Siera gatavošanā turpina dzimtas tradīcijas

Saimnieces prasme: ir izslavēta plašā apkārtnē.

Saimnieces prasme: ir izslavēta plašā apkārtnē
Alsviķiete Anna Vizule pirms Jāņiem katru dienu sien sieru. Tas ir tik garšīgs, ka no rituļa baudīt vēlas ne tikai bērni un mazbērni, bet arī kaimiņi un tālāki atbraucēji. Viņa secina, ka ir grūti apmierināt tik lielu pieprasījumu.
"Nekad neviens nav teicis, ka viņam negaršotu mans siers. Siešanas māku esmu mantojusi no mātes. Sākumā jau gāja visādi, bet tagad tiešām siers izdodas vienmēr. Recepte droši vien ir tāda kā nevienam. Esmu garšojusi citus - skābākus un lipīgākus, bet šis siers, jo ilgāk stāv, jo garšīgāks kļūst. Tas nekas, ja appelē. Pelējumu nogriež un var ēst uz maizes vai apcept. Apsālītu un saulē apžāvētu sieru iespējams uzglabāt un ēst ziemā," stāsta A.Vizule.
Viņa atzīst, ka katrai siera sējējai ir savi noslēpumi. Bet svarīgākais priekšnoteikums visām ir labas izejvielas - piens un biezpiens. Anna neņemas no veikalā pirktiem produktiem gatavot sieru.
"Es zinu, kāds ir piens un biezpiens manā saimniecībā. Turklāt biezpienam ir jāpastāv. Tad sieram ir pavisam cita garša. Biezpienu izmaļu gaļasmašīnā. Pielieku ķimenes un olas, nedaudz sviesta, arī svaigu un skābu krējumu, ja ir," viņa atklāj recepti. Tagad Anna sien sieru, kas ir nedaudz sāļāks, lai labāk garšotu ar alu. To vīrs Jānis dara pēc Annas mammas receptes. Tam vajag labus miežus, iesalu un apiņus.
"Man garšo rūgtens alus. Tad ir jāliek vairāk apiņu. Pieberam nedaudz cukura, bet var arī iztikt bez tā. Tad ir īsts miežu alus," klāsta A.Vizule. Alus rūgst kubulā, bet pēc tam to lej muciņās.

Citu datumu laikraksti

  • ES un TU

    Sveiki, lasītāj! Tas, ko tu tagad turi rokās, nav kārtējais reklāmas pielikums vai politiskās partijas uzsaukums.Sveiki, lasītāj! Tas, ko tu tagad...

  • Noslēdzas dārzu stādīšanas akcija Latvijā

    Maija beigās Salacgrīvā ar politiķu, ekspertu ES jautājumos, pašvaldības pārstāvju, vietējo iedzīvotāju, kā arī pūtēju orķestra dalību noslēdzās...

  • Latvijas izglītība nepaliks nomaļus

    ES ir tepat mums blakus, un to mēs ikdienā izjūtam uz katra soļa: vides standartu piemērošanā, kvalitatīvākas pārvaldes ieviešanā, lauksaimniecības...

  • Mīts: Eiropas Savienībā nosaka garāku darba laiku

    - Eiropas Savienībā Darba laika direktīvā ir noteikts lielāks stundu skaits nekā Latvijas Darba likumā. Tas taču nozīmē, ka pēc pievienošanās Eiropas...

  • Piedāvā pasākumus dažādām gaumēm

    Piemiņas pasākumi. 14.jūnijā pulksten 10.00 Alūksnē Komunistiskā genocīda upuru atcerei notiks piemiņas brīdis pie Mātes tēla.Piemiņas...

  • Ja nākamajā rītā ir slikti

    Ir izlaidumu un tūlīt arī - Jāņu laiks. Starp smaržojošiem ziediem un pīpenēm. Bet reizēm nākamajā dienā pēc kārtīgas lustēšanās ir nedaudz grūti un...

  • Lauku iedzīvotāji Latvijā uzskata, ka var izdzīvot bez Eiropas Savienības

    Alsviķu pagasta iedzīvotāja Velta Jundze ir pārliecināta, ka Latvija var izdzīvot arī bez iestāšanas Eiropas Savienībā.Alsviķu pagasta iedzīvotāja...

  • Upe

    Viņas balss aiztrūkst, viņa atmin Ansi un iedomā, kā būtu, ja viņš būtu ienācis pie Dārtas kā pie "Rotiņu" saimnieces, bagātais Silabriedis Ansi...

  • Uz Albāniju var doties bez vīzas

    29.maijā stājies spēkā vienpusējs bezvīzu režīms ar Albāniju.29.maijā stājies spēkā vienpusējs bezvīzu režīms ar Albāniju . Latvijas Republikas...