Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Viens darbs otram netraucē

Lai gan alūksnietes Inas Novikovas profesija ir šuvēja, viņa jau astoņus gadus strādā par pavāri uzņēmuma "Unti" ēdnīcā.

Lai gan alūksnietes Inas Novikovas profesija ir šuvēja, viņa jau astoņus gadus strādā par pavāri uzņēmuma "Unti" ēdnīcā.
Ina ir dzimusi un augusi Alsviķos. Mācījusies Strautiņu pamatskolā, pēc tam skolojusies Valmierā par šuvēju. Par pavāri Ina nekur speciāli nav mācījusies. Šīs profesijas gudrības viņai mācīja pavāre Vija Bērziņa. Ina sāka mācīties no pašiem pamatiem. Pēc divu mēnešu ilgas apmācības viņa jau varēja strādāt patstāvīgi. V.Bērziņa dalījās zināšanās, kā pareizi gatavot, lai ēdiens būtu garšīgāks, kā izlietot produktus, lai nekas neietu zudumā. Inas pavārmākslas skolotājai V.Bērziņai ir bijuši daudzi mācekļi. Pirms diviem gadiem Ina mācījās pavāru kursos un ieguva sertifikātu.
Šobrīd jau astoto gadu Ina strādā ēdnīcā par pavāri. "Man patīk šis darbs, es nevarētu iztikt bez tā ne dienu. Jāsaka liels paldies Bērziņiem, kuri savulaik mani paņēma par mācekli. Šobrīd Vija man palīdz, jo es vēl visu neesmu apguvusi. Bet es vienmēr varu palūgt padomu, viņa nekad neatteiks. Mēs esam lieliski sastrādājušās," piebilst Ina. Viņa nenožēlo, ka ir apguvusi divas profesijas un uzskata, ka tās viena otrai netraucē.
Gatavo pēc pieprasījuma
Pavāra darbs ir smags. Inas darba diena sākas agri no rīta, jo viņai patīk klientiem vienmēr pasniegt svaigu ēdienu, nevis iepriekšējā dienā gatavotu. Pavāram ir jāzina ļoti daudz.
"Vispirms jāzina, kādus produktus drīkst savienot, kādus ne. Tās ir sanitārās normas, kas ir obligāti jāievēro, lai nerastos iespēja saslimt. Pēc tam jāzina, ko pēc kārtas gatavot, kādus produktus likt vispirms, kādus pēc tam. Jāzina, ko var pagatavot no katra produkta," atzīst Ina.
Ina gatavo dažādus ēdienus. Šobrīd visi ēdnīcā nobaudāmie ēdieni ir Inas gatavoti. Viņa atceras, ka kādreiz ēdienu sortiments nav bijis tik plašs. "Tagad cilvēki ir palikuši prasīgāki - no mazumiņa nevar izvēlēties, grib kaut ko vairāk, grib dažādību. Cilvēki vairāk sākuši ēst diētiskos ēdienus, piemēram, sautējumus, kāpostu šniceles. Ļoti pieprasītas ir zivis," stāsta pavāre.
Ina ir izstrādājusi savas receptes. Par šīs ēdnīcas firmas ēdienu viņa sauc marinētu vistu. "Vispirms vistu iemarinēju, pēc tam to sacepu ar ķiplokiem un pipariem. Es gatavoju vienkāršus ēdienus, nelieku klāt stipras un specifiskas garšvielas. Lai arī tas šobrīd ir moderni, daudziem klientiem tā negaršo," paskaidro pavāre. Ina gatavo pēc pieprasījuma. Viņai patīk gatavot, ja cilvēki pasaka, kas viņiem vislabāk garšojis.
Ina atzīst, ka viņas garšas izjūta ir iestrādājusies līdzīga V.Bērziņas garšas izjūtai. Viņu gatavotie ēdieni esot līdzīgi un nezinātājs nevarot atšķirt, ko kura ir gatavojusi.
Ina pārsvarā gatavo otros ēdienus, zupas, kā arī saldos ēdienus. Dienā sanāk gatavot piecus sešus ēdienus. Pavāres darba diena ir intensīva. Viņa pati gatavo un pati apkalpo klientus.
Vēlas apgūt kaut ko jaunu
Mājās pēc darba Inai gatavot ēst vairs negribas, bet jāgatavo, jo vakariņas gaida vīrs Aivars un astoņus gadus vecais dēls Vitālijs. Darbdienu vakaros Ina cenšas pagatavot kaut ko vienkāršu un ātri pagatavojamu, jo jāpaspēj padarīt citi mājas darbi, bet brīvdienās un svētku dienās Ina savus mīļos lutina ar īpašiem ēdieniem. Mājās viņai patīk gatavot saldos ēdienus, cept kūkas un tortes.
"Man šķiet, ka šajā jomā man izdoma darbojas vairāk. Es neesmu konditore, bet man šis darbs vienmēr paticis. Tas man patīk jau no bērnības, jo vecmamma kādreiz cepa garšīgas kūkas," atzīst Ina. Viņa labprāt arī pati mācītos par konditori, bet pagaidām nezina, vai tas izdosies. Viņa cer, ka kādreiz varēs pielietot praksē vecmammas un krustmātes gudrības, gatavojot konditorejas izstrādājumus.
Pavārei mīļākā ēdiena nav, garšo maizes ķīselis ar putukrējumu. Ina labprāt izmēģina kaut ko jaunu, bet piesardzīgi, jo cilvēkiem tas var negaršot. "Mājās varu arī eksperimentēt, bet darbā cilvēkiem ir jāpiedāvā kvalitatīvi ēdieni," secina I.Novikova.
Ina uzskata, ka ir jāmainās līdzi laikam, jācenšas piedāvāt arvien jauni ēdieni. Viņa nevar vien sagaidīt, kad ēdnīca atsāks darbu pēc rekonstrukcijas. Ina pati negribētu vadīt uzņēmumu, jo ir grūti atrast labu pavāru, kas uzklausīs sava priekšnieka vēlmes un izmantos arī viņa zināšanas.
Šuj savam priekam
I.Novikovas profesija ir virsdrēbju drēbnieks. Profesijā strādājusi tikai prakses laikā. Viņa nav aizmirsusi šīs zināšanas, šūt viņai patīk, tas ir kā vaļasprieks. Viņa šuj sev, bērnam, nekad neatsaka paziņām, ja kāds palūdz kaut ko uzšūt. "Ja māki sašūt virsdrēbes, tad pārējo mācēsi. Skolā nemācīja piegriezt, to esmu apguvusi pašmācības ceļā," stāsta sieviete. Šobrīd šūšanai atliek maz laika, jo pirmajā vietā viņai ir pavāres darbs.
Inu interesē arī medicīna. Viņa vienmēr lasa žurnālu "Veselība". "Šajā žurnālā varu atklāt interesantas lietas, uzzināt daudz ko par veselību. Medicīna mani interesē no skolas laikiem, kad apmeklēju sanitāro pulciņu. Man vienmēr gribas zināt vairāk, nekā pasaka ārsti," paskaidro Ina.
Inai patīk arī mezglot un adīt. Viņa lasa grāmatas par ēdieniem, sieviešu žurnālus. "Lai gan darbā nevaru lietot kosmētiku, kaut kur izejot, man patīk uzposties," atzīst Ina.
Mācās no kļūdām
Ina saka, ka viņai ir grūti sevi vērtēt, bet atzīst, ka ir vienkārša. "Esmu kautrīga. Uzskatu, ka sevi nevar slavēt. Man ir grūti spriest, ko par mani domā citi, bet patīk, ja pasaka, kad kaut kas nav kārtībā. Tas ir svarīgi, jo kļūdas ir jālabo, no tām ir jāmācās, lai nākamajā reizē tās nepieļautu," atzīst viņa.
Inai patīk jautrība, bet viņai ir grūti pierast pie nepazīstamiem cilvēkiem. "Sākumā jutos neomulīgi, strādājot aiz letes, jo katrs cilvēks ir citādāks un katram jāatrod citādāka pieeja. Bet ar laiku pieradu," stāsta pavāre.
Inai ir samērā maz brīvā laika, tādēļ to viņa cenšas pavadīt kopā ar ģimeni. Sieviete ir pateicīga vīram, ka viņš visus šos gadus ir rūpējies par dēlu, ka ir tik saprotošs. Šoruden dēls sāks iet skolā.
Novikovu ģimene atpūšas apmeklējot kultūras pasākumus, vasarā peldoties un sauļojoties pie ezera, barucot ciemos pie radiem uz Balviem un Valmieru, kā arī rīkojot viesības savās mājās. "Braucam pastrādāt lauku darbus pie vīramātes vai manas mammas. Man patīk novākt ražu, bet ravēt gan nepatīk," smej Ina.
Vislabāk Ina jūtas mājās. Viņai nepatīk ilgi uzturēties svešā vietā. "Man patīk kaut ko labiekārtot, kaut ko mainīt, padarīt mājokli omulīgāku," stāsta Ina.
Mājās Inu vienmēr sagaida mājas sargs kaķis Bonis. "Viņš ir kārtīgs kaķis un ļoti mīļš. Protams, gadās arī pa kādai nerātnībai, bet man patīk viņu samīļot. Bonis man palīdz atbrīvoties no stresa," spriež Ina.

Citu datumu laikraksti

  • ES nepieļaus tabakas epidēmijas uzvaru

    ES ir nopietni ķērusies pie sabiedrības pašiznīcināšanās novēršanas jeb, citiem vārdiem, pie tabakas ietekmes uz sabiedrības veselību...

  • Gan pacienti modīsies!

    Viena no visvieglākajām un ātrāk noslēgtajām sadaļām pirmsiestāšanās sarunās ar ES mums bijusi sadaļa par labklājību, uzskata Publisko un privāto...

  • Bez aprūpes nepaliksim

    Pēc valdības uzņemtā kursa uz ES un bezdeficīta budžetu daudziem no mums sāk veidoties priekšstats, ka dzīve kļūst arvien dārgāka, birokrātiskāka,...

  • Saullēkta krāsās

    Vietām koši zaļa lapotne, citur sudrabaina un pelēcīga, citur tumši zaļa vai jau dzeltēt sākusi.3. Vietām koši zaļa lapotne, citur sudrabaina un...

  • Piedāvā dažādus kultūras pasākumus

    Apes pilsētai - 75. 23. un 24.augustā - Apes pilsētas 75 gadu jubilejas pasākumi.Apes pilsētai - 75 23. un 24.augustā - Apes pilsētas 75 gadu...

  • Armijas formas tērpā prot saglabāt sievišķību

    Alūksniete Dzintra Andrejeva sevi raksturo kā cilvēku, kam vienmēr vajagot darboties un kam piemīt neizsīkstoša enerģija. Viņai vienmēr gribas...

  • Laika ziņas

    Šodien īslaicīgs lietus, pērkona negaiss. Dienvidrietumu, dienvidu vējš 5 - 10 m/s. Gaisa temperatūra naktī no +8 līdz +13, dienā no +20 līdz +25....

  • Saullēkta krāsās

    Viņš ļoti labi zināja, ka sievu kaitināja Normunda nesaprotamie joki, brīžiem sarkasms un cinisms. Nē, tam nu gan viņa neļausies! Vienkārši- jāprot...

  • Digitālie prieki un rūpes

    Divdesmit pirmais gadsimts Latvijā ienācis ar vispārēju digitalizācijas zīmi. Digitālās fotokameras, videokameras, mūzikas atskaņotāji un cita...