"Aikāgaršo" maltīte Latvijas Valsts svētku noskaņās

Tuvojoties Latvijas 95. dzimšanas dienai, "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis rosina svētkus sagaidīt tradicionālās noskaņās, pagatavojot veselīgus un gardus ēdienus sarkanbaltsarkanā jeb Latvijas karoga krāsās. Turklāt 18. novembra svētku mielasts ir īstais laiks, kad galdā celt Latvijā ražotu un audzētu produkciju. "Aikāgaršo" aicina Latvijas dzimšanas dienas svinības padarīt gardākas ar biešu vinegretu, kas papildināts ar olu un siļķi, dzērveņu – jogurta želeju, vai biešu pankūkām ar putotu cidoniju krēmu. 

DZĒRVEŅU JOGURTA ŽELEJA

Pagatavošana laiks: 2h un 30 min

Porcija: 4 cilvēkiem


Nepieciešams:

  • Svaigas dzērvenes – 500 g
  • Cukurs – 200 g
  • Dzeramais ūdens – 250 ml
  • Jogurts bez piedevām Alpenrose – 400 g
  • Pūdercukurs – 120 g
  • Želatīns – 40 gŪdens – 50 ml


Pagatavošana:

 

  • Samal dzērvenes ar cukuru un izspied caur sietu
  • Atsevišķā traukā sajauc jogurtu ar pūdercukuru
  • Sajauc želatīnu ar aukstu ūdeni un uzbriedini
  • Sakarsē želatīnu un pievieno 2/3 dzērvenēm, savukārt 1/3 jogurtam un samaisi
  • Lej ½ izveidotās dzērveņu masas formā un liec ledusskapī uz 30 min.
  • Kad želatīns nedaudz sacietējis, lej pa virsu jogurta masu un liec ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm.
  • Kad arī baltā jogurta masa sacietējusi, pārlej to ar atlikušo dzērveņu masu un ļauj želejām sacietēt
  • Kad želejas sacietējušas, griez gabalos un dekorē pēc savas izvēles

Aikāgaršo padoms!

Izmēģini pagatavot želeju arī no jogurta ar piedevām, kā arī izmanto dažādas citas svaigās ogas un augļus.

BIEŠU PANKŪKAS AR PUTOTU CIDONIJU KRĒMU  

Pagatavošana laiks: 40 min

Porcija: 4 cilvēkiem

 

Nepieciešams:

 

Pankūkām

  • Vārītas bietes – 400 g
  • Olas – 2 gab.
  • Milti – 120 g
  • Cukurs – 2 ēdamk.
  • Apelsīni – 2 gab.
  • Sāls – 1 šķipsniņa
  • Eļļa cepšanai
  • Kanēlis – 1 ēdamk.
  • Soda – ½ tējk.

 

Krēmam

  • Cidoniju sula – 50 ml
  • Krēmsiers Rimi – 200 g
  • Olas – 1 gab.
  • Cukurs – 1 ēdamk.

 Pagatavošana:

 

  • Samal vai izberz caur sietu bietes, pievieno olas, cukuru, kanēli un šķipsniņu sāls
  • Masai pierīvē apelsīna miziņu un sulu no apelsīniem
  • Visu sajauc viendabīgā masā un pievieno miltus, sodu. Ja vēlies pankūku mīklu nedaudz šķidrāku, pielej mazliet piena, ūdeni vai apelsīnu sulu
  • Uz sakarsētas pannas nelielā eļļas daudzumā cep pankūciņas
  • Kamēr pankūkas cepas, pagatavo krēmu
  • Sakul olu ar cukuru biezā masā, pievieno krēmsieru, cidoniju sulu un sakul

 

Aikāgaršo padoms!

Ja pievienosi mīklai vairāk piena, sulas vai ūdens, iegūsi gardas plānās pankūkas.

 

BIEŠU VINEGRETS AR OLU UN SIĻĶI

Pagatavošana laiks: 1 h

Porcija: 4 cilvēkiem

 

Nepieciešams:

 

  • Bietes – 4 gab.
  • Kartupeļi – 2 gab.
  • Burkāni – 2 gab.
  • Skābēti kāposti – 200 g
  • Sīpols – 1 gab.
  • Olas – 3 gab.
  • Olīveļļa – 3 ēdamk.
  • Zaļumi – 1 sauja
  • Selection by Rimi sāls pēc garšas
  • Selection by Rimi citronpipari pēc garšas
  • Marinēta siļķe – 400 g

 

Pagatavošana:

 

  • Novāri bietes, kartupeļus un burkānus
  • Nomizo novārītos dārzeņus un sagriez kubiņos
  • Novāri olas (5. - 6.min.)
  • Smalki sagriez sīpolu un skābētos kāpostus
  • Sagriez siļķes fileju, sarīvē olas un sakapā zaļumus
  • Kārto salātus traukos, liekot kārtās visas sastāvdaļas
  • Pa virsu lej olīveļļu, uzkaisa sāli un citronpiparus

Aikāgaršo padoms!

Pagatavo šos salātus arī lielā traukā, jaucot visas sastāvdaļas uzreiz kopā. Pamēģini pievienot arī ābolu, tas lieliski garšos kopā ar pārējām sastāvdaļām.

Lietotāju raksti