Pētījumi zinātnē arvien no jauna apliecina to, ka tieši dabīgajām vielām ir vislabākā ietekme uz cilvēka organismu un veselību.
Pētījumi zinātnē arvien no jauna apliecina to, ka tieši dabīgajām vielām ir vislabākā ietekme uz cilvēka organismu un veselību. Tāpēc pēdējo gadu laikā pasaulē novērojama interese par dabiskajiem produktiem, kas radīti un veidoti cilvēka organisma stiprināšanai.
Viens no šādiem produktiem ir zivju eļļa, tajā ietilpstošās Omega-3 taukskābes (TS).
Omega-3 TS uzņemšana jānodrošina ar uzturu - papildus jālieto dziļūdens jūras zivis vai zivju eļļa. Zivju eļļa un zivis, kura satur Omega-3 TS, uzlabo sirds un asinsrites darbību; labvēlīgi ietekmē ādas veselību; mazina depresiju. Zinātnieki apgalvo, ka tie, kuri vismaz reizi nedēļā ēd zivis, mazāk cieš no depresijas.
Omega-3 uzlabo arī smadzeņu asins apgādi, atmiņu, stimulē dažādas smadzeņu funkcijas, pozitīvi ietekmē psihi. Zivju un zivju eļļas uzņemšana dažādo uzturu. Ieteicams ēst arī liesas beztauku zivis. Skandināvijas valstu pētījumos pierādīts, ka Omega-3 taukskābes stimulē bērnu nervu sistēmas attīstību, īpaši pirmajos dzīves mēnešos, tāpēc to iesaka lietot grūtniecēm un jaunajām māmiņām, kas baro bērnu ar krūti.
Tā stiprina cukura diabēta slimnieku sirdis un regulē lipīdu disbalansu asinīs, palīdz ārstēt artrītu. Zivju eļļa un zivis, kas satur Omega - 3 nepiesātinātās taukskābes, mazina locītavu iekaisumus. Zivis satur daudz kalcija, kas labvēlīga ietekmē kaulu un locītavu veselību, īpaši veciem cilvēkiem.
Uzturs ietekmē arī saslimstību ar prostatu. Vācu zinātnieki secinājuši, ka vīrieši, kas neēd zivis, divas līdz trīs reizes biežāk pakļauti riskam saslimt ar kādu no prostatas slimībām nekā tie, kuri to dara regulāri.
Vismaz divas līdz trīs reizes nedēļā būtu jālieto apmēram 200 gramu treknu zivju dienā. Latvijas iedzīvotāji lielākoties vairāk ēd gaļu un kartupeļus, tikai retais ikdienas ēdienkartē izvēlas zivis. Tāpēc vislabākais veids, kā nodrošināt organismu ar nepieciešamo TS daudzumu, ir papildus lietot Omega-3, kas satur zivju eļļu. Svarīgi, lai zivju eļļa būtu iegūta iespējami tīrā vidē un tajā būtu norādīts standartizēts Omega-3 TS saturs. Nepieciešamais daudzums cilvēkam ikdienā ir 650 mg, savukārt sirds slimniekam - 950 mg.