Aknu pastēte kā svētku torte.
Aknu pastēte kā svētku torte
Tuvojoties Ziemassvētkiem, saimnieces arvien biežāk domā, ko celt svētku galdā. Alūksnes atpūtas kluba "Jolanta" pavāre Maija Jansone iesaka viesus pārsteigt ar kārtaino aknu pastēti.
Tas ir ideāls ēdiens, jo tajā ir apvienots viss: aknu pastēte, majonēze, tomātu mērce. Piedevas nav vajadzīgas. Lai to pagatavotu, nevajag daudz līdzekļu. Ja nevēlas, lai pastēte ir pikanta, var nelikt žāvētu gaļu. Ja grib maigāku aknu kārtu, tai pievieno putotu saldo krējumu. Aknas cepot, nedrīkst sālīt, jo sāls tās atsulo un aknas kļūst cietas. Tāpēc sāli pievieno cepšanas beigās. Aknas nedrīkst arī pārvārīt, jo tad tās kļūst sausas un graudainas.
Līga Zara, Kristīne Vimba
Kārtainai aknu pastētei nepieciešamas aknas, žāvēta gaļa, sīpoli, ķiploki, majonēze, tomātu mērce, buljons, želatīns, citrons un garšvielas.
1. Aknas sagriež gabaliņos un cep uz sakarsētas pannas. Apkaisa ar maltiem pipariem.
2. Sagriež sīpolus un žāvēto gaļu.
3. Sīpolus un gaļu pievieno aknām, ko maisot cep.
4. Nelielos gabaliņos sagriež ķiploku, ieber pannā, uzber sāli. Apceptos produktus un burkānus ieber katliņā. Ūdenī izšķīdina buljona koncentrātu. Katliņā ielej daļu buljona. Pieber melnos nemaltos piparus un lauru lapas. Sautē.
5. Uzbriedina želatīnu.Karstam atlikušajam buljonam pievieno
¼ želatīna.
6. Trauku, kur gatavos pastēti, izskalo ar aukstu ūdeni. Tajā ielej buljona kārtu un noliek aukstumā sarecēt.
7.Katliņā karsē majonēzi. Ūdens peldē kausē ¼ želatīna. Karstā majonēzē ielej izkausēto želatīnu, masu uzkarsē.
8.Sautētos produktus sietā notecina.
9.Buljonu, kur sautējās aknas, izkāš un lej atpakaļ katlā.
10.Atdzesētus produktus divas reizes maļ gaļas mašīnā.
11. Samalto masu pievieno izkāstajam šķidrumam, karsē un pievieno garšvielas: cukuru, sāli, muskatriekstu.
12. Uz sarecējušās buljona kārtas liek dekoru - selerijas lapu, citrona gabaliņu, dzērvenes.
13.Uz buljona kārtas liek atdzisušu majonēzi. Novieto aukstumā.
14. Uzkarsē tomātu mērci, pievieno sāli un cukuru. Tomātu mērcei pievieno izkausētu ¼ želatīna. Masu atdzesē, lej uz sarecējušās majonēzes kārtas. Liek aukstumā.
15. Aknu masai pievieno izkausētu ¼ želatīna, lej uz sarecējušās tomātu mērces kārtas. Atdzesē.
16. Sastingušo pastēti iegremdē traukā ar karstu ūdeni, ar nazi atdala pastētes malas no trauka un strauji izgāž uz šķīvja. Grezno.