Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Piparkūku receptes - dažādas, bet ne sarežģītas

Piparkūku cepšana ne vienās vien mājās kļuvusi par veidu, kā pasteidzināt Ziemassvētku tuvošanos un radīt svētku noskaņu, tāpēc laiks atsvaidzināt zināšanas par šī darbiņa paveikšanu. Ideālas piparkūkas ir kraukšķīgas no ārpuses, nedaudz mīkstas vidū, bet garša ir ne vien salda, bet arī piparota, kā jau pasaka priekšā to nosaukums. Lūk, padomi no konditorejas speciālistes Astrīdas Meleces, kas noderēs svētku laikā.

Piparkūku cepšanas pioniere
Smiltenes tehnikuma Alsviķu teritoriālās struktūrvienības pavāru grupas skolotājai Astrīdai Melecei  jāpielāgojas katriem svētkiem, tāpēc Ziemassvētkos skolas programmā noteikti ietilpst piparkūku cepšana. “Skolā tas ir neiztrūkstoši jau 15 gadus. Ar manu īpašo mīklu. Esam veidojuši mājiņas, baznīcas, eglītes, groziņus, kas pildīti ar piparkūkām - īstenojam dažnedažādākās idejas. Saliekot idejas kopā, var izveidot ko skaistu un nebijuši - vajag tikai ļaut vaļu fantāzijai. Bet piparkūku mīklas ziņā pārbaudīta vērtība ir manas īpašās piparkūkas. Var teikt, ka skolai ir sava recepte. Šīs piparkūkas sanāk stingras, bet, uzdzerot tēju, tās burtiski izkūst mutē. Principā esmu piparkūku cepšanas pioniere Alsviķu skolā,” smaidot saka skolotāja.

Cik saimnieču, tik piparkūku mīklu
A.Meleces īpašā mīkla nāk no konditorejas ceha, kad viņa tur strādājusi par cepēju. Viņas iecienītās piparkūku mīklas autors ir konditors Pušpurs no Apes. Šīs mīklas sastāvā ir dažādas slepenas sastāvdaļas, kuras zina tikai viņa, piemēram, cūku tauki vai dedzinātais cukurs, kas ar ūdeni veido sīrupu. Katliņā uz 350 gramiem cukura pievieno puslitru karsta ūdens - tieši šo procesu sauc par cukura dedzināšanu, kas ir svarīga nianse Astrīdas piparkūku mīklas tapšanā. A.Melece uzsver, ka šajā procesā jābūt ļoti uzmanīgam, jo var applaucēties.
“Piparkūku mīklas receptes ir dažādas, bet ne sarežģītas. Cik saimnieču, tik piparkūku recepšu. Pamatā ir milti, citām medus, citām dedzinātais cukurs, kas dod krāsu un garšu. Mēs skolā pievienojam piparkūku garšvielas, kuras var iegādāties veikalā, bet, protams, var arī pats katru garšvielu sagatavot, samaļot krustnagliņas, piparus. Manai mīklai klāt nāk malti pipari un kanēlis. Mīklas tapšanā jāpievērš uzmanība visām niansēm. Ja ir rakstīts, ka uz kilogramu miltu ir 289 grami cūku tauku, tad tā arī jābūt - ne vairāk, ne mazāk! Piparu pievienošana gan ir gaumes lieta - cik katrs vēlas, tik var pievienot. Bet jāsaka, ka katru reizi mīklas konsistence tik un tā izdodas citādāka. Kā pie visām lietām arī pie piparkūku mīklas pagatavošanas ir jāpiešauj roka,” stāsta A.Melece.
Jebkura piparkūku mīkla, kas tiek sagatavota, jāatpūtina apmēram pusstundu, lai kļūtu vijīga un viegli izrullējama. Cep 200 grādos uz cepamā papīra. Var piparkūkas pirms cepšanas smērēt ar olu, bet Astrīda ar audzēkņiem to nedara, jo glazūra vieglāk klājoties uz tīrām piparkūkām.

Garnēšanas process
Pēc piparkūku izcepšanas jāķeras klāt pie to garnēšanas. “Mēs sacepam piparkūkas, atdzesējam un garnējam. Grāmatās raksta, ka garnējumam vajadzīgs viens olas baltums un pūdercukurs, bet katrreiz tas garnējums sanāks citādāks, jo arī katras olas baltuma svars ir atšķirīgs, turklāt svarīga sastāvdaļa, kas jāpievieno, ir dabiski izspiesta citrona sula, jo skābumam ir jābūt. Masu kārtīgi saputo, un jājūt ar muguras smadzenēm, kad ir iegūta īstā konsistence. Tai jāsanāk vijīgai, kad garnē no maisiņa, tai ir viegli jāklājas. Var pievienot dabīgās krāsvielas. Mēs gan neizmantojam dabīgās krāsvielas, ko pievieno glazūrai. Pati esmu mēģinājusi pievienot bietes, bet krāsa neizdodas tik koša un skaista. Šodien jau veikalos pieejams viss, kas atvieglo mūsu dzīvi,” stāsta skolotāja.
Lai piparkūkas izdotos krāšņākas, tām var pievienot dažādus dekoriņus, piemēram, kokosa skaidiņas vai pūdercukuru, lai eglīte izskatītos apsnigusi. Konditore skaidro, ka svarīgi ir papildu dekorējumus pievienot uzreiz, kamēr nav sacietējis garnējums. Tieši garnēšanas process ir viena no interesantākajam nodarbēm bērniem.

Piparkūkas var cept jebkurā laikā
Astrīda droši mudina piparkūku mīklas pagatavošanu iemēģināt jebkurā laikā, kaut uz Lieldienām, piemēram, eglīšu vietā no mīklas var veidot Lieldienu olas, zaķus un skaisti tos izdekorēt. Galvenais  mīklas gatavošanas procesā - jābūt precīzam un jāievēro visas receptes nianses, tad arī mīkla izdosies. Ja neizdodas, tad jāmēģina vēlreiz. Skolotāja atklāj, ka veikalā pieejamo mīklu nekad nav iegādājusies, bet ir palīdzējusi kaimiņienei cept piparkūkas no šīs mīklas. Viņa uzskata, ka tā nav sliktāka, jo viss esot atkarīgs no ražotāja, tāpat kā no katras saimnieces. A.Melece piparkūkas cep skolā ar audzēkņiem, tāpēc pati mājās necepot piparkūkas, vienīgi gadījumos, kad uz svētkiem ciemojas mazmeitas. ◆


Konditore Astrīda Melece neatklāja mums savu īpašo piparkūku recepti, tomēr padalījās ar trauslo medus piparkūku recepti:

Nepieciešams: 300 g miltu, 1 ola, 50 g sviesta, 2 ēdamkarotes (60 g) medus, 180 g cukura, 1 nepilna ēdamkarote dzeramās sodas, 2 ēdamkarotes (40 g) piena, 3 ēdamkarotes piparkūku garšvielu.

Pagatavošana: 1. Pienu sajauc ar olu un cukuru, pievieno sviestu, medu, sodu un garšvielas. 2. Ūdens peldē, nepārtraukti maisot, masu karsē, līdz tā kļūst bieza un putaina (8-10 minūtes). Iegūto masu atdzesē. 3. Masai pievieno izsijātus miltus un izveido blīvu mīklu. Uz vienu stundu noslēgtā traukā noliek ledusskapī. 4. Mīklu izņem no ledusskapja, liek uz miltiem pārkaisītas virsmas, arī mīklu pārkaisa ar miltiem. Izveltnē ne pārāk plānā plāksnē (apmēram 5 milimetri), liek pannā uz cepamā papīra, mērenā karstumā izcep un vēl siltu sagriež gabaliņos. Var arī spiest figūriņas, tikai jārēķinās, ka cepot tās izplūdīs.

Citu datumu laikraksti

  • Trauksme, kuras varēja nebūt... 2

    Trauksme, kuras varēja nebūt...  11

    “Man nav saprotams, kā var dienas vidū paņemt no bērnudārza kliedzošu bērnu un aizvest! Kā jutās bērnudārza bērni, audzinātājas un galu galā – kā...

  • Atzīmē Starptautisko invalīdu dienu

    Atzīmē Starptautisko invalīdu dienu

    Otrdien Alūksnē atzīmēja Starptautisko invalīdu dienu, uz kuru bija sapulcējušies ne tikai Alūksnes invalīdu biedrības biedri, bet arī pārstāvji no...

  • Svin Dimanta kāzas 4

    Svin Dimanta kāzas

    Kalncempieši Rita un Arvīds Āboltiņi 17.novembrī svinēja 60. kāzu gadadienu. Āboltiņi nodzīvojuši skaistu un saticīgu mūžu, kopā plecu pie pleca...