Šis ir labs variants aizņemtākiem cilvēkiem, jo, lai izvārītu ziemai garšīgus salātus, tas nav jāpaveic vienā dienā. Paiet taču daudz laika, kamēr visu nepieciešamo, ja vien tas nav izaudzēts savā dārzā, sagādājam no veikala. Un kur tad vēl burku sagatavošana, dārzeņu mazgāšana un griešana! Bet nu – par visu no sākuma.
Smalki sagriezu tomātus un sīpolus, atbrīvoju no sēkliņām un sagriezu strēmelītēs dažādu krāsu saldos piparus, kā arī vienu aso pipariņu. Burkānus notīrīju un sarīvēju uz rupjās rīves, spiedē sasmalcināju visu galviņu notīrītu ķiploku. Visas sastāvdaļas (tīrsvarā) liku lielajā katlā, pievienoju eļļu, cukuru, sāli, etiķi un rūpīgi samaisīju. Tad to visu varam atstāt mierā vismaz astoņas stundas. Nākamajā dienā liku katlu uz plīts un sautēju tā saturu gandrīz stundu. Karstu vārījumu uzreiz pildīju tīrās cepeškrāsnī izkarsētās burciņās un aizvākoju. Apgāzu burciņas otrādi un sasedzu līdz pilnīgai atdzišanai. Nu varēju novietot glabāšanai apmēram sešus litrus gardu salātu.
Teksts un foto: Brigita Skaistkalne
Sastāvdaļas
● 3 kilogrami tomātu,
● 1 kilograms saldo piparu,
● 1 kilograms burkānu,
● 1 kilograms sīpolu,
● vismaz pāris ķiploka daiviņas,
● 2 glāzes eļļas,
● 1 glāze cukura,
● 3 ēdamkarotes sāls,
● 150 mililitru 9% etiķa.
Salāti ziemai aizņemtajiem
