No kā sākas saldējums?

Māriņkalna bibliotēkā 21.jūlijā norisinājās pasākums dažāda vecuma bērniem, kuri bija sanākuši, lai uzzinātu, kā radies mūsu visu gardums – saldējums.

Paverot vēstures lappuses var uzzināt ļoti interesantus faktus par saldējuma rašanos. Tos visus vērīgi bija izlasījusi un izpētījusi māriņkalniete Linda Voropajeva, kas tad arī ikvienam garduma mīlētājam izstāstīja tā izcelsmi. Grāmatās rakstīts, ka  jau pirms 3000 gadiem cilvēki zināja, ka, sajaucot kalnu sniegu un ledu ar augļu sulu, kanēli vai medu, iznāk lielisks atspirdzinājums. Senajiem romiešiem pat bija īpaša tehnoloģija, kā ledu no tālienes atgādāt līdz siltajai Romai – mūsdienu Itālijas galvaspilsētai. Kalnos viņi no ledājiem izzāģēja lielus klučus, kurus iepakoja ādās un salmos, sakrāva ratos un tad noveda lejā uz pilsētu. Atvesto ledu lika dziļos pagrabos, jo ledusskapju toreiz nebija.

Saldējumu, kādu pazīstam mūsdienās, pirmie sāka gatavot itālieši, bet pirmā saldējuma kafejnīca savas durvis vēra Francijas galvaspilsētā Parīzē 1651.gadā. Saldējuma gatavošanas recepti tālāk pārņēma Anglija – karaļa Čārlza I laikā. Viņš nolīdzis franču pavāru de Mirko, kas kādā galma ballē pārsteidzis  smalkos viesus  ar desertu, kurš atgādinājis sniegu, bet nogaršojot izrādījies salds un krēmveidīgs.

Tā saldējums kļuva populārākais deserts Eiropā, vēlāk visā pasaulē. Saldējuma rūpnieciskā ražošana attīstījās 20.gadsimtā, līdz ar to ekskluzīvais kārums beidzot kļuva pieejams plašākam patērētāju lokam.

Bērni ar lielu interesi noklausījās Elgas Auziņas stāstījumu par saldējuma gatavošanas ceļu – kā no gotiņas piena rodas kraukšķīgā vafelē pildīts balts vai krāsains saldētais gardums.  Stāstījumu lieliski papildināja sagatavotais stends ar attēliem. Noklausījušies stāstījumu, bērni uzdeva jautājumus, lai pilnīgāk izprastu šo saldējuma tapšanas procesu.

Pēc stāstījuma par saldējuma rašanos un ražošanu Latvijā bērni paši uzzīmēja savu sapņu saldējumu, kādu vēlētos redzēt nākotnē. Pasākuma gaitā bērni arī skandēja visdažādāko autoru sacerētos dzejoļus par saldējumu. Visiem ļoti patika, kā M.Laukmanes dzejoli “No kā sākas saldējums?” norunāja Sindija Voropajeva.

Protams, ja pasākums par saldējumu, tad tas nav iedomājams bez paša garduma baudīšanas. Ikviens tika pacienāts ar dažāda veida saldējumiem, tikai šoreiz bērniem tas bija jāizgaršo daudz cītīgāk, jo bija dots uzdevums noteikt tā sastāvu jeb kāda garša katram saldējumam piemīt.  Svelmainajā dienā bērniem vislabāk garšoja sasaldētās sulas saldējums. Pasākuma nobeigumā visi kopā noskatījās multiplikācijas filmu “Saldējums”

Lietotāju raksti