Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Sākusies aktīva zemeņu pārdošana 20

Nespēdami sagaidīt zemeņu laika pilnbriedu, daudzi izvēlas kā pirmās nobaudīt Polijā audzētās zemenes. Šogad Alūksnē Polijā audzēto zemeņu tirgotāju ir vairāk nekā citos gados. Pirms nedēļas pie tirdzniecības centra “Maxima X” Pils ielā sastapām trīs ievesto zemeņu tirgotājus, ap kuriem spietoja pūlis pircēju.
Visi laikraksta uzrunātie pircēji atzīst, ka ievestajām zemenēm nav slikta kvalitāte un tās ir garšīgas. Pircējus interesē, no kurienes ogas ievestas, taču neinteresē, kā tās vestas, uzglabātas un kā veidojusies cenas. Visi tomēr atzīst, ka nav garšīgāku ogu par Latvijā augušajām, tāpēc tās tiek gaidītas. Pašmāju zemeņu audzētāji “Alūksnes Ziņām” atzīst – ar 10.jūniju būs nopērkamas arī Alūksnes novadā izaudzētās zemenes.

Pērk bērniem
“Zemenes iegādājos, jo dēlam garšo. Jāteic gan, ka sākumā ogas bija skābas, taču tagad ir garšīgas un cena nav liela. Rīgā kādu laiku jau var iegādāties latviešu zemenes, taču cenas ir ārkārtīgi lielas! Nedomāju, ka poļu zemenes ir sliktākas vai ķīmiskas. Kad būs mūsu, ēdīsim mūsu zemenes,” atklāj alūksniete Monta Strautiņa-Gira. Savukārt pensionāre Lūcija Vīksna no Apes zemenes iegādājās mazmazdēliņam – lai nogaršo. “Labāk, protams, pirktu Latvijas ogas, bet nesmādēju arī ievestās. Kamēr vietējo zemeņu nav, pērkam citas, un varbūt nemaz nav sliktākas. Cena gan šķiet nedaudz par lielu,” stāsta L.Vīksna un atzīst, ka ļoti gaida Latvijā audzētās ogas. Vien norāda – ja cena būs ļoti liela, tad gan nepirks.
Pašmāju tirgotāji “Tornis DT” piedāvā iegādāties ne vien ievestās zemenes, bet arī saldos ķiršus, nektarīnus, gurķus, tomātus un citus dārzeņus. “Zemenes netirgojam katru dienu, bet, kad ir, vienmēr dienas laikā izpērk - vidēji tie ir 75 kilogrami. Neglabājam un otrā dienā netirgojam. Cena ir bijusi gan lielāka, gan mazāka - tas atkarīgs no tā, par kādu cenu iepirkts Polijā,” stāsta pārdevēja Raja Davletšina-Lepetjuha. Viņa atklāj, ka cilvēki dalās divās grupās: vieni pērk Polijas preci un neuzskata to par sliktāku, taču ir daļa, kas ir pret to un neiegādājas.

Konkurence lielāka
Jau otro gadu Polijas zemenes tirgo alūksnietis Rauls Alvateris, kurš nodibinājis uzņēmumu SIA “Remenes”. “Pagājušajā gadā veicās labāk, taču šogad ievesto zemeņu tirgotāju ir vairāk. Nopelnīt kaut ko var, bet neiet tik labi, kā vajadzētu. Ieguldījumi tomēr ir diezgan lieli,” saka R.Alvateris. Latvijā un Polijā audzēto zemeņu cenu atšķirību viņš skaidro ar to, ka lauksaimniecība Polijā ir pavisam citā līmenī. Viņš ietieku katram kādreiz aizbraukt uz Polijas tirgu, lai savām acīm redzētu produktu apjomus. “Produkcijas ir ļoti daudz, tāpēc arī cena ir zemāka. Ja zemenes pērk tirgū, sanāk diezgan dārgi, taču, pērkot uzreiz no zemnieka, ir lētāk. Man ir sadarbība ar zemnieku Varšavas apkārtnē. Līdzko ogas nolasītas, tās uzreiz tiek transportētas uz Latviju - nav nekādas glabāšanas. Cenu ietekmē arī laika apstākļi. Piemēram, divas dienas Polijā bija lietus, līdz ar to zemenes neviens nelasīja un cena palielinājās. Otrs – jo lielāka oga, jo lielāka cena,” skaidro R.Alvateris. Viņš runājis ar vietējiem zemeņu audzētājiem, un abas puses nonākušas pie secinājuma – katrs grib kaut kā naudu nopelnīt. R.Alvateris zemenes tirgos tik ilgi, kamēr būs pieprasījums. Līdzko būs cilvēkiem pieejama cena Latvijas zemenēm, poļu ogas vairs nepirks. Viņš ir pārliecināts, ka poļu zemenes nav nedabīgākas par latviešu ogām.
Trešā zemeņu tirgotāja identitāti neizdodas noskaidrot. Pārdevēja, kura neatklāj savu vārdu, vien saka, ka pieprasījums ir liels. Īpaši ātri tiek izpirktās lielās un skaistās ogas. Dienā vidēji tiek pārdoti 150 kilogrami zemeņu.

Savējie nešmaucas
Arī pašmāju zemnieki ievērojuši, ka poļu zemeņu tirgotāju mūsu pusē kļūst vairāk. “Alūksnes Ziņu” aptaujātie zemeņu audzētāji atzīst – tas kropļo tirgu. Alūksnieši paši nemēdz šmaukties un neuzdod no Polijas atvestās zemenes par pašu audzētām, bet, vai tā nedara tirgotāji no citām pilsētām, var tikai minēt. Vietējiem zemniekiem ir aizdomas, ka tā notiek. “Šobrīd visi godīgi uzrāda, ka zemenes ievestas no Polijas, bet nedaudz vēlāk situācija būs cita. Ir novērots, ka  zemenes tiek dēvētas par pašu audzētām un mākslīgi paaugstinātas cenas - tas kropļo tirgu. Ko darīt? Cilvēkiem jāiepērkas pie zināmiem tirgotājiem. Mēs uzlikto latiņu noturam, un mūsu klienti vienmēr var būt droši, ka tās ir mūsu pašu audzētās zemenes. Pērkot no iebraucēja, pašiem jāizvērtē situācija. Esmu dzirdējis kuriozus stāstus, ka viens un tas pats pārdevējs vienā pilsētā uzdodas par zemnieku no vienas pilsētas, citā – jau no citas pilsētas. Tādu gadījumu ir īpaši daudz Rīgā. Mazā pilsētā cits citu pazīst un jautājumu nav,” pārdomās dalās Jaunalūksnes pagasta zemnieku saimniecības “Sprogas” īpašnieks Ivars Tīcs.

Neizdevīgi audzēt siltumnīcā
Tam piekrīt arī Jaunalūksnes pagasta piemājas saimniecības “Tereški 9” saimnieks Edgars Brilts. “Protams, tas pārblīvē tirgu. Lai gan mūsu pusē problēma pagaidām nav tik liela, tomēr tāda tā varētu kļūt. Alūksne ir maza, tāpēc cits citu pazīst. Taču šaubu ēna krīt pār iebraucējiem. Vai viņu zemenes ir tiešām audzētas Latvijā, mēs nezinām. Rīgā un citās lielpilsētās tā ir problēma. Mierīgi poļu zemenes var uzdot par pašu audzētām,” norāda E.Brilts. Tieši no Polijas agri ievesto zemeņu dēļ E.Briltam šogad vairs nav bijis izdevīgi audzēt zemenes siltumnīcā. “Pagājušajā gadā pirmās zemenes tirgū bija tieši siltumnīcā audzētās. Darbs un finanses, kas jāiegulda, neatmaksājas. Tieši poļu produkcijas dēļ esmu atteicies no idejas, ka jau maijā varu piedāvāt vietējo ogu,” saka E.Brilts un piebilst, ka vien paša cilvēka ziņā ir brīva izvēle - pirkt poļu vai latviešu audzētās zemenes, kurām zināms, kā, kur un kas audzējis. Pie tam – tās pircējam tiek piedāvātas tūlīt, kā nolasītas no lauka, nevis mērojušas stundām ilgu ceļu līdz Alūksnei.

Poļiem mūsu ogas garšo labāk
“Mans personīgs viedoklis ir tāds, ka nevar salīdzināt vietējo zemeni ar Polijā augušo. Poļu zemnieki, kuri visu savu dzīvi veltījuši zemeņu audzēšanai, Dobeles zinātniekiem atzinuši, ka Latvijā augušās zemenes ir daudzkārt garšīgākas. Tas tādēļ, ka Latvijā ir krasi atšķirīga dienas un nakts gaisa temperatūra. Tas tad arī uzlabo garšu,” stāsta E.Brilts. Arī I.Tīcs piekrīt, ka Polijas zemenes ir nekvalitatīvākas, jo atšķiras audzēšanas tehnoloģijas. “Vietējās zemenes tomēr atšķiras no ievestajām. Mūsu zemenes ir salīdzinoši svaigākas un kvalitatīvākas. Mēs nevaram zināt, vai tie, kuri ogas audzē eksportam, dara to pietiekami godprātīgi. Pats esmu strādājis ārzemēs un zinu, ka eksportam tiek audzēts citādāk, jo pašiem nebūs jāēd. Protams, nevar runāt par visu kopumā. Ir atsevišķi gadījumi, kad ievestajām zemenēm kvalitāte nemaz tik slikta nav. Bet vidēji tomēr ir sliktāka,” norāda I.Tīcs.
Pirmās Alūksnes pusē audzētās zemenes tirgū būs pieejamas šīs nedēļas nogalē. Lai gan ierasts, ka zemeņu laiks Alūksnes pusē sākas ap Jāņiem, šogad sausā un karstā laika dēļ tas būs nedaudz agrāk. Abās zemeņu audzētavās pašas pirmās ogas nobaudītas jūnija pirmajās dienās. E.Brilts atklāj, ka pirmos 900 gramus pārdevis par 10 eiro. Kāda būs turpmākā cena, vēl pāragri runāt. “Stabilā vidējā cena būs apmēram 3 eiro. Protams, pirmās zemenes, kuras audzētas zem agrotīkla, būs dārgākas. Lai tik agri iegūtu zemenes, ir papildu izdevumi. Kāda šogad būs raža, prognozēt grūti, jo ziema nebija labvēlīga zemenēm: bija lielas temperatūras svārstības, savukārt janvārī bez sniega salīdzinoši liels sals. Ir šķirnes, kas apsalušas, tādēļ atsevišķām šķirnēm raža varētu būt mazāka,” norāda I.Tīcs. ◆

Komentāri 20

Pircējs

Nu nopirktu tās Poļu zemenes pirms nedēļas, ne ta saldes, ne ta garšīgas, pie tam vēl puszaļas atveduši mums te...

pirms 4 gadiem, 2016.06.10 15:53

ar pirku

tieši tā perfektāk pat nevarētu noraksturot..

pirms 4 gadiem, 2016.06.10 20:33

alloko

skābas un ar tukšiem vidiem. salasa arī maisā tādas nekādas,,,,

pirms 4 gadiem, 2016.06.10 21:32

un

izmesta nauda. pagaidīšu viet'ējās

pirms 4 gadiem, 2016.06.11 09:23

holli

vietējās jau ir, par 7-8 eiro. pērc, kas tev liedz.

pirms 4 gadiem, 2016.06.11 14:48

to alloko

ja tu ko saprastu no zemenēm, tad zinātu, ka ir šķirnes ar tukšumiņiem vidū - vienalga, kur audzētas. stādi, audzini, tad zināsi un garšos arī -kā jau no dobes, protams, ka labāk. bet nav nemaz tik sliktas arī šīs. no dobes pirktās - stipri dārgas pagaidām.

pirms 4 gadiem, 2016.06.11 20:34

to alloko

ja tu ko saprastu no zemenēm, tad zinātu, ka ir šķirnes ar tukšumiņiem vidū - vienalga, kur audzētas. stādi, audzini, tad zināsi un garšos arī -kā jau no dobes, protams, ka labāk. bet nav nemaz tik sliktas arī šīs. no dobes pirktās - stipri dārgas pagaidām.

pirms 4 gadiem, 2016.06.11 20:34

to alloko

ja tu ko saprastu no zemenēm, tad zinātu, ka ir šķirnes ar tukšumiņiem vidū - vienalga, kur audzētas. stādi, audzini, tad zināsi un garšos arī -kā jau no dobes, protams, ka labāk. bet nav nemaz tik sliktas arī šīs. no dobes pirktās - stipri dārgas pagaidām.

pirms 4 gadiem, 2016.06.11 20:34

Grrrr...

Bu bu bu....
Es veikalā nopirku pienu ar šīs dienas derīguma termiņu, arī skumji! Bet saprotu, ka ne dēļ tā man gāzt savu žulti šajā portālā! Kas jūs esat galvu saspieduši?! Par visu un visiem bubinat! Ak Jūs nelaimes čupiņas, nabadziņi! Skābas zemenes iesmērējuši! Naudu gaidat atpakaļ vai? Izmetāt tas ļaunās zemenes, vai tomēr gardām mutēm apēdāt?
Nožēlojami!...........

pirms 4 gadiem, 2016.06.11 18:57

,,,

nopirkt un izmest?

pirms 4 gadiem, 2016.06.12 13:34

daiga

no polu zemeneem jaakasaas,es eedu Spaanu zemenes un nekasos,bet vissgarsigaakaas ogas bija no mammas darza "Siilos" bet......

pirms 4 gadiem, 2016.06.12 21:50

!

Mazgāties vajag! :)

pirms 4 gadiem, 2016.06.13 09:04

daiga

no polu zemeneem jaakasaas,es edu Spaanu zemenes un nekasos {£ 1.75 par 450 gr)
bet vissgarsigaakas ogas bija no mammas darza "SILOS" bet.......

pirms 4 gadiem, 2016.06.12 21:55

daiga

no Polu zemeneem jaakasas, es edu Spanu zemenes un nekasos,bet vissgarsigakas bija mammas audzeetas zemes darza "SILI"

pirms 4 gadiem, 2016.06.12 21:59

Daigai

Cik reizes vēl kasīsies, nu ēd taču tās mammas zemenes un beidz kasīties!

pirms 4 gadiem, 2016.06.13 09:14

visslabi

Šodien paņēmu Poļu un ļoti smukas un garšīgas, vairāk tāpat neņemšu, sāksies savējās dārzā...

pirms 4 gadiem, 2016.06.13 13:18

daiga

no poļu zemenēm daudz kasos, niez visas maliņas, metas tādi kā pūsliši, plīst un niez. Bet ''vissgardākās" ogas bija no mammas dārza(SILOS)...

pirms 4 gadiem, 2016.06.13 14:29

daiga

no Poļu zemenēm jākasās, kattru dienu. Bet visgardākās zemenes vectēvs nopirka, arī poļu, bet jākasās no tām nav, pirka "SILOS".....

pirms 4 gadiem, 2016.06.13 14:31

Zane

No SILU zemenēm jākasās, nopirku poļu, nekas. Bet vissssssssgaršīgākās ir no kaimiņa dārza. Bet..

pirms 4 gadiem, 2016.06.13 14:49

Artis

visgardākā zemene esi tu

pirms 4 gadiem, 2016.06.15 21:29

Citu datumu laikraksti

  • Sadzirdēt  sirdsbalss teikto

    Sadzirdēt sirdsbalss teikto

    Pagājušajā nedēļā Alūksnes pilsētas skolu jauniešiem pirmajiem Latvijā bija iespēja dzirdēt iedvesmojošu un slavenu cilvēku stāstus Iedvesmas stundā....

  • Varēs mainīt tautības ierakstu

    Saeimā atbalstīts priekšlikums, ka Latvijas pilsoņi bez latviskas izcelsmes, kuri vismaz 15 gadus dzīvo Latvijā, prot valsts valodu un ir piederīgi...

  • Kāda pavasara stāsts

    Pavasaris noskūpstīja zemi, atslēgdams vārtus ilgām. Kaut kas no šī skūpsta tika arī Fanijai, jo zaļā gaisma acīs iemirdzējās no jauna, pakrūtē...