Melno stārķu jaunputni novārguši

Latvijā novēroti vairāki neveselīgi melno stārķu jaunuļi, kuri izturas neparasti – nereaģē uz cilvēka klātbūtni. Alūksnes esera tuvumā dzīvojoši cilvēki informējuši par sētā ienākušu melnā stārķa jauno putnu, raksta laikraksts “Diena”.

Kad melnais stārķēns nogādāts Madonas rajona medību saimniecībā “Viesakas”, atklājies, ka putns ir ļoti novārdzis. Ornitologs Māris Strazds pieļauj, ka melnajiem stārķiem trūkst pamatbarības – zivju, tādēļ tie meklē visu iespējamo arī cilvēku tuvumā. Madonas reģionālās vides pārvaldes Alūksnes nodaļas vadītājs Aldis Verners “Alūksnes Ziņām” zina stāstīt, ka melno stārķu ligzda mežā netālu no ezera ir jau vairākus gadus. “Tagad jaunos stārķus vecāki vairs nebaro, tiem jau jāpošas lidošanai uz Āfriku. Iespējams, ka stārķēns nav dabūjis barību ilgāku laiku, bet novārgšanai var būt arī citi iemesli, piemēram, fizioloģiskas nepilnības vai kāda slimība. Protams, tāds putns nav gatavs tik garam pārlidojumam uz ziemošanas vietām. Medību saimniecībā viņu varēs barot,” atzīst A.Verners. Viņš uzsver, ka melnais stārķis ir gada putns, turklāt aizsargājams, jo pēdējos gados to skaits ir samazinājies. Par šādiem gadījumiem vajadzētu informēt Latvijas Ornitologu biedrību, kas interneta mājas lapā “www.lob.lv” izveidojusi sadaļu “Melnais stārķis”.

Turpretim balto stārķu skaits ir ievērojami palielinājies. Arī to mazuļi nereti nespēj aizlidot uz siltajām zemēm kopā ar visiem dažādu iemeslu dēļ. A.Verners norāda, ka cilvēkiem nevajadzētu uzņemties rūpes par tiem. Ne katram tas ir par spēkam, turklāt nav vajadzīgs. Atšķirībā no melnajiem stārķiem, kas dzīvo un arī uz ziemošanas vietām lido savrup, baltie stārķi pirms došanās tālajā ceļā pulcējas baros. “Dažā barā ir mazāk par 10 putniem, bet citā – 100 un vēl vairāk. Apmēram tik daudz redzēju Mārkalnes pagasta Volkovas apkārtnē,” stāsta V.Verners. 

Vietējās ziņas