Svētku pārsteigums

Aknu pastēte kā svētku torte.

Aknu pastēte kā svētku torte
Tuvojoties Ziemassvētkiem, saimnieces arvien biežāk domā, ko celt svētku galdā. Alūksnes atpūtas kluba "Jolanta" pavāre Maija Jansone iesaka viesus pārsteigt ar kārtaino aknu pastēti.
Tas ir ideāls ēdiens, jo tajā ir apvienots viss: aknu pastēte, majonēze, tomātu mērce. Piedevas nav vajadzīgas. Lai to pagatavotu, nevajag daudz līdzekļu. Ja nevēlas, lai pastēte ir pikanta, var nelikt žāvētu gaļu. Ja grib maigāku aknu kārtu, tai pievieno putotu saldo krējumu. Aknas cepot, nedrīkst sālīt, jo sāls tās atsulo un aknas kļūst cietas. Tāpēc sāli pievieno cepšanas beigās. Aknas nedrīkst arī pārvārīt, jo tad tās kļūst sausas un graudainas.
Līga Zara, Kristīne Vimba
Kārtainai aknu pastētei nepieciešamas aknas, žāvēta gaļa, sīpoli, ķiploki, majonēze, tomātu mērce, buljons, želatīns, citrons un garšvielas.
1. Aknas sagriež gabaliņos un cep uz sakarsētas pannas. Apkaisa ar maltiem pipariem.
2. Sagriež sīpolus un žāvēto gaļu.
3. Sīpolus un gaļu pievieno aknām, ko maisot cep.
4. Nelielos gabaliņos sagriež ķiploku, ieber pannā, uzber sāli. Apceptos produktus un burkānus ieber katliņā. Ūdenī izšķīdina buljona koncentrātu. Katliņā ielej daļu buljona. Pieber melnos nemaltos piparus un lauru lapas. Sautē.
5. Uzbriedina želatīnu.Karstam atlikušajam buljonam pievieno
¼ želatīna.
6. Trauku, kur gatavos pastēti, izskalo ar aukstu ūdeni. Tajā ielej buljona kārtu un noliek aukstumā sarecēt.
7.Katliņā karsē majonēzi. Ūdens peldē kausē ¼ želatīna. Karstā majonēzē ielej izkausēto želatīnu, masu uzkarsē.
8.Sautētos produktus sietā notecina.
9.Buljonu, kur sautējās aknas, izkāš un lej atpakaļ katlā.
10.Atdzesētus produktus divas reizes maļ gaļas mašīnā.
11. Samalto masu pievieno izkāstajam šķidrumam, karsē un pievieno garšvielas: cukuru, sāli, muskatriekstu.
12. Uz sarecējušās buljona kārtas liek dekoru - selerijas lapu, citrona gabaliņu, dzērvenes.
13.Uz buljona kārtas liek atdzisušu majonēzi. Novieto aukstumā.
14. Uzkarsē tomātu mērci, pievieno sāli un cukuru. Tomātu mērcei pievieno izkausētu ¼ želatīna. Masu atdzesē, lej uz sarecējušās majonēzes kārtas. Liek aukstumā.
15. Aknu masai pievieno izkausētu ¼ želatīna, lej uz sarecējušās tomātu mērces kārtas. Atdzesē.
16. Sastingušo pastēti iegremdē traukā ar karstu ūdeni, ar nazi atdala pastētes malas no trauka un strauji izgāž uz šķīvja. Grezno.

Citu datumu laikraksti

  • Necieš netaisnību

    Apes pilsētas ar lauku teritoriju sociālo lietu komitejas locekle Ilze Sproģe smej, ka pēdējā pusgada laikā ir kļuvusi par Apes detektīvu, kas ķer...

  • Bērnudārzā gaida Ziemassvētku vecīti

    Apes pirmsskolas izglītības iestādē "Vāverīte" valda svētku noskaņojums, ko rada audzēkņu gatavotie Ziemassvētku rotājumi.Apes pirmsskolas izglītības...

  • Saimniecībā ir vairāk nekā pussimts govju

    Apes pilsētā ar lauku teritoriju sešus gadus vectēva mājās "Zīļi" saimnieko Inta un Aigars Bremzes, kas pievērsušies piena lopkopībai.Apes pilsētā ar...

  • Īsziņas

    Atpūtīsies darbinieki. Liepnas pagastā 29.decembrī būs pasākums pagasta iestāžu darbiniekiem.Atpūtīsies darbinieki Liepnas pagastā 29.decembrī būs...

  • Siera bumbiņu recepti tur noslēpumā

    Zemnieku saimniecībā "Līvi" Madonas rajona Mārcienas pagastā šobrīd ir klusais periods, jo kazu ganāmpulks gaida ikgadējo papildinājumu.Zemnieku...

  • Ar prātu pret paģirām

    Žurnālā „Veselība" decembrī lasiet: aktrise un robinsone Anna Šteina stāsta par badu un izdzīvošanu uz vientuļas salas.Žurnālā „Veselība" decembrī...

  • Ceļojums ir emocionāls piedzīvojums

    Alūksnes ārsts Pēteris Kučiks katru gadu atvaļinājuma laikā dodas ceļojumā.Alūksnes ārsts Pēteris Kučiks katru gadu atvaļinājuma laikā dodas...

  • Zāļu vietā izraksta Mocartu, Bahu un Bēthovenu

    Cilvēku mūzikas izvēle ir dažāda. Vieniem tā ir nemitīga ikdienas pavadone un skan darbavietā, mājās, braucot automašīnā vai pat, ejot pa...

  • Afganistānas mezgls

    Kārtējo reizi musulmaņu zeme Afganistāna nokļuvusi pasaules lielāko samezglojumu centrā.Kārtējo reizi musulmaņu zeme Afganistāna nokļuvusi pasaules...