četri gadi, kopš Ilmārs Marhels ir Alūksnes Mobilo strēlnieku bataljona kapelāns.Augustā būs četri gadi, kopš Ilmārs Marhels ir Alūksnes...

  • Tavas saules un pērkonu krustīti, arī tālumā tevi paturam tuvu

    Cilvēka mūžu nevar ielikt gadu rāmjos. Tas mērāms atmiņu siekos. Tik ilgi, cik mēs kādu cilvēku atceramies, viņš dzīvo.Cilvēka mūžu nevar ielikt gadu...

  • Vai no Eiropas Savienības var izstāties?

    Jo tuvāk nāk brīdis, kad lemsim par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā, jo biežāk uzdodam jautājumu, vai varēsim no tās arī izstāties?Jo tuvāk nāk...

  • Plānotais ir izpildīts

    VID Vidzemes reģionālās iestādes Alūksnes nodaļai 2002. gadā plānotais ir izpildīts. Kopbudžeta ieņēmumi palielinājušies par 289 510 latiem.VID...

  • Gūst medaļas Latvijas čempionātā slēpošanā

    Alūksnes Bērnu un jaunatnes sporta skolas audzēkņi labi startējuši Latvijas čempionātā slēpošanā, kas notika 11. un 12.janvārī Madonā.Alūksnes Bērnu...